INTER ARMA

Ένα από τα πιο όμορφα albums της περσινής χρονιάς ήταν το “Sky Burial” των Αμερικανών Inter Arma, οι οποίοι χωρίς να μείνουν αδρανείς κυκλοφόρησαν και το ενός κομματιού, 45λεπτο ΕΡ “The Cavern” και το φέρνουν κοντά μας στις 27 Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη στο Death Disco. Το Rockway.gr επικοινώνησε με τον τραγουδιστή του σχήματος, Mike Paparo και έμαθε δυο τρία πραγματάκια παραπάνω.

Καλησπέρα, Mike! “Inter arma enim silent leges”. Σας έδωσε το όνομα ο Ρωμαίος πολιτικός Κίκερων ή ήρθε από κάπου αλλού;
Το όνομα όντως πάρθηκε από το διάσημο ρητό του Κικέρωνα. Ήταν ιδέα του πρώτου μας κιθαρίστα, Joe Mueller, ο οποίος ενδιαφερόταν πάρα πολύ για την στρατιωτική ιστορία. Τόσο που τελικά κατατάχθηκε στο στρατό!

Είστε από εκείνες τις μπάντες που δημιουργούν πονοκεφάλους στους μουσικούς κατηγοριολόγους. Ακούγεται σαν Black metal, death metal, sludge κ.α. Πολύ όμορφα συνδεδεμένα μεταξύ τους που έχουν ως αποτέλεσμα να σε κάνουν να ανατριχιάζεις με album σαν το περσινό “Sky Burial”. Πως θα περιέγραφες τη μουσική των Inter Arma;
Η μουσική μας είναι heavy metal, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Δεν μας αρέσουν οι ταμπέλες στη μουσική μας. Ως συγκρότημα έχουμε μια τεράστια ποικιλία επιρροών και νομίζω πως αυτό φαίνεται. Δεν αισθανόμαστε πως πρέπει να κολλήσουμε στενά σε κάποιο συγκεκριμένο είδος, πράγμα που κάποιους φαίνεται να ερεθίζει.

Σε αρκετές στιγμές το “Sky Burial” ακούγεται σαν Pink Floyd. Εμπνέεστε από τέτοια μεγάλα μουσικά μνημεία;
Όλοι γουστάρουμε Pink Floyd a great deal, μα ο κιθαρίστας μας Trey Dalton είναι βαριά επηρεασμένος από τη μουσική τους και όντως αυτό φαίνεται αρκετά. Ο David Gilmour είναι εκπληκτικός κιθαρίστας!

To Sky Burial” μας τράβηξε την προσοχή και τα λόγια που απέσπασε ήταν παραπάνω από θετικά. Τώρα επιστρέφετε με ένα ΕΡ 45 λεπτών με τίτλο “The Cavern”. 45 λεπτά είναι παραπάνω από τα full length άλλων και σχεδόν παίρνει αυτήν την περιγραφή τελικά. Πως ήρθε η ιδέα να αποτελείται από ένα μοναδικό κομμάτι;
Το “The Cavern” βασικά, είναι γραμμένο από την περίοδο 2008-2010. Ημερομηνιακά προ “Sky Burial” εποχής! Ο T.J. Childers (drummer) έγραψε σχεδόν όλο το κομμάτι μόνος του. Δεν πιστεύω πως είχε σκοπό να κάνει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι. Απλά συνέβη! Μάλλον όταν ξεκίνησε, δεν μπορούσε να σταματήσει! Ο μόνος λόγος για τον οποίο θεωρείται ΕΡ είναι το ότι ουσιαστικά έχει προηγηθεί του “Sky Burial” και δεν είναι συνέχεια του. Δε θέλω κάποιος να το πιστεύει αυτό λανθασμένα. Θέλαμε απλά να είναι μια ενδιαφέρουσα και μοναδική ηχογράφηση. Οι καλοί άνθρωποι στην Relapse Records ανακάλυψαν πως είχαμε αυτό το τραγούδι και μας έδωσαν τα μέσα να το ηχογραφήσουμε και να το πακετάρουμε σωστά, όπως εξ αρχής ήταν σχεδιασμένο, και είναι φοβερό!

Ποια είναι η ιστορία γύρω από το σπήλαιο (“The Cavern”); Είναι το εξώφυλλο ακριβώς όπως φανταζόσαστε το μέρος; Είναι πιο δύσκολο να δημιουργείς ένα μόνο μεγάλο κομμάτι σε σχέση με περισσότερα μικρά;
Τον γράψαμε πριν καιρό όπως είπα και πριν. Το παίξαμε ζωντανά κάποιες φορές και μετά το παρατήσαμε όταν αρχίσαμε να γράφουμε το “Sky Burial”. Το παρατήσαμε γιατί δεν ξέραμε τι ακριβώς να κάνουμε με αυτό και πως να το ηχογραφήσουμε. Ήταν πριν το συμβόλαιο με την Relapse contract, οπότε δεν είχαμε αρκετά χρήματα και μέσα. Ερχόμενοι στο πιο κοντινό παρελθόν, πέρσι κάποιος από τη Relapse έμαθε την ύπαρξη του και μας προσέφερε την κυκλοφορία του. Και το εξώφυλλο είναι ακριβώς όπως φανταζόμασταν το σπήλαιο. Ο Orion Landau έκανε φανταστική δουλειά! Είναι δύσκολο ναι, με τέτοια μεγάλης διάρκειας κομμάτια, όταν προσπαθείς να κρατήσεις τη σύνθεση σε συνοχή. Και ήταν δύσκολο να ξαναμάθουμε το κομμάτι για να πάμε να το γράψουμε!

Προσκαλέσατε την Dothria Cottrell των Windhand να δανείσει τη φωνή της στο  EP. Χρειαζόταν γυναικεία φωνή για να αλλάξει μορφή ή απλά θέλατε να δουλέψετε με μια τόσο ταλαντούχα φωνή;
Η Dorthia είναι πολύ καλή μας φίλη και θέλαμε εδώ και καιρό να δουλέψουμε μαζί της. Κόλλησε στη συγκεκριμένη φάση και εκείνο το σημείο μοιάζει να γράφτηκε για να φιλοξενήσει τη φωνή της. Είναι μοναδική και εξαιρετικά προικισμένη τραγουδίστρια!

Επισκέπτεστε τη χώρα μας σύντομα. Τι να περιμένουμε από εσάς εκείνη τη νύχτα; Θα παίξετε όλο το ΕΡ;
Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε εκεί! Δεν μπορούμε να περιμένουμε! Θα δώσε ότι έχουμε στη σκηνή. Θα παίξουμε κυρίως υλικό από το “Sky Burial”, μαζί με κάποια νέα κομμάτια, και ίσως και κάποια παλαιότερα. Δε θα παίξουμε το “The Cavern” για διάφορους λόγους. Πρώτα απ’ όλα, είναι τόσο μεγάλο που δε θέλουμε να αποτελεί ολόκληρο το set μας. Δεν μας έχετε δει, περισσότεροι ξανά, οπότε θέλουμε να παίξουμε κομμάτι που πιθανόν θα σας είναι πιο γνώριμα. Δεύτερον, το “The Cavern” ποτέ δεν επρόκειτο για live κομμάτι για εμάς και πιστεύουμε πως η προσπάθεια να το παίξουμε χωρίς τις σημαντικές guest παρουσίες θα ήταν άσχημη ιδέα. Θα το κάνουμε κάποια στιγμή, αλλά κάτω από ειδικές συνθήκες.

Κάποιοι προσπαθούν να βάλουν τη λέξη post στην ίδια πρόταση με το όνομα σας. Είναι τόσο ευρέως χρησιμοποιούμενος όρος, που δεν ξέρω πια τι σημαίνει. Ποια είναι η γνώμη σου για αυτό; Ίσως εννοούν post mortem;
Το μισούμε! Ούτε εμείς είμαστε σίγουροι τι σημαίνει! Μακάρι να σήμαινε post mortem! Οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να βάζουν ταμπέλες στα πάντα. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΑ ΕΝΑ HEAVY METAL ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ!

Ποια είναι τα σχέδια των Inter Arma για το μέλλον; Έχετε κάποια όνειρα σα μουσικοί που θα θέλατε να πραγματοποιηθούν;
Θα περιοδεύσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Θα παίξουμε σε όσες περισσότερε χώρες μπορούμε και θα γράψουμε όσους περισσότερους δίσκους μπορούμε! Αυτά είναι τα όνειρα μας!

Ποια είναι τα αγαπημένα σου φετινά album; Έχεις ακούσει τελευταία κάτι που σε έκανε να σκεφτείς “να κάτι καινούργιο”;
Το 2014 ήταν πολύ καλή χρονιά για τη μουσική, ειδικά τον ακραίο ήχο. Από τίς αγαπημένες μου κυκλοφορίες ήταν οι Thantifaxath, Emptiness, Diocletian, Indian, Bohren & Der Club of Gore, Teitanblood, Tombs, Yautja, Rome, Drowned, Anicon, Salvaticus και Morbus Chron. Επίσης, οι συμπατριώτες σας Dead Congregation, ίσως να έβγαλαν τον αγαπημένο μου δίσκο για αυτή τη χρονιά, το “Promulgation of the Fall”. Το έχω ακούσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και τους είδα πρόσφατα να ισοπεδώνουν το κοινό στην Βαλτιμόρη. Τι εμφάνιση!

Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, Mike! Θα τα πούμε στην Αθήνα!
Είναι τιμή μας και είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε στην Ελλάδα! Σας ευχαριστούμε όλους που θα μας φιλοξενήσετε! Θα προσπαθήσουμε να μη σας απογοητεύσουμε!

155

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.