45Rats

Κάποιες φορές η μουσική μιλά από μόνη της! Τέτοια περίπτωση είναι και 45Rats, που την ορχηστρική τους μουσική, καλύπτουν και την έλλειψη στίχου. Έχοντας και το νέο τους album, “Electric” στα μπαγκάζια τους, θα ηλεκτρίσουν το An Club στις 30 Νοεμβρίου, ανοίγοντας τη συναυλία των Γερμανών, Kadavar. Το Rockway.gr και ο Δημήτρης Μαρσέλος έστησαν παγίδες και έπιασαν και τους 45!

Καλησπέρα! 45Rats. Πως έκατσε το όνομα σας να είναι αυτό το πανούργο και τρομακτικό τρωκτικό και πόσο επικίνδυνοι μουσικά μπορεί να είναι 45 αρουραίοι;
Καλησπέρα,  Δημήτρη. Θα μπορούσαμε να σου πούμε μια απίστευτη και “ψαρωτική” ιστορία αλλά η αλήθεια είναι ότι και μείς ακόμα ψάχνουμε να βρούμε τι κρύβεται πίσω από το όνομά μας! Βασικά προέκυψε από διάφορους συνδυασμούς που είχαμε στο μυαλό μας, τότε, και κάποια στιγμή αναφέραμε κι αυτόν και μας έκατσε!

4 χρόνια περίπου από το “First Gear” EP και πέρυσι ήρθε το “Electric”. Τι μεσολάβησε ενδιάμεσα;
Όπως έχει πει και ο Jimmy Page, έχεις όσο χρόνο θέλεις για τον πρώτο σου δίσκο, οπότε και εμείς το ακολουθήσαμε. Αυτό που μεσολάβησε είναι οι πολλές πρόβες, πολλά live, ταξίδια, αρκετά support και μια συνεργασία με τον σκηνοθέτη Andrew Brown για τη μουσική επένδυση promo video του ηθοποιού Michael Fassbender για το Αμερικάνικο περιοδικό μόδας GQ. Και βέβαια πάρα πολλές οικονομίες και πολύ δουλειά για να μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε τελικά το “Electric”. Το οποίο ήταν μία πολύ σημαντική εμπειρία για εμάς γιατί ήταν κάτι που ξεκίνησε από το μηδέν και λίγο λίγο χτιζόταν. Γενικά είμαστε μία live μπάντα , για αυτό τον λόγο ηχογραφήσαμε και ζωντανά, αλλά όπως και να έχει το studio είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία.

Όταν σας πρωτοείδα ζωντανά, το 2011 με τους Korsikov στο After Dark, είχα εκφράσει την απορία για ποιο λόγο δεν υπάρχουν φωνητικά να συνοδεύουν την όμορφη ορχηστρική σας μουσική και στο “Electric” έγινε η πρώτη προσπάθεια του, χωρίς να δίνει τελικά, το απαιτούμενο. Μήπως τελικά φωνητικά και 45Rats δεν συμφωνούν;
Αυτή είναι μια ερώτηση που μας την κάνουν συχνά. Δεν αποκλείουμε κάποια στιγμή να μπουν φωνητικά, αλλά δεν είναι κάτι που μας απασχολεί στην παρούσα φάση. Για μας το βασικό είναι να δημιουργούμε μουσική που μας αρέσει. Απολαμβάνουμε την ελευθερία που σου δίνει το instrumental. Στο “Εlectric” υπάρχουν φωνητικά σε δύο τραγούδια, όπως θα μπορούσε να υπάρχει και οποιοδήποτε άλλο όργανο.

Η μουσική σας μπορεί να περιγραφεί αν δανειστεί κανείς τα ονόματα των Karma To Burn και των Atomic Bitchwax. Για σας υπάρχει ταμπέλα που να περιγράφει επακριβώς αυτό που καταθέτετε μουσικά;
Ίσως είναι πιο απλά τα πράγματα, με τον όρο Heavy Rock νομίζω πως μπορεί κάποιος να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Στο μόνο που θεωρούμε ότι μοιάζουμε με τους Karma to Burn είναι καθαρά στον instrumental χαρακτήρα. Κατά  τα άλλα, οι Atomic Bitchwax είναι πολύ πιο κοντά στις επιρροές μας, αλλά εκτός από αυτές υπάρχει μια ευρύτερη γκάμα με hard rock, ‘70s και heavy ήχο οι οποίες μας δίνουν πολύ περισσότερα ερεθίσματα. Και μη ξεχνάμε βέβαια και τις πιο προσωπικές προτιμήσεις του καθενός οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορα μουσικά είδη, όπως Jazz, blues, Funk, ποντιακά, ηπειρώτικα, ρεμπέτικα κλπ.

Έχετε σκεφτεί να εντάξετε στη μουσική σας μουσικά όργανα “ασύμβατα” με την rock; Υπάρχουν όρια στη μουσική;
Θεωρητικά, και όπως μας μάθανε και στο σχολείο, στο rock δεν υπάρχει το συμβατό και το ασύμβατο! Γενικά η ιστορία έχει δείξει ότι όσες μπάντες του είδους, ή και κάπως ευρύτερα, έχουν χρησιμοποιήσει κάτι «ασύμβατο» με τη rock έχει δέσει πολύ ωραία. Με το να είμαστε ανοιχτοί σε διάφορα ακούσματα, μας κάνει να είμαστε ανοιχτοί και σε πειραματισμούς, οπότε ναι, θα το τολμούσαμε. Το τι μπορεί να είναι ακριβώς και σε ποια φάση της πορείας μας θα το κάνουμε, δεν το έχουμε σκεφτεί. Όλα είναι θέμα έμπνευσης, να σου έρθει την κατάλληλη στιγμή και να βρεις τον τρόπο, ώστε να το εκμεταλλευτείς όπως εσύ θεωρείς καλύτερα πάνω στη μουσική σου.

Τι λένε τα Ταρώ για το μέλλον των 45rats; Έχετε βάλει κάποιο στόχο ή πάτε όπου φυσάει ο άνεμος;
Από τα πρώτα χρόνια είχαμε έναν, τουλάχιστον, μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό. Οπότε προτιμάμε να βλέπουμε λίγο πιο πέρα από το τώρα και να κάνουμε κάποια πλάνα. Το αν θα γίνουν και πραγματικότητα έτσι ακριβώς όπως το έχουμε σκεφτεί,  τελικά είναι θέμα πολλών συγκυριών. Στη φάση που βρισκόμαστε, έχουμε προγραμματίσει να παίξουμε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μαζί με τους Kadavar, τέλος Δεκέμβρη, μαζί με τους Universe 217 στο An Club, και για το νέο έτος είμαστε στη διαδικασία προγραμματισμού κάποιων Live ανά την Ελλάδα, και κάνουμε και τις πρώτες προσπάθειες για να βγούμε και μια βόλτα εκτός συνόρων. Επίσης υπάρχει νέο υλικό  το οποίο και δουλεύουμε αυτή τη στιγμή, αλλά το πότε και το πώς θα κυκλοφορήσει δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι θα έχει πολύ groove!

Έχετε ταξιδέψει στην Ελλάδα τελευταία. Πως είναι η rock μουσική σκηνή μακρυά από τη μεγαλούπολη;
Συνήθως βλέπουμε μια μικρογραφία της Αθήνας, αλλά με πιο θερμούς ακροατές, μιας και εκεί δεν έχουν την ίδια πληθώρα και συχνότητα των live που έχουμε εδώ. Όλα μας τα live είναι μια πολύ ωραία και ξεχωριστή εμπειρία, γνωρίζουμε κόσμο, βλέπουμε καλά συγκροτήματα…περνάμε καλά. Γενικά στην ελληνική επαρχία υπάρχει μια πιο συνολική αίσθηση της φιλοξενίας.

Τέλη Νοέμβρη ανοίγετε τη συναυλία των Kadavar στο An Club, ένα συγκρότημα που ακούγεται πολύ διαφορετικό σε σχέση με εσάς. Έχει σημασία τελικά, η ομοιογένεια μεταξύ των συμμετεχόντων μιας συναυλίας ή μήπως πρέπει ο Έλλην μουσικόφιλος να ανοίξει λίγο περισσότερο τα μυαλά του;
Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να ακούγεται διαφορετικό, όμως οι βάσεις είναι περίπου ίδιες και για τις δύο μπάντες, θεωρούμε. Αυτό που μπορεί να το κάνει να ακούγεται διαφορετικό είναι η προσέγγιση και η αισθητική του καθενός.  Γενικά αυτό που παρατηρούμε είναι ότι πλέον οι περισσότεροι, και εμείς οι ίδιοι σαν ακροατές, μπορούμε να ακούσουμε πολλά διαφορετικά στιλ, κάτι στο οποίο έχει παίξει σημαντικό ρόλο το internet. Και απ’ ότι φαίνεται είναι και ο βασικός λόγος πού είναι πετυχημένα συγκροτήματα σαν τους Kadavar. Η ανομοιογένεια μπορεί να κάνει καλό σε ένα live, γιατί βοηθάει στο να μη κουραστεί ο κόσμος,  να του φτιάξει, ίσως,  τη διάθεση για το main act της βραδιάς, αλλά και στο να γνωρίσει το κοινό ένα νέο συγκρότημα. 

Λόγω τραυματικής εμπειρίας, θα ήθελα να ρωτήσω με ποιο τρόπο μπορεί κανείς να παγιδεύσει τρωκτικά;
Κοίτα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εφαρμογές καταπολέμησης των συγκεκριμένων τρωκτικών. Κάθε μια εξυπηρετεί και διαφορετικό σκοπό με βάση τις εκάστοτε ανάγκες, για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Μέχρι στιγμής και με διάφορες δοκιμές που έχουμε κάνει, πιο αποτελεσματική είναι η λύση της ματσόλας. Γι αυτό το λόγο έχουμε πάρει και μια δώρο στον ντράμερ μας, οπότε και ασχολείται στον ελεύθερό του χρόνο!

Αν σου δώσω μια ντουντούκα για να πείσεις τον κόσμο να έρθει στη συναυλία σας με τους Kadavar, τι θα φώναζες;
Ακούσατε Ακούσατε! Την Κυριακή στις 30 του Νοέμβρη ΟΛΟΙ στο Αν κλαμπ. Μεγάλη συναυλία κατά των μονοπωλίων της Ποπ υποκουλτούρας . Για να ακουστεί και η ΔΙΚΙΑ μας φωνή. Θα εμφανιστούν οι Γερμανοί φιλέλληνες Κάνταβαρ μαζί με τους ντόπιους 45Ρατς. ΟΛΟΙ ενωμένοι να βροντοφωνάξουμε “Το ΡΟΚ σώζει”… 

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη!
Και εμείς σε ευχαριστούμε πολύ, θα τα ξαναπούμε σύντομα live. Rock n Roll!

221
About Δημήτρης Μαρσέλος 2197 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.