THE CROWN: “Death Is Not Dead”

Οι Σουηδοί The Crown (αρχικά Crown Of Thorns), εδώ και σχεδόν μια 20ετία αποτελούν μια αν μη τι άλλο ενεργή μουσική αξία που κινείται μόνιμα σε τεχνικά μελωδικά death / thrash μονοπάτια.

Δεν έγιναν ποτέ το πρώτο όνομα, αλλά ούτε και μπορείς να τους προσάψεις τον τίτλο “χρυσή μετριότητα” γιατί πολύ απλά, η πορεία τους στο χρόνο ήταν αξιοπρεπέστατη χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις στο επίπεδό τους, παρά τις πάμπολλες αλλαγές στο line up.

Μετά από μια σειρά από αρκετά καλά album, το 8ο full length τους “Death Is Not Dead” παρουσιάζει μια κατά κάποιο τρόπο στροφή στην τεχνοτροπία τους. Με τον κιθαρίστα Marko Tervonen, ιδρυτικό μέλος των The Crown, να έχει αναλάβει όλες τις κιθάρες και με τον Johan Lindstrand να έχει επιστρέψει μετά το διάλειμμα του “Doomsday Kid” του 2010 για να αναλάβει και πάλι τα φωνητικά, το νέο album ακούγεται πάνω απ’ όλα heavy metal.

Με ποικίλες ταχύτητες, από τα φουριόζικα “Headhunter”, “Ildis Bane” (καταπληκτικό τραγούδι) και “Struck by Lightning” που ανήκουν στην κλασσική At The Gates φόρμουλα, μέχρι τα “Herd of Swine” και “Horrid Ways” που βρωμούν Slayerίλα από χιλιόμετρο, κι από τα heavy metal “Godeater” και “Ride To Ruin”, μέχρι την μελαγχολική doom / death αύρα του “Medulsed” στο οποίο η μπάντα “τιθασεύεται”, το “Death Is Not Dead” καταφέρνει να ακούγεται πολύ ευχάριστα αν είσαι οπαδός του συγκεκριμένου ύφους.

Δε θα ακούσεις κάτι εξωφρενικά πρωτότυπο, αλλά το δισκάκι δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα άρτια παιγμένο σύνολο εύληπτου thrash / death metal, δυναμικού, εύηχου (με μια κιθάρα, απέχει από το σύνηθες χάος που θα περίμενες να συναντήσεις σε ανάλογη κυκλοφορία) που σίγουρα αξίζει τις αυτιές του. Προσωπικά μου άφησε μια Dismemberική γεύση, οπότε δεν είναι δυνατόν να μη το θεωρήσω συμπαθητικότατο. Η πορεία που θα διαγράψει, είναι φυσικά αμφίβολη μέσα στον κυκεώνα των (επί τω πλείστω κολοσσιαίων ποιοτικά διαστάσεων) κυκλοφοριών, αλλά αυτό, για τον γράφοντα, είναι παντελώς αδιάφορο. Τσεκάρεις και αναλόγως, πράττεις.

534

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.