ANGELINE

Οι Angeline είναι ένα από εκείνα τα συγκροτήματα που παρά τις αντιξοότητες που τους έχουν τύχει (θα διαβάσετε παρακάτω για αυτές) δεν το βάζουν κάτω. 23 χρόνια μετά τη δημιουργία τους οι Angeline κυκλοφόρησαν πριν από λίγο καιρό τον πρώτο τους full length δίσκο με τίτλο “Confessions”, έναν δίσκο που θα αγαπήσουν οι φίλοι του melodic rock ήχου.

Ας δούμε τι είπαν τρία μέλη του συγκροτήματος (Jocke Nilsson – φωνητικά / κιθάρα, Uffe Nilsson – μπάσο και Tobbe Jonsson – τύμπανα) τόσο για το παρελθόν αλλά, κυρίως, για τα μελλοντικά σχέδια τους.

Καθόσον γνωρίζω, οι ρίζες των Angeline μπορούν να ανιχνευτούν πίσω στο 1987. Δώστε μας ένα σύντομο ιστορικό του συγκροτήματος.
Uffe:
Οι Angeline διαμορφώθηκαν από 2 άλλα συγκροτήματα το καλοκαίρι του 1987. Ηχογραφήσαμε κάποια demos και είχαμε κάποια επιτυχία. Υπήρχαν κάποιοι ροκ διαγωνισμοί εκείνον τον καιρό και οι Angeline τα πήγαν αρκετά καλά. Το 1990 ηχογραφήσαμε το πρώτο μας album “Don’t settle for second best”.
Ο τραγουδιστής μας, τότε, ο Jörgen “Sigge” Sigvadsson, είχε πρόβλημα με την καρδιά του εκ γενετής, και το 1990 αρρώστησε σοβαρά και έπρεπε να παραμείνει στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό επηρέασε το συγκρότημα με πολλούς τρόπους, επειδή όταν ο Sigge επέστρεψε, έπρεπε να συντομέψουμε τις παραστάσεις μας, επειδή απλά δεν είχε τη δύναμη να αντέξει. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η κατάστασή του έγινε ακόμα χειρότερη.
Αρχίσαμε την ηχογράφηση ενός δεύτερου album το 1991 / 1992. Σε κάποια demos έκανε την παραγωγή ο Mats Lindfors. Για πολλούς λόγους, το album αυτό “(Masquerade)” δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μόνο μερικά τραγούδια, αλλά τα περισσότερα αυτά είναι ακόμα demos.
Το 1994 ο Sigge ήταν πολύ άρρωστος, για να δώσει παραστάσεις / συναυλίες και έπρεπε να δοκιμάσουμε κάποιον άλλο τραγουδιστή. Ήρθε σαν νέος τραγουδιστής ο Leif  και κάναμε μια πραγματικά καλή αρχή, γράφοντας και ηχογραφώντας διάφορα νέα τραγούδια, με μια ελαφριά αίσθηση blues. Κάναμε μια μικρή περιοδεία αλλά κατά τη διάρκειά της, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσει το συγκρότημα με τον Leif. Όταν επιστρέψαμε, λύσαμε τη συνεργασία μας μαζί του.
Οι Angeline ήταν πλέον ένα 4μελές συγκρότημα και δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Η κατάσταση του πρώην τραγουδιστή μας, του Sigges, χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο και τον Φλεβάρη του 1995 πέθανε στον ύπνο του. Το πήραμε όλοι πολύ βαριά, αν και ξέραμε ότι ήταν πιθανό να συμβεί.
Ο Jocke ανέλαβε τα lead vocals και οι Angeline έγιναν ένα συγκρότημα διασκευών. Το 2000 το συγκρότημα διαλύθηκε.
Από το 1997 και μετά, υπάρχει μια ημέρα μνήμης αφιερωμένη στον “Sigge”, στην πόλη μας το Ljusdal. Κάθε δεύτερο χρόνο, οι Angeline ενώνονταν εκ νέου, για να παίξουν στις εκδηλώσεις αυτές. Το 2007, οι Angeline ενώθηκαν και πάλι, για να παίξουν στην ημέρα μνήμης αφιερωμένη στον “Sigge ”, γιορτάζοντας και την 20η επέτειο από την ίδρυση του συγκροτήματος. Ηχογραφήσαμε ένα ολοκαίνουριο τραγούδι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και η ανταπόκριση που λάβαμε, μας έκανε να θέλουμε να προσπαθήσουμε ξανά. Τα επόμενα 2 χρόνια, αρχίσαμε να γράφουμε και να ηχογραφούμε κάποια νέα τραγούδια και το φθινόπωρο του 2009, μπήκαμε στο στούντιο, για να ξεκινήσουμε την ηχογράφηση αυτού που θα κατέληγε στο “Confessions”.

Μέχρι τώρα έχετε κυκλοφορήσει έναν αριθμό μεμονωμένων τραγουδιών ή singles και πριν από περίπου έναν μήνα κυκλοφορήσατε το “Confessions”. Θεωρείτε ότι είναι η «πρώτη» σας δουλειά; Έχετε καθόλου ανταπόκριση;
Jocke: Για μένα, είναι το πρώτο πραγματικό album.
Tobbe: Συμφωνώ με τον Jocke ότι πρόκειται για το πρώτο πραγματικό μας album, αν και έχουμε κάνει αρκετές ηχογραφήσεις στο παρελθόν.
Uffe: Αυτό είναι το πρώτο album μετά τον “Sigge”. Οι Angeline έχουν τα ίδια μέλη όπως στο παρελθόν (με εξαίρεση τον Sigge φυσικά). Το πνεύμα είναι ακόμα εκεί και μας καίει η ίδια φωτιά, είναι σαν ένα χημικό ρομάντζο. Όταν πρωταρχίσαμε να συζητάμε σχετικά με την ηχογράφηση ενός νέου album, όλοι θέλαμε να πάρουμε τα κομμάτια του παλιού μας ήχου και να τα εκσυγχρονίσουμε, και νομίζω ότι το καταφέραμε. Για να απαντήσω στο ερώτημα, θα έλεγα ότι το “Confessions” είναι το πρώτο μας album και σίγουρα όχι το τελευταίο.

Διαβάζοντας τα credits του cd, βλέπουμε ότι όλα τα τραγούδια είναι γραμμένα από τον Jocke. Είναι οι Angeline ένα παράλληλο project ή ένα «κανονικό» συγκρότημα;
Jocke:
Οι Angeline είναι σίγουρα ένα (κανονικό) συγκρότημα, και όλα τα παιδιά έχουν μεγάλη συμβολή. Συμμετέχω σε κάθε τραγούδι, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα μέλη (του συγκροτήματος). Το μόνο τραγούδι που έχει γραφτεί εξολοκλήρου από μένα είναι το «Pray»!
Tobbe: Ο Jocke ήταν από την αρχή ο «κύριος» συνθέτης, μαζί με τον Sigge στα πρώτα βήματα του συγκροτήματος. Κατόπιν, το συγκρότημα ενώνει τα κομμάτια.
Uffe: Είμαστε συγκρότημα με κάθε δυνατό τρόπο.

Πείτε μας λίγα πράγματα για τις ηχογραφήσεις.
Jocke: Έχω το δικό μου στούντιο, έτσι ήταν πραγματικά εύκολο να ξεκινήσουμε, δεν υπήρχε πίεση χρημάτων ή χρόνου. Ξεκινήσαμε με κάποια απλά demos, που τα ηχογραφήσαμε στο σπίτι. Κατόπιν, μπήκαμε στο στούντιο για τα ντραμς και αφού τελείωσε ο Tobbe (ηχογραφήσαμε τα ντραμς μέσα σε 2 μέρες), ηχογράφησα τα περισσότερα δικά μου μέρη ρυθμικής κιθάρας. Ύστερα ήρθαν οι Uffe & Janne, για το μπάσο και τη δεύτερη κιθάρα. Μετά, πέρασα καναδυό βδομάδες ξεχωρίζοντας ό,τι είχαμε ηχογραφήσει και κάνοντας κάποιες μίξεις, για να δούμε τι είχαμε. Τέλος, είχε έρθει η στιγμή για τη lead κιθάρα. Έτσι, ο Janne & εγώ περάσαμε κάποιες μέρες με licks και solos. Το τελευταίο που κάναμε ήταν τα φωνητικά.

Ο Jocke είναι υπεύθυνος και για την παραγωγή του cd. Τι σας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση; Δεν θα προτιμούσατε να δουλέψετε με έναν «διάσημο» παραγωγό;
Tobbe:
Ποιος είπε ότι ο Jocke δεν είναι διάσημος;;;;
Uffe: Η συνεργασία με έναν «διάσημο» παραγωγό είναι πολύ ακριβή. Έχουμε κάνει τα πάντα μόνοι μας από την αρχή αυτού του album. Κάθε δεκάρα προέρχεται από την τσέπη μας. Θεωρώ ότι ο Jocke έχει κάνει φανταστική δουλειά με αυτό το album και, όπως το βλέπω, δεν χρειαζόμαστε παραγωγό σε αυτό το σημείο της καριέρας μας. Το επόμενο album θα γίνει με τον ίδιο τρόπο, όταν έρθει η ώρα του mastering, θα το στείλουμε σε μια σχετική εταιρεία, αλλά, γενικότερα, θα μπορέσουμε να το κάνουμε μόνοι μας.

Προέρχεστε από τη Σουηδία, τη χώρα με πλήθος συγκροτημάτων μελωδικού ροκ. Γιατί το μελωδικό ροκ είναι τόσο δημοφιλές στην χώρα σας;
Jocke:
Δεν νομίζω ότι πρόκειται μόνο για το μελωδικό ροκ, εμείς οι Σουηδοί τρελαινόμαστε για καλές μελωδίες. 

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός συγκροτημάτων μελωδικού ροκ. Κατά τη γνώμη σας, τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους Angeline από τα άλλα συγκροτήματα;
Uffe:
Όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε και να ηχογραφούμε αυτό το album, κάναμε ό,τι θέλαμε, είναι ένα album που θα θέλαμε να ακούσουμε και να αγοράσουμε. Είναι δύσκολο να πω τι είναι αυτό που κάνει τους Angeline “να ξεχωρίζουν”. Φαντάζομαι ότι έχουμε τον δικό μας ήχο, κατά κάποιον τρόπο, και τα τραγούδια φαίνεται να επιδρούν σε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων. Αυτό το album διαθέτει έναν καλό συνδυασμό σκληρών και μελωδικών τραγουδιών, που φαίνεται να λειτουργεί. Απλά κάναμε ένα album που θέλαμε να ακούσουμε και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να κάνει πάντα ένα συγκρότημα. Αν αρχίσεις να γράφεις τραγούδια που νομίζεις ότι οι άλλοι θα ήθελαν να ακούσουν, νομίζω ότι έχεις χαθεί. Αν τα τραγούδια δεν αρέσουν στο ίδιο το συγκρότημα, δεν θα αρέσουν σε κανέναν.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Jocke:
Τα παιδιά στο συγκρότημα είναι η μεγαλύτερη μου επιρροή.
Tobbe: Τα παιδιά από τους Angeline, φυσικά ….και ο John Bonham.
Uffe: Όλοι μεγαλώσαμε μαζί και έχουμε μια ιστορία, τόσο ως συγκρότημα, όσο και ως φίλοι. Το ότι μεγαλώσαμε μαζί μας έδεσε, κατά κάποιο τρόπο ζήσαμε την ίδια ζωή, οπότε υποθέτω ότι αυτό μας παρακινεί να συνεχίσουμε και λειτουργεί ως έμπνευση για να γράψουμε τραγούδια. Επίσης, ακούγαμε τα ίδια συγκροτήματα και πηγαίναμε στις ίδιες συναυλίες, μεγαλώνοντας.

Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, η καριέρα σας μετράει πάνω από είκοσι χρόνια. Πείτε μας τις διαφορές μεταξύ του τότε και του τώρα, όσον αφορά στα συγκροτήματα, τη μουσική ή τη μουσική βιομηχανία γενικότερα.
Uffe:
Στη Σουηδία υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του τώρα και του τότε, τόσο όσον αφορά στη σκηνή, όσο και στο πώς λειτουργούν οι δισκογραφικές εταιρείες. Στο παρελθόν ήταν αρκετά δύσκολο για ανεξάρτητα συγκροτήματα να καταφέρουν να δίνουν ζωντανές συναυλίες, ενώ οι δισκογραφικές εταιρείες έπαιρναν όλα τα λεφτά. Πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να δώσει κάποιος συναυλία και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες μέσω του Ίντερνετ, τώρα μπορείς να αγγίξεις την άλλη πλευρά του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς τη βοήθεια μιας δισκογραφικής εταιρείας. Οι δισκογραφικές εταιρείες επενδύουν πλέον τα χρήματά τους σε πολύ γνωστούς καλλιτέχνες και όχι σε ένα καινούριο συγκρότημα, δεν προτίθενται να πάρουν ρίσκα πια. Το άσχημο είναι ότι οι πωλήσεις των δίσκων είναι πολύ χαμηλές γενικότερα.
Jocke: Συμφωνώ… τώρα έχουμε μια ζωντανή live σκηνή, με φεστιβάλ σε κάθε γωνιά του πλανήτη.. έτσι, η live σκηνή είναι υπέροχη. Αναφορικά με τις δισκογραφικές εταιρείες, υπάρχουν μόνο λίγες από τις μεγάλες, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές μικρές ανεξάρτητες εταιρείες, που μπορούν να προσεγγίσουν το ίδιο κοινό.
Tobbe: Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές συνολικά. Φαίνεται να υπάρχουν περισσότερα θαύματα/ επιτυχίες της μιας φοράς αυτές τις μέρες, άτομα που γίνονται διάσημα μέσα σε μια νύχτα, και, μακροπρόθεσμα, το γεγονός αυτό, κατά τη γνώμη, σκοτώνει το συναίσθημα που είχαμε όταν μεγαλώναμε όλοι μαζί, ζούσαμε μαζί και κάναμε μουσική μαζί.

Υπάρχουν σχέδια για μια περιοδεία, προκειμένου να υποστηριχτεί η κυκλοφορία του Confessions;
Jocke:
Έχουμε δώσει μερικές συναυλίες στη Σουηδία, και μας ζητάνε πάρα πολύ να περιοδεύσουμε στην Ευρώπη. Αν το καταφέρουμε, σίγουρα θα κάνουμε μια σχετική περιοδεία.

Ξέρω ότι, καθώς το Confessions μόλις κυκλοφόρησε, είναι πολύ νωρίς, για να ρωτήσω, αν έχετε σχέδια για έναν νέο δίσκο. Αυτό που θέλω, ωστόσο, να σας ρωτήσω, είναι είστε αποφασισμένοι να συνεχίσετε να κάνετε μουσική;
Jocke: Απολύτως!!!! Ήδη έχουμε κάποια καινούρια τραγούδια στα σκαριά…. Και, αν πάνε όλα, όπως τα έχουμε σχεδιάσει, θα αρχίσουμε να ηχογραφούμε κατά τον Οκτώβριο με Νοέμβριο.
Tobbe: Αυτό είναι ένα νέο ξεκίνημα για το συγκρότημα, οπότε αυτό το album σίγουρα δεν είναι το τελευταίο μας.
Uffe: Όπως είπε και ο Tobbe, είναι ένα νέο ξεκίνημα για το συγκρότημα, ποτέ δεν πιστεύαμε ότι το άλμπουμ μας θα τραβούσε τόσο την προσοχή, είναι σαν ένα όνειρο που βγήκε αληθινό, έτσι θα έλεγα ότι οι Angeline έχουν αφήσει κάτι στη μέση.

Στείλτε ένα μήνυμα στους φαν του μελωδικού ροκ στην Ελλάδα.
Jocke: Ευχαριστούμε για την υποστήριξη. Ελπίζουμε να σας δούμε όλους στην περιοδεία.
Tobbe: Ένα μεγάλοι ευχαριστώ που μας ακούτε, και πραγματικά ελπίζω να σας δούμε όλους σύντομα!
Uffe: Ευχαριστούμε τόσο πολύ για την υποστήριξη, είμαστε τόσο χαρούμενοι που είμαστε και πάλι σε θέση να το ξανακάνουμε, πραγματοποιείτε τα όνειρά μας!.

Συνέντευξη στο Δημήτρη Καρβούνη
Μετάφραση – Επιμέλεια: Δήμητρα Μανδάλου



279