RWAKE: “Xenoglossalgia: The Last Stage of Awareness”

Οι Rwake έχουν πλέον σταθεροποιηθεί στην συνείδησή μας ως μία από τις καλύτερες sludge-doom μπάντες.

Το προ τετραετίας “Rest” βοήθησε ακόμη περισσότερο σε αυτή την σταθεροποίηση και η Relapse αποφάσισε να καλύψει το κενό μέχρι την επόμενη κυκλοφορία τους με την επανέκδοση του “Xenoglossalgia: The Last Stage of Awareness” demo της μπάντας από το μακρινό 1998 το οποίο μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμο μόνο για λίγους εκλεκτούς.

Δεν πρόκειται σίγουρα για την καλύτερη δουλειά της μπάντας αλλά αναμφίβολα αποτελεί το εναρκτήριο βήμα ενός συγκροτήματος που τολμά να διαφοροποιείται από την μάζα. Το “Xenoglossalgia: The Last Stage of Awareness”, παρά το doom-death/black ατμοσφαιρικό του ύφος περιέχει όλα εκείνα της ανωμαλίας και της αρρωστημένης σκέψης των δημιουργών του. Η μαυρίλα και η καταχνιά εκφράζονται σε όλο τους το μεγαλείο και οι Rwake αποδεικνύουν πως είχαν την ικανότητα για την παρασκευή απόκοσμων δημιουργημάτων από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής τους.

Η εκτεταμένη χρήση πλήκτρων, η ατμοσφαιρική doom-ίλα και η πρώιμη παραγωγή ίσως ξενίσει αρκετούς αλλά αρκεί να αναλογιστούμε πως ουσιαστικά για μία demo κυκλοφορία μιας άλλης εποχής. Φυσικά ο δίσκος έχει επεξεργαστεί και μας προσφέρεται μία remastered έκδοση παρόλα αυτά διατηρεί στο ακέραιο τον χαρακτήρα και την αισθητική του τότε. Από την εισαγωγή του δίσκου με το μαντολίνο μέχρι το noise θορυβώδες κλείσιμο με τα απόκοσμα φωνητικά ο ακροατής θα διανύσει έναν σκοτεινό δρόμο και θα αναγνωρίσει την προοδευτικότητα των Rwake και την ξεχωριστή τους προσέγγιση για το μουσικό ιδίωμα που φοράει την doom-sludge ταμπέλα.

Το “Xenoglossalgia: The Last Stage of Awareness” αποτελεί την απαρχή μιας εξαίρετης πορείας για τους Rwake και δεκαεφτά χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του δίνεται η δυνατότητα της απόκτησης του. Είμαι βέβαιος πως όλοι όσοι αγαπάτε το συγκεκριμένο είδος δεν θα διστάσετε ούτε λεπτό να προμηθευτείτε την εν λόγω κυκλοφορία.

418

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.