Strife, Eden Demise, Psychorepaths (13/02/15) Ground Zero

Βρισκόμαστε στο νεοσύστατο Ground Zero για να παρακολουθήσουμε τους Strife, μια από τις διαχρονικότερες μπάντες του παγκόσμιου hardcore στερεώματος.

Όταν λέμε Strife, δεν εννοούμε μια ακόμη hardcore μπάντα, αλλά ένα συγκρότημα που μεσουράνησε στα 90s με το μεταλλικό, πορωτικό hardcore του, διαποτισμένο από ένα πολιτικοκοινωνικό μήνυμα βασισμένο στη vegan straight edge φιλοσοφία. Το ερώτημα απόψε είναι αν οι επανενωμένοι Strife “το’χουν” ακόμα μετά από όλα αυτά τα χρόνια, και κατά πόσο κρατάνε ανέπαφη τη βαριά κληρονομιά που ανέθρεψε γενιές και γενιές εφ΄ όρου ζωής hardcore-άδων.

Κατά τις 9:30 ο κόσμος αρχίζει να κατηφορίζει από το αστικό περιβάλλον της Ευελπίδων στον υπόγειο χώρο του Zero. Το μαγαζί είναι μεσαίας χωρητικότητας (200-300 άτομα), ακριβώς ό,τι πρέπει για hardcore live σαν το σημερινό, συμπυκνώνοντας το σεβαστό αριθμό σκληροπυρηνικών οπαδών ώστε να μη χάνονται μεταξύ τους σε έναν τεράστιο χώρο.

Χωρίς πολλά-πολλά, οι Κερκυρο-Αθηναίοι Psycorepaths ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο σανίδι του Ground Zero, αν και δυστυχώς ο πολύς κόσμος δεν έχει αρχίσει ακόμα να μαζεύεται. Οι Psycorepaths, με νέο line-up και λίγο αδικημένοι από τον ήχο, κάνουν ανεπηρέαστοι αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, δηλαδή να εξαπολύουν βαρια brutal hardcore riffs με πολλά beatdown και έμφαση στο groove. Κεντρική φιγούρα ο Σπύρος, τραγουδιστής και ιδρυτής της μπάντας, κάνει βόλτες στη σκηνή με όλη την άνεσή του φτύνοντας brutal φωνητικά. Σε μια ένδειξη μετριοφροσύνης και σεβασμού στους παλιούς, οι Psycorepaths παίζουν 5 κομμάτια και μέσα σε μισή ώρα έχουν τελειώσει το σετ τους.

Επόμενοι είναι μια πλέον παλαίμαχη μπάντα της ελληνικής σκηνής, οι Eden Demise. Γνωστοί σε όλους όσους ασχολούνται με το hardcore στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, οι Eden Demise δεν είναι ένα συγκρότημα που χάνει χρόνο. Ανεβαίνουν στη σκηνή και με έναν ομολογουμένως άψογο ήχο, αρχίζουν να εξαπολύουν το βαρύτατο brutal hardcore/beatdown τους. Έχουν ωραία σκηνική παρουσία, χωρίς υπερβολές και με ένα βαρύ στιλ που αρμόζει στο ύφος της μουσικής τους προσέγγισης. Παίζουν νέα και παλιά κομμάτια, και καταφέρνουν να ξεκινήσουν τα πρώτα pit της βραδιάς, ενώ το μαγαζί γεμίζει ολοένα και περισσότερο.

Κατά τις 11 παρά, η σκηνή του Ground Zero είναι πανέτοιμη για τους Strife. Το μαγαζί έχει πλέον γεμίσει για τα καλά, στο μπαρ γίνεται χαμός και η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη από παλιούς και νέους fans που περιμένουν εναγωνίως να δουν αυτό το θρύλο του hardcore. Και πράγματι, οι σαραντάρηδες Strife ανεβαίνουν στη σκηνή σαν 25άρηδες και με τη μια μπαίνουν στη γνωστή εισαγωγή του “Through and Through”. Ο πανικός αρχίζει ευθύς αμέσως, ενώ τουλάχιστον 30 άτομα αρχίζουν ένα mosh pit που δεν θα σταματήσει μέχρι το τέλος της συναυλίας.

Το συγκεκριμένο tour των Strife είναι αφιερωμένο στον κλασικό πρώτο δίσκο τους ”One Truth”, και από κει είναι και το περισσότερο υλικό που παίζουν σήμερα. Ο ήχος είναι καλός, το ένα κλασικό κομμάτι ακολουθεί το άλλο με απόλυτη επιτυχία, ενώ η σύσταση του όλου σετ και η ενέργεια της μπάντας δεν αφήνει περιθώρια για να ξεχαστείς ή να βαρεθείς ούτε στο ελάχιστο. O τραγουδιστής Rick Rodney είναι ένας hardcore frontman που ξέρει να πορώνει τον κόσμο με την άψογη σκηνική του παρουσία όσο και με τα λόγια του ανάμεσα στα κομμάτια, κάνοντας μας να νιώθουμε μέρος μιας σκηνής που δεν είναι μόνο μουσική αλλά και ένας τρόπος ζωής.

Μέσα σε λιγότερο από μια ώρα οι Stife έχουν τελειώσει το σετ τους και με αποκορύφωμα τον ύμνο του straight edge “Force of Change”, κατεβαίνουν από τη σκηνή έχοντας αφήσει τους πάντες ικανοποιημένους (ακόμα και τους ελάχιστους από εμάς που όντως είμαστε straight edge). Ο κόσμος βγαίνει προς τα έξω, αλλά όπως γίνεται μετά από όλα τα καλά live, αράζει έξω από το μαγαζί κάνοτας πηγαδάκια και συζητώντας για το τι είδε και άκουσε. Αυτή ήταν μια hardcore συναυλία γεμάτη πάθος και ειλικρίνεια, που θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες μας για πολύ καιρό και θα μας κρατήσει πορωμένους μέχρι την επόμενη!

487