GRAVE DIGGER: “The Clans Will Rise Again”

Είδε και απόειδε ο Chris Boltendahl και η παρέα του, οπότε αποφάσισε να επιστρέ- ψει στη θεματολογία που έκανε τους Grave Digger πασίγνωστους και αγαπη- τούς στο ευρύτερο metal κοινό.

Το ζήτημα δεν ήταν ότι το συγκρότημα κυκλοφορούσε όλο αυτό το διάστημα κακούς δίσκους. Ίσα ίσα, που μια χαρά δουλειές έβγαζαν στην αγορά. Απλώς το μουσικό στυλ που διαμόρφωσαν στα 90s έκανε τον κύκλο του και σταμάτησε να πείθει ένα μεγάλο μέρος όσων έπιναν νερό στο όνομα τους όταν άκουγαν το “Tunes of War”. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό το “The Clans Will Rise Again” είναι η θεματική συνέχεια του προαναφερθέντα δίσκου, αλλά όχι απαραίτητα και η μουσική. Προφανώς οι κιθάρες, οι γκάιντες κτλ κτλ παραπέμπουν στο παρελθόν, αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας… οι Grave Digger δεν πρόκειται να επαναλάβουν τον εμπορικό και συνθετικό θρίαμβο του 1996. Έχοντας λοιπόν ξεκαθαρίσει τα παραπάνω, πάμε στο cd καθαυτό. Καταρχάς νέος κιθαρίστας (ονόματι Axel Ritt) έχει αναλάβει τα ηνία στη μπάντα και παρόλο που είμαι γενικά fan του προκατόχου του, Manni Schmidt (ex- Rage), ομολογώ πως ο “νέος” κάνει εξαιρετική δουλειά. Επιπρόσθετα, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πλέον πως στους Digger πηγαίνουν τα kilt! Δεν εξηγείται αλλιώς πως το “The Clans Will Rise Again” αποτελεί ίσως την καλύτερη δουλειά του συγκροτήματος εδώ και περίπου δέκα χρόνια! Αν δε φέρει και αυτό το album ξανά τη μπάντα στο προσκήνιο, τότε δε θα έχει μείνει τίποτα άλλο για τους γερμανούς. Να σημειώσω εδώ πως ο δίσκος είναι περισσότερο “επιθετικός”, παρά “επικός”, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε διακατέχεται από αυτήν την “ηρωική” αύρα που έχουν εδώ και χρόνια οι Grave Digger στη μουσική τους. Τα φωνητικά παραμένουν ιδιότυπα, αλλά αυτό είναι και ένα από τα σήματα κατατεθέν του συγκροτήματος. Από τις πρώτες κιόλας ακροάσεις, ξεχώρισα τα “Paid In Blood”, “Hammer of the Scots”, “Rebels”, “Whom the Gods Love” και “When Rain Turns to Blood”, ενώ η συνολική εντύπωση που μου έκανε το τελευταίο πόνημα των γερμανών, είναι από όλες τις απόψεις θετική. Και επειδή μακρηγορώ άνευ ουσίας μάλλον, τα πράγματα είναι πολύ απλά: όσοι αγάπησαν στα 90s τους Grave Digger, θα βρουν πολλούς λόγους να αποκτήσουν το “The Clans Will Rise Again” και σίγουρα θα το εκτιμήσουν. Όσοι δε, αγνοούν την ύπαρξή τους, το εν λόγω cd είναι μια πολύ καλή κυκλοφορία για να τους γνωρίσουν.


414

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.