Anneke Van Giersbergen, Jaded Star (17/05/2015) Τριανόν

Οι φορές που έχει επισκεφτεί την Ελλάδα η Anneke είναι πλέον πάρα πολλές για να θεωρήσουμε ότι η δεκαήμερη περιοδεία στη χώρα μας που ολοκλήρωσε την περασμένη Κυριακή είναι ένα τίποτα μπροστά στην αγάπη της για τον συγκεκριμένο τόπο, αλλά και το αντίστροφο.

Τη δεύτερη λοιπόν και τελευταία βραδιά της στο θέατρο Τριανόν άνοιξαν η τραγουδίστρια και ο κιθαρίστας των Jaded Star. Το ντουέτο παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των κομματιών τους και θύμισαν πολύ τους επίσης “δικούς μας” Elysion. Η φωνή της frontwoman της μπάντας βρέθηκε σε άψογη βραδιά, ενώ η μια και μοναδική κιθάρα που την ακολούθησε κατέληξε να είναι αρκετή για ένα όμορφο σαραντάλεπτο.

Ύστερα, ερχόμενη από την ίδια είσοδο με το κοινό που την περίμενε πως και πως και που δεν πήρε στιγμή τα μάτια του από πάνω της, η Anneke Van Gierbergen πήρε αγκαλιά την δική της κιθάρα και ανέβηκε στην σκηνή, την οποία γέμισε σαν να ήταν πενταμελές συγκρότημα. Κάτω από έναν όμορφο ουρανό, ο οποίος φαινόταν από την δυστυχώς μισόκλειστη οροφή του θεάτρου, η συμπαθέστατη Ολλανδή ξεκίνησε ένα all-time favorite set που περιελάμβανε κομμάτια από την solo καριέρα της (είτε τους Aqua De Annique, είτε την Anneke Van Giersbergen Band), την εποχή που ήταν ακόμη η τραγουδίστρια των The Gathering μέχρι και την κυκλοφορία του “Home” to 2006 και πολλές και ενδιαφέρουσες διασκευές.

Ομιλητική όπως πάντα, προσόν που βοήθησε στο να μην υπάρξει αμηχανία τις στιγμές που υπήρξαν τεχνικά προβλήματα, τα οποία έριχναν το μικρόφωνο για ύπνο, κατέστρεφαν τους ενισχυτές και δημιουργούσαν ηχητικές… εκρήξεις. Η υπερβολικά ευδιάθετη τραγουδίστρια παρόλα αυτά δεν έχανε ευκαιρία να μιλήσει στο κοινό της για τις εμπειρίες που απέκτησε με κάθε της παραμονή στην Ελλάδα, να κοκορευτεί για τα μαθήματα χειρονομιών που έχει δεχτεί καθώς και για την εμφάνιση της στο Ράδιο Αρβύλα με το κομμάτι “Circles”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και πολύ επιθυμητό, τα περισσότερα από τα κομμάτια που επέλεξε για την τελευταία της εμφάνιση στην χώρα μας φέτος (υποσχέθηκε νέα επίσκεψη το 2016) ήταν γεμάτα από συγκινητικές, συναισθηματικές και ρομαντικές στιγμές που τις ζει κανείς μοναδικά χάρη στην αγγελική φωνή της. Η ίδια φάνηκε να αστειεύεται αβίαστα για τα μικρολαθάκια που έκανε (όπως την λάθος έναρξη του “Wish You Were Here” των Pink Floyd), τα οποία προφανώς υπήρξαν λόγω της κούρασης της μετά από δέκα συνεχόμενες βραδιές εμφανίσεων σε πόλεις της Ελλάδας.

Η Anneke Van Giersbergen είναι η σίγουρη τελειότητα από άποψη σκηνικής παρουσίας και μουσικής. Κάθε φορά. Γι’ αυτό και θα συνεχίζει να επιστρέφει, να τραγουδάει το “Beautiful One” μπροστά από το κοινό που του ανήκει και να χαρίζει αξέχαστες στιγμές.

photos: Καλλιόπη Τσουρουπίδου

534