Beastmilk, Anal Veritas (02/11/2014) An Club

Κυριακή βράδυ. 100η φορά που η υπογραφή-εγγύηση της Catch the Soap Productions τοποθετείται κάτω από την εμφάνιση καλλιτέχνη ή συγκροτήματος που προέρχεται από το εξωτερικό (να τις χιλιάσετε, παιδιά!).

H CTS κλείνει μάλιστα ένα group που περιοδεύει με την ορμή ενός εκ των καλυτέρων δισκογραφικών πονημάτων της περασμένης χρονιάς. Του καταπληκτικού “Climax”, το οποίο, αν και το μοναδικό έως τώρα album των Beastmilk, ήταν αρκετό για να τοποθετήσει την νεοσύστατη μπάντα στην λίστα των πλέον ελπιδοφόρων ονομάτων του σήμερα. Και έχουμε και προσιτό εισιτηριάκι. Και δώρο η support εμφάνιση των Anal Veritas. Εξαιρετική πρόταση για να κλείσει κάποιος το Σαββατοκύριακο του, σωστά;

Το ότι όλα έγιναν “on schedule” δεν αποτελεί πια είδηση όταν πρόκειται για διοργάνωση της CTS, αναφέρεται απλώς για να υπογραμμίσει την σοβαρή δουλειά της εταιρείας και τον σεβασμό στο κοινό της. Βρισκόμαστε λοιπόν, μπροστά στους Anal Veritas, ένα αθηναϊκό σχήμα που πραγματοποιεί σταθερά βήματα προόδου, υποσχόμενο ότι μπορεί να επεκτείνει κατά πολύ την ήδη δεκαετή του μουσική πορεία. Για την σημερινή βραδιά επιλέγουν αυστηρά να παίξουν κομμάτια τα οποία αποτελούν την βάση του επερχόμενου δίσκου που θα αρχίσουν λίαν συντόμως να ηχογραφούν.

Αν και εκτελούν νέα τραγούδια, οι πέντε μουσικοί παρουσιάζουν ένα σφιχτοδεμένο μουσικό σύνολο και επιτυγχάνουν άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Στιβαρή ρυθμική βάση από τύμπανα και μπάσο, δυο γκαζωμένες κιθάρες και αγριεμένα φωνητικά, βαριά ατμόσφαιρα, δυνατά riffs, ύφος που δικαιολογεί τον προσδιορισμό hardcore stoner που οι ίδιοι αποδίδουν στην μουσική τους. Μοναδική ένσταση η κάπως στατική τους σκηνική παρουσία που αν και συνήθης σε σχήματα συγγενούς ήχου, έρχεται σε αντίφαση με την ενέργεια που εκλύουν οι συνθέσεις τους. Από αυτές ξεχωρίζει κυρίως το “Let there be you”, το οποίο και μάλλον όχι τυχαία κρατούν για το τέλος, ένα κομμάτι με εναλλαγές διάθεσης που αναδεικνύει επιπλέον κάποιες από τις λανθάνουσες post rock καταβολές τους παράλληλα με την μελωδική πλευρά της -ούτως ή άλλως- εξασκημένης φωνής του τραγουδιστή.

Anal Veritas setlist
Snakes at your Backyard
Farm your gods
To scoff and to mock
Happy Estella
Let there be you

Στις δέκα και μισή και με γεμάτο το An Club ο Matthew Joseph McNerney, γνωστός με το πιο σύντομο καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Kvohst, εμφανίζεται ακολουθούμενος από τους τρεις Φιλανδούς που αποτελούν τα τακτικά μέλη των Beastmilk (Goatspeed/κιθάρες, Arino/μπάσο, Paile/τύμπανα) και την Σουηδή Linnea Olsson (των Oath), πρόσφατη προσθήκη στο δυναμικό της μπάντας.

Ελάχιστες εισαγωγές και φύγαμε, το σύνολο από το Helsinki σπρώχνει το πόδι του πάνω στο γκάζι από το πρώτο κιόλας τραγούδι (“The wind blows through their Skulls”). H φωνή του Kvohst αντηχεί δυνατά και καθαρά, με τα controls της κονσόλας ήχου να την προβάλλουν ένα σκαλάκι πιο ψηλά από τον όλεθρο που εξαπολύουν οι  παραμορφωμένες κιθάρες, την αυστηρή ατάκα του μπάσου, τα καταιγιστικά τύμπανα.

Ο ήχος επιτυγχάνει και ζωντανά, αυτό που επιχειρήθηκε στο “Climax”, το σπάνιο και δύσκολο πάντρεμα μουσικών ειδών που μάλιστα έχουν απήχηση σε “αντίπαλα στρατόπεδα” φίλων της ροκ. Punk εκτελέσεις, metal αρμονίες, καθαρή alternative ενέργεια, post-punk επιρροές, όλα δοσμένα κατά τρόπο τόσο φυσικό που καθίσταται από μόνος του το μυστικό του χαρακτηριστικού ήχου των Beastmilk.

Το σκοτεινό ταξίδι συνεχίζεται με την μηχανή του οχήματος των Beastmilk σε πλήρεις στροφές και πριν αντιληφθείς τι έχει συμβεί ακούς ήδη τους  απόκοσμους στίχους του “Ghost out of focus”, τελευταίο διάλλειμα πριν την τελική, φρενήρη επίθεση που θα ξεκινήσει με το “Surf the Apocalypse”. Με ελάχιστα λόγια μεταξύ των κομματιών, λέξεις που έχουν κυρίως σκοπό να εισάγουν στον τίτλο του εκάστοτε επόμενου κομματιού η ηχητική καταιγίδα συνεχίζεται ενώ η μπάντα εκτελεί κατά γράμμα την συνήθη λίστα που εκτελεί στην τρέχουσα περιοδεία της.

Λίγο μετά την ανατριχίλα που θα προκαλέσει το ψύχος του “Nuclear Winter” θα κάνουν δύο εξαιρέσεις παίζοντας το “Forever Animal” -αναφορά στο “If you are a superman, let me be forever animal” που ο Austin Osman Spare απεύθυνε κατά τον μύθο(;) στον Αδόλφο Χίτλερ- και αποκλειστικά για το ελληνικό κοινό όπως σημειώνει ο front-man το “Strange Attractors”.

Εκεί ακριβώς το “ξύλο” μπροστά από το κάγκελο του An Club παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, είναι η στιγμή που οι Beastmilk θα εκτελέσουν το “Death Reflect Us” ένα κομμάτι που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός νέου post-punk ύμνου. Ο χαμός συνεχίζεται στο “Genocidal Crush” για να λήξει απότομα με το “Love in a Cold War” καθώς τα τραγούδια τους έχουν εξαντληθεί. Μολαταύτα η πενταμελής μπάντα επιστρέφει λίγα λεπτά αργότερα στην σκηνή, ανταποκρινόμενη στην δια χειροκροτήματος δηλωθείσα απαίτηση των θεατών για encore, εκτελεί εκ νέου το “Death Reflect Us” ακόμα πιο δυνατά παρασύροντας ξανά τους παρευρισκόμενους στην έκσταση.

Αν και σύντομη λόγω έλλειψης μουσικού υλικού, η εμφάνιση των Beastmilk χαρακτηρίζεται άκρως επιτυχημένη. Ο μικρός χρόνος –λίγο πάνω από μία ώρα- στον οποίο έμειναν πάνω στην σκηνή δεν φάνηκε να δυσαρεστεί τους θεατές αφού η ένταση των συναισθημάτων που μετέδωσαν με το σαρωτικό τους πέρασμα αποτελεί την ουσία της ζωντανής μουσικής. Είμαστε μπροστά από την γέννηση ενός νέου αγαπημένου ονόματος για το ελληνικό κοινό; Το σίγουρο είναι ότι ανυπομονούμε για ανάλογη συνέχεια και νέες επισκέψεις.

Beastmilk setlist
The Wind Blows through Their Skulls
You Are Now Under Our Control
Void Mother
Fear Your Mind
Ghosts Out of Focus
Surf the Apocalypse
Children of the Atom Bomb
Nuclear Winter
Forever Animal
Strange Attractors
Death Reflects Us
Genocidal Crush
Love in a Cold World
Death Reflects Us

Photos: Βασιλική Παναγοπούλου

501

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*