1000MODS: “Youth of Dissent”

ALBUM

Είδος: Stoner/Grunge Rock
Δισκογραφική: Ouga Booga and the Mighty Oug Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Απριλίου 2020

Η εξέλιξη, σαν όρος, αναφέρεται στην αλλαγή και στις οποιεσδήποτε μεταβολές διαφόρων τύπων, με σκοπό να οδηγηθούμε σε σημαντικές διαφοροποιήσεις. Απώτερος στόχος τους; Η δημιουργία. Συναντάται σε επιστημονικές θεωρίες για την προέλευση των ειδών και της συμπαντικής ζωής, μέχρι και στις κοινωνικές δομές με την εξέλιξη του ανθρώπου.

Μία τέτοια εξελικτική διαδικασία, ως συνέπεια της φυσικής επιλογής, φαίνεται πως βίωσαν και βιώνουν οι δικοί μας “Χιλιομόδηδες” μέσα από τη σύνθεση και ηχογράφηση, για να οδηγηθούν στη δημιουργία της νέας δισκογραφικής τους δουλειάς, με τον τίτλο “Youth of Dissent”. Και μπορεί στο παρελθόν οι αλλαγές σε διάφορους τομείς και κλάδους της ανθρώπινης δραστηριότητας να κατέληγαν σε ένα πεδίο αντιπαλότητας, στο κομμάτι της μουσικής, εν προκειμένω, θα δημιουργηθεί θόρυβος περί της αποδοχής ή μη. Διότι ο νέος δίσκος, σίγουρα θα συζητηθεί.

Έπειτα από 4 χρόνια μετά την κυκλοφορία του φοβερού “Repeated exposure to…”, με αναρίθμητες sold out ζωντανές εμφανίσεις ανά την υφήλιο και καθολική αναγνώριση από τη διεθνή heavy rock σκηνή, η μπάντα έφτασε στο κομβικό σημείο της φυσικής επιλογής, μέσω της καλλιτεχνικής εξέλιξης, για τη δημιουργία της τέταρτης δισκογραφικής απόπειρας. Θα μπορούσε κάλλιστα να κινηθεί εκ του ασφαλούς σε “safe mode” λειτουργία και να ακολουθήσει την πετυχημένη συνταγή της πεπατημένης και των προηγούμενων κυκλοφοριών, αντ’ αυτού όμως, και επειδή κάπως έτσι ξεχωρίζουν οι καλλιτέχνες-μουσικοί από τους απλούς διασκεδαστές, απέφυγε τη στασιμότητα και επέλεξε το διαφορετικό, μέσω της αέναης προσωπικής και καλλιτεχνικής αναζήτησης.

Με γνώμονα τα παραπάνω, οι 1000mods μας άφησαν για άλλες (Ηνωμένες) πολιτείες, και συγκεκριμένα προς Washington και Seattle μεριά, ψάχνοντας τη μούσα τους σε αχαρτογράφητα μουσικά και γεωγραφικά, για τους ίδιους, εδάφη, όπου και προσπάθησαν να επαναπροσδιορίσουν τον ήχο τους, στρεφόμενοι σε νέα μουσική κατεύθυνση. Πολύτιμος αρωγός ήταν η πρόσληψη και η συνδρομή του παραγωγού και μηχανικού Matt Bayles. Μία ματιά να ρίξεις στις συνεργασίες του ή ακόμα και μία ακρόαση σε αγαπημένους σου δίσκους, θα δείς το όνομα του γραμμένο στα credits. Mastodon, Isis, Minus the Bear, Soundgarden, Pearl Jam, Botch, είναι ορισμένοι από τους καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί μαζί του.

Στο “Youth of Dissent” μην περιμένεις να ακούσεις χαμηλά κουρδισμένες κιθάρες, συνθέσεις σε μορφή “jamming session” και μουσικές περιπλανήσεις σε desert ηχοτόπια. Εδώ τα τραγούδια και ο δίσκος έχουν μία urban αισθητική, μουσική της πόλης, εκεί που γίνονται οι επαναστάσεις και κερδίζονται οι αγώνες. Ξεκινώντας από τον τίτλο και εν συνεχεία στους στίχους, η μπάντα κάνει το δικό της statement, βγάζει μπροστά το κοινωνικό της πρόσωπο και τις ανησυχίες της ενάντια σε οποιαδήποτε καταστολή, διάκριση αλλά και ρατσισμό, (φέρνοντας κατά νου και τους Gnod με τον δίσκο “Just Say No to the Psycho Right-Wing Capitalist Fascist Industrial Death Machine”), αναζητώντας τη λύση στη νεολαία, γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα. Πάντως, αν θα άλλαζα κάτι στο εξώφυλλο θα ήταν η προσθήκη ενός ωραίου κ0λ0δ@κτυλ0υ προς όλους αυτούς.

Με τις πρώτες κιόλας νότες του “Lucid”, αντιλαμβάνεσαι την αλλαγή ηχητικής πλεύσης, καθώς το συγκρότημα κάνει βουτιά στο θαυμαστό μουσικό κόσμο του Seattle κάπου στα ’90s, όπου οι ήρωές του δεν φορούν στολές αλλά κουβαλάνε μικρόφωνα, drum sticks, κιθάρες και υποστηρίζουν ιδεολογίες. Το κομμάτι θυμίζει μουσική συνεύρεση μεταξύ των Sonic Youth, Mudhoney και ολίγον από Dead Moon με τον Eddie Wedder στα φωνητικά.

Στα “Warped” και “Blister” το Κορινθιακό κουαρτέτο ακούγεται σαν “επιμεταλλωμένοι” Nirvana, θυμίζοντάς μας το “Drain you” και ωθώντας μας να ξεθάψουμε την, εν λόγω, δισκογραφία της μπάντας. Όσο συνεχίζεται η ακρόαση, τόσο πιο έντονη είναι η επαφή μας με την “grunge side of the 1000mods”. Στα “Dear Herculine” και “Less is More”, σκυτάλη παίρνουν οι Soundgarden μιας και o Dani ακούγεται σαν “ενσαρκωμένος” Chris Cornell, με το γρέζι της φωνής και την συνοδεία της κιθάρας να σε ταξιδεύουν μεταξύ περιόδου “Badmotorfinger” και “Down on the Upside”. Το δίλεπτο ιντερλούδιο “21st Space Century” αν και, εκ πρώτης ακροάσεως, φαίνεται ασύνδετο με τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου, εξυπηρετεί και αυτό τον σκοπό του μιας και βρίσκεται ακριβώς στη μέση, δίνοντάς σου τον χρόνο να αναλογιστείς τι έχεις ακούσει μέχρι στιγμής και να αναρωτηθείς τι σε περιμένει στην συνέχεια, αφού λειτουργεί σαν ιδανικό εισαγωγικό στο single του δίσκου “Pearl”, για το οποίο η μπάντα έδωσε και ένα βίντεο στη δημοσιότητα, αφήνοντας στις κιθάρες τον πρώτο λόγο. Το ίδιο συμβαίνει και στο “Young”, όπου οι εναλλαγές στα riffs και στα solos δημιουργούν “κιθαριστικό μάνταλο”, οι μελωδίες των οποίων σε κάνουν να αναπολείς τους προσφάτως διαλυμένους Youngblood Supercult στο δίσκο “High Plains”.

Όσο προχωράει ο δίσκος αντιλαμβάνεσαι ότι η επιλογή του Matt Bayles ήταν ιδανική γι’ αυτό που ήθελε η μπάντα, δεδομένου ότι η προϋπηρεσία του με πιο heavy σχήματα του χώρου πρόσθεσε στοιχεία στην ηχητική παλέτα της, δίνοντάς της την ευχέρεια να πειραματιστεί ακόμα περισσότερο, όπως στο “Dissent” όπου ο Λάμπρος σαν άλλος growl “κοπανάει αλύπητα” τα δέρματα σαν το intro του “Song for the Dead”, με το υπόλοιπο κομμάτι να θυμίζει “Qotsa meets Pearl Jam”, με ντουέτο Lanegan και Wedder στα φωνητικά. Η έκπληξη, όμως, του δίσκου για τον γράφοντα, ακούει στο όνομα “Mirrors”. Μία επτάλεπτη σύνθεση που κλιμακώνεται σταδιακά, δημιουργεί ατμόσφαιρες και “φλερτάρει” με το post των Russian Circles. Πραγματικά, το κομμάτι αυτό live θα προκαλεί ear-gasms σε συνδυασμό με αυχενικά, όχι ότι τα υπόλοιπα θα πάνε πίσω φυσικά.

Το “Youth of Dissent” μπορεί να μη θυμίζει τις προηγούμενες δουλειές του συγκροτήματος, αλλά με κάποιο τρόπο είναι 1000% 1000mods. Βγάζει ενέργεια, έχει φοβερές κιθάρες και ο καθένας στο κομμάτι του ακούγεται βελτιωμένος και αποδίδει τα μέγιστα. Σε μία ιδιαίτερη καμπή της καριέρας τους, οι Mods δείχνουν μουσική ευστροφία και καλλιτεχνική διαύγεια, επιλέγοντας την επόμενη μέρα με βάση το συναίσθημα και όχι τη λογική, με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει. Φαίνεται πως η νέα collection με το νέο grunge look τους ταιριάζει και θα “φορεθεί” πολύ.

Official Website: https://1000mods.com/
Facebook: https://www.facebook.com/1000mods/
Instagram: https://www.instagram.com/1000mods/

1076

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...