Στα πλαίσια των εορτασμών για τα είκοσι χρόνια τους, οι Amorphis, πέρα από το DVD “Forging The Land Of Thousand Lakes” που κυκλοφόρησαν στις αρχές του περασμένου Ιουλίου είχαν ανακοι- νώσει και την κυκλοφορία ενός δίσκου που θα περιέχει επαναηχογραφημένο…
υλικό από τις πρώτες τους δισκογραφικές δουλειές, “’The Karelian Isthmus” (1993), “Tales From The Thousand Lakes” (1994) και “Elegy” (1996), ενώ έχουν αφήσει να εννοηθεί και η κυκλοφορία ενός ακόμα δίσκου στο ίδιο πνεύμα με υλικό από τις τρεις επόμενες δουλειές.
Το “Magic & Mayhem – Tales From The Early Years” περιέχει δώδεκα δικά τους κομμάτια (από την περίοδο 1991 έως και 1996) συν τη διασκευή στο “Light My Fire” των The Doors, παιγμένα από την τωρινή τους σύνθεση. Φαντάζομαι ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή τους την απόφαση έπαιξε και η ύπαρξη του, όχι και τόσο νέου πλέον, τραγουδιστή Tomi Joutsen, επί των ημερών του οποίου στα τραγούδια τους επανήλθαν, μέσα σε ορισμένα πλαίσια, τα death φωνητικά, όπως επίσης και το γεγονός ότι στις συναυλίες τους παίζουν και τραγούδια από τον πρώτο τους δίσκο. Δοθείσης της ευκαιρίας οι Amorphis αποφάσισαν να μη μείνουν πιστοί στην κατά γράμμα (ή μάλλον κατά νότα) απόδοση των κομματιών, αλλά να προσθέσουν και κάποια νέα στοιχεία σε αυτά. Μη φανταστείτε τίποτα τρομερές αλλαγές. Λίγα παραπάνω πλήκτρα, κάποιες ακουστικές κιθάρες και ορισμένες αλλαγές στις ενορχηστρώσεις. Αλλαγές, οι οποίες, αν και γίνονται άμεσα αντιληπτές, συμβαδίζουν απόλυτα με την αρχική μορφή των τραγουδιών. Εννοείται βέβαια ότι η παραγωγή είναι καθ’ όλα σύγχρονη, αν και αυτό ευνοεί κατά κύριο λόγο τα τραγούδια του “’The Karelian Isthmus”, καθώς πιστεύω ότι το “Tales From The Thousand Lakes” είχε μια ταιριαστή για το είδος παραγωγή, ενώ δε νομίζω ότι αυτή του “Elegy” μπορεί να χαρακτηριστεί ως ‘κακή’ ή μέτρια. Το θέμα είναι πως θα αντιδράσουν οι οπαδοί των Amorphis στο “Magic & Mayhem…”. Μπορώ εύκολα να φανταστώ ορισμένους από τους πιο ‘hardcore’ οπαδούς να λένε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να πειράξουν τα κομμάτια από το “Tales …”. Από την άλλη όσοι έμαθαν τους Amorphis πιο ‘πρόσφατα’ θα βρεθούν προ εκπλήξεως, καθώς εδώ δίδεται περισσότερο βάρος στο heavy metal feeling και όχι στο μελωδικό – μελαγχολικό στοιχείο της μουσική τους. Πάντως δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σε όποιο ‘στρατόπεδο’ και αν ανήκετε. Οι Amorphis με αυτή την κυκλοφορία δε βεβηλώνουν την ιστορία τους, αλλά δε νομίζω ότι και αυτή είναι ενδεικτική της πορείας που θα ακολουθήσουν στον επόμενο κανονικό τους δίσκο. Σε τελική ανάλυση το “Magic & Mayhem…” αποτελεί μια ενδιαφέρουσα κυκλοφορία για κάθε οπαδό των Amorphis, αρκεί να την υποδεχτείτε με ανοιχτό μυαλό. Αλλά αυτό είναι προσωπική υπόθεση του καθενός.
Δημήτρης Καρβούνης
546