CYNIC: "Retraced"

Μετά από 15 χρόνια αποχής, οι Cynic, το 2008 επισφράγισαν την επανένωσή τους με την κυκλοφορία του άλμπουμ “Traced In Air”. 2 χρόνια μετά, αποφά- σισαν να δημιουργήσουν ένα EP, το “Re-Traced”, όπου ουσιαστικά είναι μια μινι-διασκευή του προκατόχου του.

Όσο το άκουσμα του “Traced In Air” ήταν ακόμη “φρέσκο” στα αυτιά του κοινού, επέλεξαν 4 κομμάτια και τα ξανα-ηχογράφησαν, δοκιμάζοντας νέες τεχνικές στην παραγωγή και ενσωματώνοντας επιρροές από αγαπημένα τους είδη μουσικής, που δεν είχαν την ευκαιρία να το κάνουν παλιότερα. Στο “Re-Traced” εκτός από τα “Space”, “King”, “Evolutionary” και “Integral”, όπου είναι οι διασκευές των “The Space For This”, “King Of Those who Know”, “Evolutionary Sleeper” και “Integral Birth”, αντίστοιχα, πρόσθεσαν κι ένα καινούριο κομμάτι, το “Wheels Within Wheels”.

Σε αυτό το EP, δεν ακούμε τους Cynic που έχουμε συνηθίσει, και τα καθαρά φωνητικά συνοδευμένα από ακουστικές κιθάρες μας εξέπληξαν, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι η έκπληξη αυτή ήταν ευχάριστη. Αν το “Re-Traced” ήταν απόπειρα για ακουστικό δίσκο, σίγουρα θα ήταν αποτυχία. Όμως, οι Cynic, μέσα από αυτό, μας έδειξαν ένα άλλο, πιο ήρεμό τους πρόσωπο, και απέδειξαν για ακόμη μία φορά ότι μπορούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Metal δισκογραφία και ότι εξακολουθούν να εκπροσωπούν επάξια την Prog σκηνή, πλάθοντας ένα νέο είδος μουσικής, που οι ίδιοι αποκαλούν “Ski-Fi Prog Folk”.

Δήμητρα Φρουδάκη

438