KORSIKOV

Δέκα χρόνια στους υπονόμους της επικράτειας, το τρίο με το ρώσικο όνομα Korsikov υπήρξε ένα από εκείνα τα κομμάτια του εξωδισκογραφικού τοτέμ. Τέλος, στην προσμονή για τους φίλους τους που θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να σφίξουν στα χέρια τους το ντεμπούτο τους. Εν όψει της συμμετοχής τους στο live release show των Sadhus στο An Club στις 19 Σεπτεμβρίου, το Rockway.gr και ο “γενναίος” Δημήτρης Μαρσέλος επικοινώνησε με σήματα καπνού και τους ρώτησε τα παρακάτω:

Γεια χαραντάν! Ποιος είναι αυτός ο Κόρσικοφ;
Χαίρετε! Είναι ουσιαστικά δυο άτομα ενωμένα. Είναι από την μια ο Nikolai Rimsky-Korsakov, ένας Ρώσος συνθέτης και από την άλλη ο Sergei Korsakoff, ένας Ρώσος νευροψυχίατρος που ανακάλυψε το σύνδρομο της ομώνυμης νευρολογικής διαταραχής που οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ και έλλειψης βιταμίνης Β1 στον εγκέφαλο. Και οι δυο έχουν μακρινή συνωνυμία και εμείς τους αλλάξαμε το όνομα λίγο για λόγους προσωπικής τους ασφάλειας. Φαντάσου ένα μεθυσμένο νευροψυχίατρο να κάνει παρέα με έναν τρελό μαέστρο… Άστα. Τοποθετώντας λοιπόν αυτά τα δυο άτομα μαζί στην ίδια εξίσωση προκύπτουν οι Korsikov, μια παρέα φίλων που μοιράζονται εξίσου την αγάπη για την μουσική όσο και να τσουγκρίζουν και κανένα ποτήρι απολαμβάνοντας την.

Μαθαίνω πως ξεπουλιέστε στην δισκογραφία τώρα. Αληθεύει; Γιατί το κάνετε αφού αντέξατε τόσα χρόνια χωρίς κυκλοφορία;
Κατά κανόνα το αποφασίσαμε γιατί βαριόμαστε να πρέπει να παίζουμε τα κομμάτια μας για να τα ακούσουμε… Είναι πιθανότατα θέμα εξέλιξης της ίδιας της μπάντας. Μαζευτήκαμε πριν από σχεδόν 10 χρόνια για να τζαμάρουμε μουσικές που γουστάρουμε και οι τρεις. Δημιουργήθηκαν οι πρώτες συνθέσεις  που τις ακολούθησαν οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις. Μας άκουσε κόσμος που μας στήριξε και γούσταρε μαζί μας, οπότε κάποια στιγμή βγήκε στην επιφάνεια και η επιθυμία/εσωτερική ανάγκη να κυκλοφορήσουμε κάποιο υλικό σε φυσική μορφή. Όλο αυτό βέβαια το κάνουμε με το πάσο μας, και μέσα από τα όποια ανεβοκατεβάσματα συναντήσαμε όλο αυτόν τον καιρό.

Πείτε μας δυο λόγια για το επερχόμενο αυτό δισκάκι; Τίτλος. Concept. Επισκέπτες.
Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική παρουσία μας θα αποτελείται από 6 κομμάτια. Concept δεν υπάρχει με την παραδοσιακή έννοια, θα έχει περισσότερο μια αισθητική συνοχή. Όσο για τους επισκέπτες, θα υπάρχουν δυο φιλικές συμμετοχές στα φωνητικά δυο κομματιών.

Λίγο πριν από σας, ξεπουλήθηκαν και οι Sadhus. Πως σας φάνηκε το αποτέλεσμα;
Μακάρι να ξεπουληθούν και άλλες τέτοιες μπάντες και να βγαίνουν και άλλοι τέτοιοι γαμάτοι καλοκαιρινοί δίσκοι!!!

Τόσα χρόνια στα υπόγεια του rock, πιστεύετε πώς ήρθε η ώρα να έρθετε στην επιφάνεια; Νιώθετε ώριμοι και έτοιμοι για να μας δώσετε κάτι όσο καλό, όσο τα Live σας;
Εννοείται πως να υπάρχεις σαν μπάντα με φίλους για κάποια χρόνια είναι από μόνο του απίστευτο συναίσθημα, πόσο μάλλον να βλέπεις να εξελίσσεται και να μεγαλώνει στην προσωπική σου εκτίμηση και στην εκτίμηση του κόσμου και χαιρόμαστε πολύ για αυτό. Οπωσδήποτε το Live είναι το πιο γαμάτο κομμάτι του να παίζει κανείς σε μια μπάντα. Εμείς το ευχαριστιόμαστε πάρα πολύ και απαραίτητο στοιχείο της κυκλοφορίας του δίσκου μας ήταν να είναι παρούσα αυτή η ενέργεια, γι’ αυτό και τον ηχογραφήσαμε ζωντανά. Δώσαμε προσοχή στον ήχο του δίσκου προκειμένου να είναι όσο πιο κοντά σε αυτό που ακούμε στο κεφάλι μας όταν παίζουμε μουσική. Βοήθησε πολύ ο Σταύρος, ο ηχολήπτης μας, σε αυτό, και το τελικό αποτέλεσμα ηχεί πολύ καλά στα αυτιά μας. Προφανώς η χαρά πολλαπλασιάζεται αν και ο κόσμος που θα ακούσει τον δίσκο το νιώσει αυτό, αν και δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, γιατί τώρα που γίναμε μεγάλοι και φτασμένοι μπορούμε να το παραδεχτούμε… Είμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε τις αρένες του σύμπαντος!

Στις 19 Σεπτεμβρίου που θα είναι το live release show των Sadhus, θα κάνετε και εσείς άτυπα τη δική σας παρουσίαση; Να περιμένουμε κάτι διαφορετικό στη σκηνή; Θα έχετε μπάσο;
Περιμένουμε το release των Sadhus με ανυπομονησία μιας και θα βρεθούμε με τρεις  μπάντες που γουστάρουμε και έχουμε παίξει μαζί κατά καιρούς, στο ίδιο bill. Τα κομμάτια που θα υπάρχουν στον δίσκο θα τα παίξουμε όλα, οπότε ναι, μπορείς να πεις ότι θα κάνουμε και εμείς μια “άτυπη” παρουσίαση, εμπλουτισμένη με παλιές  επιτυχίες… Μπάσο θα υπάρχει όπως πάντα, αλλά δεν θα το βλέπει, όπως πάντα, κανείς.

Έγιναν trend κάτι t-shirts σας με βυζιά. Θα υπάρχει κάτι παρόμοιο για να ψωνίσει ο κόσμος στο ΑΝ;
Να χαρακτηρίσει κανείς trend τα μπλουζάκια που βγάλαμε θα ήταν στην καλύτερη των περιπτώσεων υπερβολή! Απλά αποτυπώσαμε μια πτυχή του χιούμορ μας σε ύφασμα γνωρίζοντας εξαρχής πως πρόκειται για “δύσκολο” σχέδιο. Έχει κατά καιρούς δημιουργήσει έδαφος τόσο για χαβαλεδιάρικη κουβέντα και ανάλυση, όσο και για κριτική. Θα το παρομοιάζαμε μάλλον με περπάτημα σε παγωμένη λίμνη κάπου στην αρχή της άνοιξης. Υπάρχει κόσμος και των δυο φύλων που το “έπιασε” και υπάρχει κόσμος που δεν το στηρίζει. Όσο για την συναυλία στο ΑΝ, αν προλάβουμε θα υπάρχουν κάποιες μπλούζες με νέο σχέδιο.

Τι θα πείτε όταν κάποιος έρθει και σας κατατάξει στο stoner rock;
“Ό,τι σου κάνει κέφι πασάκα/ σουλτάνα μου…” Σίγουρα έχουμε επιρροές από το stoner rock, αλλά δεν θεωρούμε την μπάντα αποκλειστικά stoner rock! Η ταμπέλα βοηθάει στην κατηγοριοποίηση ενός μουσικού ρεύματος, αλλά από την άλλη φοράει πολλές φορές παρωπίδες με αποτέλεσμα να χάνει κανείς ένα κομμάτι μουσικής, απλά και μόνο επειδή δεν του κάθεται η ταμπέλα αυτή. Οπότε δεν θα μας χαρακτηρίζαμε stoner rock, αλλά δεν θα το κάνουμε και θέμα…

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μέλλον των Korsikov; Συμβουλεύεστε αστρολόγους;
Και βέβαια! Αλλά τον πρώτο τον στείλαμε γιατί μας μίλαγε με κάτι ανάδρομα, κάτι γρίφους, κάτι πόμολα. Ο τωρινός είναι μια χαρά, γιατί μας είπε πως θα τα καταφέρουμε σε διαγαλαξιακό επίπεδο…  Για τη γη δεν είναι σίγουρος. Πέρα από αυτό, ζωντανές εμφανίσεις, σύνθεση νέου υλικού και τα λοιπά κλισέ…

Ένα στίχο αφιερωμένο θα ήθελα για το τέλος…
“Lesson learned never to submit, to break it down if it can’t be fixed, blow against the wind, oppose the streams.”

Ντάνκε!
Μπίττε! Ευχαριστούμε πολύ το rockway.gr και εσένα Δημήτρη, για τον χώρο που μας αφιερώνετε και όσους διαθέτουν κομμάτι από τον πολύτιμο χρόνο τους να ασχοληθούν και να γουστάρουν μαζί μας.

135

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.