NORTH SELAS: “North Selas”

Οι North Selas είναι το προσωπικό project του Ντένη Κωστόπουλου, κιθαρίστα των Acid Death και των Infidel, ο οποίος με την Manit (κατά κόσμον Άννα – Μαρία) ως συνεργάτιδα στα φωνητικά, κυκλοφορεί το ομότιτλο ντεμπούτο του σχήματος.

Η μουσική που συνέθεσε ο Ντένης είναι πολύ εύκολο να περιγραφεί. Νυχτερινή, ακουστική doom / avantgarde μουσική, κατά πολύ συγγενής με τις ήσυχες, Pink Floydικές στιγμές των Anathema, μεγάλες δόσεις από Dead Can Dance στις ατμόσφαιρες και με μια προσηματική “ασάφεια” ισορροπώντας σε άλλοτε πολύ doomy και άλλοτε σε αισιόδοξες διαθέσεις, γλυκά μελαγχολικό και με διάσπαρτα ενσωματωμένα στοιχεία της μουσικής παράδοσης μας (είτε αυτά αφορούν τον ηχητικό τομέα με τη χρήση παραδοσιακών οργάνων, όπως ο μπαγλαμάς ή η ποντιακή λύρα ή το Πολίτικο yayli tanbur, είτε τον συνθετικό, με μουσικές φράσεις βγαλμένες από τα βάθη της εθνικής μας μουσικής κληρονομιάς).

Το “North Selas” μου έφερε στο μυαλό πολλές φορές την αίσθηση των Ulver, τις προσωπικές δουλειές του Jim Matheos (Fate’s Warning), μου άρεσε η πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του συνθέτη στην ρομαντική “οπτική” του δίσκου, συνυφαίνοντας με νότες εικόνες από όμορφα, ήσυχα, σχεδόν “Κυριακάτικα” παρελθόντα και εποχές.

Το κάθε τραγούδι αποτελεί ένα μικρό, αυτοδύναμο σύμπαν που διαπραγματεύεται και μια άλλη όψη της μελαγχολίας, πιο ώριμη, αποδεκτής συνειδητά και υποθετικά μιλώντας, καταλυτικής ως κίνητρο δημιουργίας μουσικής. Τα “Baloph”, “Naiades”, “Zenith” (τυχαία επιλεγμένα, δεν υστερεί κάποιο κομμάτι έναντι του άλλου σε κανένα επίπεδο), ο ήχος που πέτυχε στο τελικό mastering ο Σάββας Μπετίνης (συνεργάτης του Ντένη στους Acid Death), το όμορφο εξώφυλλο και συνολικά το μεράκι με το οποίο φτιάχθηκε αυτή η δουλειά, συνιστούν μια αξιέπαινη προσπάθεια που σίγουρα απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Από το οποίο ευελπιστώ να αναγνωριστεί στο βάθος του χρόνου. Και είμαι σίγουρος ότι ο χρόνος σε τέτοιες απόπειρες, δρα υπέρ του δημιουργήματος. Εξαιρετική κυκλοφορία.

548

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.