ED KOWALCZYK

Ο Ed Kowalczyk, έγινε γνωστός μέσα από τις ερμηνείες του στο συγκρότημα LIVE. Εν έτει 2010 κυκλοφορεί την πρώτη του solo δισκογραφική δουλειά, δηλώνει ανανεωμένος και μιλάει αποκλειστικά στο Rockway.gr για τις νέες καλλιτεχνικές του ανησυχίες.

Γεια σου Ed! Χαίρομαι πολύ που επέστρεψες, μουσικά!
Σε ευχαριστώ! Και εγώ χαίρομαι που γύρισα!

Έχει περάσει αρκετός καιρός. Τι έκανες στο μεσοδιάστημα;
Ήμουν ιδιαίτερα απασχολημένος, περνώντας χρόνο με την οικογένειά μου και γράφοντας το “Alive”!

Οι πληροφορίες μου λένε πάντως πως ο δίσκος πάει ήδη αρκετά καλά..
Ναι, η αλήθεια είναι πως έχει πολύ μεγάλη απήχηση, κυρίως στις τάξεις των fan μου! Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό!

Σε βρίσκω κάπως ανανεωμένο στο “Alive”. Θεωρείς πως είναι πιο εύκολο να εκφραστείς τώρα που ακολουθείς solo καριέρα;
Θα έλεγα πως διακρίνω στον εαυτό μου μια διαφορετικού είδους ενέργεια πλέον. Άλλωστε πάντα μπορούσα να εκφραστώ ελεύθερα, είτε στους LIVE, είτε οπουδήποτε. Η διαφορά τώρα είναι πως έχω ανοίξει ένα ολοκαίνουριο κεφάλαιο στη ζωή μου και αυτό μου δίνει μια τρομερή ώθηση στο να δημιουργήσω!

Ακούγεσαι πάντως πιο “ανακουφισμένος” στις ερμηνείες σου. Ισχύει;
Κυρίως νιώθω μια “ανακούφιση”, όπως είπες, λόγω του ότι έχω ξανά όρεξη για δημιουργία. Σαν καλλιτέχνης είναι κάτι που δίνω μεγάλη σημασία, γιατί το να γράφεις μουσική πολλές φορές μπορεί να καταντήσει ρουτίνα, ειδικά δε, όταν έχει εξασθενήσει ο αρχικός ενθουσιασμός. Είναι πολύ ωραίο που βρήκα ξανά αυτήν την ενέργεια στη ζωή μου!

Το πρώτο single από το “Alive” είναι το “Grace”, για το οποίο γυρίστηκε και video clip. Υπάρχουν σχέδια και για δεύτερο;
Ναι, βέβαια, θα υπάρξουν και άλλα singles, όπως και videos στο μέλλον!

Πάντως, θεωρώ πως ο τίτλος του album δεν είναι τυχαίος…
Όντως! Νιώθω ζωντανός (σ.σ. “Alive”) μετά από καιρό, σε κάθε επίπεδο! (σ.σ. καθαρά διπλωματική απάντηση, και σίγουρα όχι αυτή που περίμενα)

Πιστεύεις πως ο νέος σου δίσκος είναι διαφορετικός από τις δουλειές που είχες κυκλοφορήσει με τους LIVE;
Το “Alive” για μένα συνδυάζει την ανανέωση, διατηρώντας παράλληλα το προσωπικό μου στίγμα. Η ανανέωση πηγάζει από το ότι πλέον συνεργάζομαι με διαφορετικούς μουσικούς, ενώ αυτό που πάντα με χαρακτήριζε είναι η προώθηση της πίστης και της ελπίδας μέσω των τραγουδιών μου, στοιχείο που φαίνεται έντονα και σε αυτό το δίσκο. Σε γενικές γραμμές, νιώθω πως έμεινα πιστός στη μουσική που πρεσβεύω, δίδοντας στους fan μου αυτό που έχουν αγαπήσει σε εμένα τόσα χρόνια. Παρόλα αυτά με κομμάτια όπως τα “The Great Beyond” και “Stand” πιστεύω πως, μουσικά, έχω πάει ένα βήμα παραπέρα.

Υπάρχει περίπτωση κάποιου reunion με τους LIVE ή ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει απίστευτο πλέον;

ed Kowalczyk


Κοίτα, είμαι άνθρωπος που του αρέσει να ζει στο παρόν, οπότε για όσο αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου, θα εκφράζομαι μέσω αυτής της νέας μουσικής οδού που έχω επιλέξει. Δεν κλείνω ποτέ πόρτες για το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, αλλά ούτε μπορώ να πω κάτι σίγουρο. Έχω πολλά ακόμα να δώσω σαν καλλιτέχνης και είμαι ακόμα στην αρχή αυτού του νέου κεφαλαίου της ζωής μου.

Οι περισσότερες συνθέσεις σου έχουν ένα θετικό μήνυμα για να περάσουν στον ακροατή. Έτσι λειτουργείς και στην καθημερινότητά σου;
Βασικά, έτσι θέλω να πιστεύω! Πως τη θετική ενέργεια που βγάζω μέσα από τα τραγούδια μου, τη διοχετεύω και στους ανθρώπους που συναναστρέφομαι.Βέβαια, όλοι έχουμε τις καλές και τις κακές μας στιγμές. Απλώς εγώ επικεντρώνομαι στις καλές!

Πως γράφεις νέο υλικό; Ποια είναι το “τελετουργικό” που ακολουθείς;
Καφές, ακουστική κιθάρα, φορμίτσα, ταμπλατούρα, κι άλλος καφές, τραγούδι, περισσότερος καφές, και πάει λέγοντας! (σ.σ. γέλια)

Η συνεργασία σου με τον Tricky εννέα χρόνια πριν (σ.σ. “Evolution Revolution Love”), ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και το κομμάτι πραγματικά εξαιρετικό! Θα σκεφτόσουν να συνεργαστείς ξανά με άλλους διάσημους καλλιτέχνες στο μέλλον;
Φυσικά και θα μου άρεσε! Πάντα το θεωρούσα συναρπαστικό το να ενώνω τις δυνάμεις μου με άλλους καλλιτέχνες!

Οκ, οπότε, με ποιους θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον;
Πάντα ήθελα να δουλέψω με τον Peter Gabriel! Επίσης λατρεύω τους U2, οπότε εννοείται πως με την πρώτη ευκαιρία θα έκανα και κάτι μαζί τους!

Θα υπάρξει κάποια περιοδεία για την προώθηση του “Alive”;
Βέβαια! Σε λίγο καιρό ξεκινάω παγκόσμια περιοδεία με αφετηρία την Αγγλία, η οποία υπολογίζω να κρατήσει πάνω από χρόνο.

Έχεις επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα; Γιατί, εάν όχι, να μια καλή ευκαιρία να σε απολαύσουμε και live!
Θα το ήθελα πάρα πολύ να έρθω στην Ελλάδα! Δεν το έχω καταφέρει ακόμα, αλλά θα ήταν πραγματικά ονειρικό το να επισκεφτώ και εκεί τους fan μου!

Μακάρι λοιπόν Ed, να τα πούμε και από κοντά! Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.
Εγώ σε ευχαριστώ!


222

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1392 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.