POISON IDEA: “Confuse & Conquer”

Ξεκαθαρίζουμε, οι Poison Idea είναι το μεγαλύτερο hardcore/ punk συγκρότημα όλων των εποχών.

Το εννοώ. Μπορεί να προηγήθηκαν διάφοροι Black Flag, Minor Threat, T.S.O.L., Bad Brains, GBH, Disorder και τα συναφή, και όντως κάποιοι από αυτούς επηρέασαν τους χοντρούς από το Portland, όλοι αυτοί όμως είτε έβγαλαν καναδυό σημαδιακούς δίσκους και έγιναν επαγγελματίες “συνεντευξάκηδες” σε ντοκιμαντέρ, είτε βαρέθηκαν και το γύρισαν σε άλλα είδη (άλλοι επιτυχημένα , άλλοι όχι τόσο), είτε συνέχιζαν να παίζουν τα hit-άκια ανά τακτά διαστήματα σε reunions με κανά μέτριο δίσκο παράλληλα για να δικαιολογεί τα εν λόγω reunions. Οι Poison Idea στο μεταξύ έβγαζαν τους καλύτερους punk δίσκους όλων των εποχών, στην ουσία ήταν TO punk, σε όλη την μηδενιστική και αυτοκαταστροφική του δόξα.

Μέσα από καταχρήσεις, παχυσαρκία και κυριολεκτικό σωματικό πόνο έβγαιναν τα “Kings of Punk”, “War all the Time”, “Feel the  Darkness”, “Blank, Blackout Vacant” και αρκετά EP που από μόνα τους έχουν περισσότερη καλή μουσική από ολόκληρες δισκογραφίες  άλλων γκρουπ.

Το 2006 το ένα από τα δύο σταθερά μέλη των Poison Idea, ο  κιθαρίστας Tom “Pig Champion” Roberts άφησε αυτόν τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο που ζούσε τις τελευταίες 2 δεκαετίες, μόνος και πονεμένος σωματικά, όταν μια απλή γρίπη και μια μόλυνση στα νεφρά ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την διαλυμένη από χρόνια υγεία του. Για πολλά χρόνια του ήταν αδύνατο να ακολουθήσει την μπάντα σε περιοδεία λόγω του τεράστιου βάρους του και του σωματικού πόνου που του προκαλούσε το να ανεβαίνει στη σκηνή και να παίζει live.

Οι τελευταίες του ηχογραφήσεις έγιναν το άλμπουμ που είχε ήδη τον προφητικό τίτλο “Latest Will and Testament”, και όλοι νομίζαμε ότι ήταν το τέλος. Όταν ο τελευταίος εναπομείναν μόνιμος τρόφιμος της μπάντας, ο τραγουδιστής Jerry A δήλωσε ότι συνεχίζουν κανονικά, βρεθήκαμε διχασμένοι. Από την μία, πως μπορούσαν να υπάρξουν Poison Idea χωρίς Pig Champion. Από την άλλη, δεν γουστάραμε καθόλου ένα κόσμο χωρίς Poison Idea.

2015 και 9 χρόνια μετά ήρθε η ώρα της αλήθειας. Υπάρχουν ακόμα οι Poison Idea; Και διαπιστώνουμε κάτι που έπρεπε να είχαμε καταλάβει από τα σημάδια. Οι Poison Idea δεν παίζουν χωρίς τον Pig Champion, παίζουν ΓΙΑ τον Pig Champion. Συνεχίζουν χωρίς να αλλάξουν τίποτα, κάνοντας αυτά ακριβώς που θα έκανε και ο ίδιος, όταν του το επέτρεπε η υγεία του. Με την επιστροφή ενός άλλου παλαίμαχου μέλους τους, του Eric “Vegetable” Olson, υπευθύνου για τις μισές κιθάρες στα ιστορικά “War All the Time” και “Filthkick” EP, μας δίνουν το “Confuse & Conquer” , μια φυσική συνέχεια του “Latest Will…”, με κομματάρες όπως τα “Psychic Wedlock”, “Trip Wire”, “Beautiful Disaster”, σκοτεινό και λυσσασμένο όπως πάντα, ότι περιμέναμε δηλαδή, με μόνο μειονέκτημα τη μικρή σχετικά διάρκεια. Εντάξει, δεν είναι και ΤΟΣΟ μικρή, αλλά πάντα θέλουμε κάτι παραπάνω.

Είναι ισάξιο των κλασσικών άλμπουμ τους; Δύσκολο να το πετύχει οποιοσδήποτε αυτό. Κατουράει στη μούρη του 99% της σημερινής punk σκηνής; Εύκολα. Βασικά τζάμπα κάθομαι και κάνω review, όσοι τους αγαπάτε θα το πάρετε ότι και να σας πω, οι  υπόλοιποι σίγουρα θα βρείτε κανά παλαίμαχο πρώην/ νυν πάνκη που κάνει reunion να τα σκάσετε. 

500

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.