IRON ENSEMBLE

Η πρωτοτυπία και το ταλέντο του έλληνα μουσικού ουδέποτε εξέλειψε, κρίνοντας από το ποιοτικό υπόβαθρο της συντριπτικής πλειοψηφίας των κυκλοφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την παράλληλη άνοδο της home τεχνολογίας που είναι προσιτή στον καθένα. Η μια μετά την άλλη, παρέες αξιολογότατων καταρτισμένων μουσικών, απλώνουν τις αρτίστικες αρετές τους, αφήνοντας τους εραστές της μουσικής πάμπολλες φορές με ανοιχτό το στόμα. Μια τέτοια μάζωξη μουσικών, είναι και οι Iron Ensemble, μια επταμελής δημιουργική ομάδα εγχόρδων, η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε μια διασκευή σε έναν ύμνο του κλασσικού heavy metal, το “Alexander The Great” των Μεγάλων Iron Maiden. Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας αυτής, το Rockway.gr επικοινώνησε με την arpista Μαίρη Τασούλη για να μάθει τα πως και τα γιατί αυτής της καλλιτεχνικής κίνησης. Up the Irons ρε!

Καλησπέρα Μαίρη και για να ξεκινήσουμε, ποιοί είστε και ποιό είναι το μουσικό σας background;
Οι IRON ENSEMBLE δημιουργήθηκαν με σκοπό να παρουσιάσουν τη heavy metal μουσική στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για εκπαιδευτικούς λόγους. Επειδή σέβομαι αυτόν το χώρο και πιστεύω ότι είναι ιδανικός μόνο για κλασσική μουσική, πήρα την απόφαση να κάνω “μεταγραφή” από heavy metal σε κλασσική μουσική. Από μικρή θεωρούσα αυτονόητη τη σχέση κλασσικής και metal μουσικής και τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία να το αποδείξω. Έτσι κάλεσα τον Ηλία Κόσκωρη (κιθάρα) με τον οποίο παίζουμε μαζί στους DARK NOVA, να συνεργαστούμε και κατόπιν τον Δημήτρη Αγγελίδη (βιολί) που είχαμε παίξει στους Εξόριστους. Τα υπόλοιπα μέλη τα βρήκα από μία φίλη μου, που δούλευε στις δημόσιες σχέσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Όπως καταλαβαίνετε, όλοι οι μουσικοί (δύο βιολιά, βιόλα, τσέλο και μπάσο) είναι επαγγελματίες που συμμετέχουν σε ορχήστρες και συνάμα σε μικρότερα σύνολα και φυσικά γουστάρουν το metal και γι’ αυτό θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι υψηλού επιπέδου.

Επιλέξατε να διασκευάσετε το “Alexander The Great” των Iron Maiden. Ποιά ήταν τα κριτήρια επιλογής αυτού του τραγουδιού;
Το “Alexander the Great” των Iron Maiden είναι ένα μουσικό ποίημα. Η μεγάλη διάρκειά του, οι επικές του μελωδίες και οι εναλλαγές ρυθμών και θεμάτων, ήταν οι λόγοι που το επιλέξαμε. Γι’ αυτό και το χωρίσαμε σε μικρότερα μέρη, όπως είναι η σουίτα στην κλασσική μουσική.

Πόσο διήρκησε η ολοκλήρωση του τραγουδιού και ποιές δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Η ηχογράφηση άρχισε πριν από 7 χρόνια και το μόνο που έμενε ήταν να γράψω την άρπα… Ενδιαφέρθηκε αρχικά το ελληνικό παράρτημα της ΕΜΙ, που μας έκλεισε 3 εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και φρόντισε να παιχτεί το demo στους Iron Maiden που είχαν έρθει τότε για συναυλία. Δυστυχώς όμως στην πορεία δεν καταλήξαμε σε οριστική συμφωνία. To πραγματικό πρόβλημα, το αντιμετώπισα με την ΑΕΠΙ, που αφού τους έστειλα το κομμάτι για να πάρω την άδεια από τους Maiden, έτσι ώστε να βγει το CD, με μπλόκαραν, λέγοντάς μου, ότι μετά από τρείς νύξεις, δεν είχαν λάβει καμία απάντηση από το management του συγκροτήματος. Έτσι λοιπόν έπαψα να σκέφτομαι οτιδήποτε άλλο, γιατί ήταν παράνομο να βγάλω το CD χωρίς άδεια. Πέρυσι, το έβαλα πείσμα να το κάνουμε μόνοι μας. Έβλεπα στο youtube διάφορες προσπάθειες με 2 ή 3 κλασσικά όργανα να παίζουν metal και είπα ότι “εμείς το έχουμε κάνει πιο ολοκληρωμένο αυτό και είναι κρίμα να μην βγει παραέξω”. Τελικά, αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ πιο εύκολο να πάρουμε άδεια αν προσπαθούσαμε μόνοι μας κι όχι μέσω της ΑΕΠΙ, αφού το management των Iron Maiden απάντησε σχεδόν αμέσως στο απ’ ευθείας αίτημά μας. Η ΑΕΠΙ με τη σειρά της, μας δήλωσε ότι την ευθύνη για την άδεια, την έχει ο υποεκδότης και όχι αυτή. Παρ’ όλα αυτά, ξεμπερδέψαμε μετά από επτάμηνη διαπραγμάτευση. Συμπερασματικά, αν θέλετε να κάνετε κάτι, κάντε το μόνοι σας, μην εμπιστεύεστε κανέναν. Αυτά εν ολίγοις.

Είστε ευχαριστημένοι από την παραγωγή και τις ενορχηστρώσεις; Θα θέλατε να αλλάξετε κάτι τώρα που κυκλοφόρησε η δουλειά σας;
Όλοι μας είμαστε ικανοποιημένοι με όλα, αλλά πιο πολύ με την κυκλοφορία του CD.

Η προσπάθειά σας, μου έφερε αυτομάτως στο νου αρκετά ονόματα που, ανάλογα με εσάς, κάνουν χρήση κλασικότροπων φυσικών οργάνων δημιουργώντας heavy μουσική, όπως οι Haggard, οι Apocalyptica ή παλαιότερα οι Rage με την Lingua Mortis. Ποιά είναι η σχέση σας με το heavy metal και κατά πόσο σας δυσκόλεψε να γεφυρώσετε αυτά τα δυο ρεύματα, το heavy metal δηλαδή και την κλασσική μουσική;
Αυτό που παίζουν οι Iron Ensemble ονομάζεται “contemporary classical music” και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πανομοιότυπο με επίσημη κυκλοφορία, δηλαδή μουσικό κλασσικό σύνολο, που να παίζει heavy metal σε κλασσική φόρμα, χωρίς υποστήριξη από ηλεκτρικά όργανα. Αυτό αποδεικνύει την αξία της metal μουσικής. Βαρέθηκα να μου λένε πολλοί “μα πως εσύ που ξέρεις από κλασσική μουσική, ακούς heavy metal”; Δεν είναι εύκολο ν’ ακούσεις metal, όπως δεν είναι εύκολο ν’ ακούσεις κλασσική μουσική. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πρέπει να ξέρεις από μουσική ή πρέπει να μπορείς να νιώσεις πράγματα και ν’ αντιληφθείς, ενώ πολλοί δεν μπορούν, λόγω καλλιέργειας ή παιδείας. Σε κανένα άλλο σύγχρονο μουσικό είδος δεν ταιριάζει τόσο πολύ η κλασσική μουσική, όσο στο metal κι αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα της μουσικής δομής που υπάρχει στο metal. Άρα ήταν πολύ απλό για μένα να κάνω μια μεταφορά από metal σε κλασσική μουσική.

Ποιές είναι οι επιρροές σας, είτε προσωπικά είτε συνολικά ως μπάντα;
Όλοι μας ακούμε κλασσικό heavy metal καθώς και πιο ακραίο, γι’ αυτό και μπορέσαμε να αποδώσουμε σωστά το συγκεκριμένο κομμάτι. Εννοείται επίσης ότι ακούμε και παίζουμε κλασσική μουσική. Σε προσωπικό επίπεδο, μελετάω και μαθαίνω παραδοσιακές μουσικές από διάφορα μέρη. Λατρεύω τα Κέλτικα (κι ευτυχώς υπάρχει άφθονο τέτοιο στοιχείο στο metal), όπως επίσης και το baroque.

Τελικά οι Iron Ensemble θεωρείται project διασκευών στους Iron Maiden ή μόνιμο σχήμα που κάποια στιγμή θα δημιουργήσει και δικό του υλικό;
Για αρχή, ναι, αργότερα δεν ξέρω αν θα υπάρχουμε, γιατί αυτό το project χρειάζεται χορηγό ή καλές πωλήσεις που θα φέρουν έσοδα για ν’ αντέξει το σχήμα.

Τι γνώμες λαμβάνετε για τη δουλειά σας; Σας επηρεάζουν τα σχόλια και οι κριτικές του κόσμου;
Οι περισσότερες γνώμες είναι θετικές, τα αρνητικά σχόλια πάντα θα υπάρχουν ό,τι και να κάνεις. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις πωλήσεις, καθώς δεν φτάνει ο καλός λόγος.

Συνεργάζεστε με κάποια δισκογραφική εταιρία;
Όχι, άλλες δεν ενδιαφέρονταν, άλλες δεν μπορούσαν να πάρουν την άδεια, κι άλλες δεν θα προωθούσαν το CD όπως έπρεπε.

Υπάρχουν πλάνα για live εμφανίσεις; Και κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί αυτό με δεδομένη την ιδιαίτερη φύση του σχήματός σας; Ποιά είναι τα άμεσα σχέδια σας;
Φυσικά και μπορούμε να αναπαράγουμε τη μουσική μας live,  θα μπορούσα να το κάνω και με μια πλήρη ορχήστρα, αλλά αυτό στοιχίζει. Αν ο κόσμος αγοράσει το CD μας και βρούμε την απαιτούμενη στήριξη, θα υπάρχει συνέχεια.

Θεωρείτε ότι αποτελείτε μέρος της ελληνικής metal σκηνής; Και ποιά είναι η γνώμη σας για τα μουσικά τεκταινόμενα στη χώρα μας και παγκοσμίως;
Φυσικά και αποτελούμε μέρος της Ελληνικής metal σκηνής και γουστάρουμε πολύ που συμβαίνει αυτό. Η χώρα μας δυστυχώς δεν βλέπει με καλό μάτι το rock, το metal, την κλασσική μουσική. Προωθείται μόνο η λαϊκή μουσική. Για παράδειγμα, δείτε τι πρόγραμμα περιλαμβάνει το Ηρώδειο φέτος και θα φρικάρετε. Στο εξωτερικό είναι πολύ καλύτερα, γι’ αυτό και προοδεύουν οι Έλληνες που αποφασίζουν να φύγουν από εδώ.

Τι φιλοδοξίες έχετε; Κάποιο ολοκληρωμένο album;
Μακάρι να πουλήσει το single μας και να βγάλουμε το επόμενο CD για ν’ αρχίσουμε τις συναυλίες. Το “Iron” σαν όρος παραπέμπει, εκτός από Iron Maiden, και σε άλλα μουσικά ακούσματα που λατρεύουν οι μεταλλάδες.

Αυτά από εμένα Μαίρη, η τελευταία κουβέντα προς τους αναγνώστες του rockway.gr δική σου.
Ευχαριστώ πολύ εσάς πρώτα, για το ενδιαφέρον και την εκτίμηση που μας δείξατε. Εύχομαι όλοι οι αναγνώστες να παραμείνετε metal και κάποια στιγμή ν’ ασχοληθείτε με κάποιο μουσικό όργανο, αν όχι εσείς, οπωσδήποτε να ωθήσετε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με τη μουσική.

345
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1200 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.