FIVE HORSE JOHNSON: “The Taking of Black Heart”

Αφού έχεις πιει αρκετή ποσότητα από το τοπικό bourbon της πόλης φάντασμα στην οποία σε ξέβρασε η τύχη, βρίσκεις τη δύναμη να σηκωθείς από τη μπάρα και να τρεκλίσεις προς τα έξω, περνώντας από τη διπλή πόρτα του saloon. Έντρομος ανακαλύπτεις ότι έχει εξαφανιστεί το άλογο σου.

Αυτή η ιστορία ξεπήδησε όταν είδα το εξώφυλλο του έβδομο album των εκπληκτικών blues/southern rockers, Five Horse Johnson. Ένας καβαλάρης επάνω σε μια μαύρη φοράδα, μπροστά από ένα σκονισμένο φόντο με μία θηλιά από λάσο να τον ακολουθεί κοσμεί το εξώφυλλο τούτου του εγχειρήματος. Τίτλος; “The Taking of Black Heart”, ελληνιστί η αρπαγή της Μαυρόκαρδης. Οι στίχοι μοιάζουν να κινούνται στο χώρο της concept λογικής δίνοντας την εντύπωση, κάποιες στιγμές, ότι η Μαυρόκαρδη δεν είναι ένα άλογο.

Στο εναρκτήριο “The Job” ακούμε τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, να λέει “I will stay on the road until I get what I’m owed” και για πρώτη φορά στο δίσκο απολαμβάνουμε τη φυσαρμόνικα του μάγου Eric Oblander. Τα τύμπανα του δίσκου παίζει ο Jean Paul Gaster, γνωστός από τους Clutch, και ομολογώ πως κάνει πολύ καλή δουλειά, κρατώντας το έδαφος στο οποίο πατάνε οι κιθάρες των Brad Coffin και Phil Durr και το μπάσο του Steve Smith.

“Keep on diggin” και η διασταύρωση των ηλεκτρικών Blues, που έμαθε στον κόσμο ο Muddy Waters, με το Souther rock των ZZ Top κάνει αισθητή την παρουσία της, με τη φυσαρμόνικα να γεμίζει μελωδικά, τα όποια “κενά” μπορεί να δημιουργούνται.

Το επόμενο κομμάτι (“Black Heart Baby”) είναι γραμμένο ίσως, για την αγάπη του πρωταγωνιστή, κάτι που με κάνει να αναθεωρώ την σκέψη μου σε σχέση με το άλογο (“You are a black heart baby, but you are red hot”) και το διαδέχεται το “Mexico”, που είναι και το όνομα του αλόγου της ιστορίας, όπως μάθαμε 2 τραγούδια νωρίτερα και είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια του album (“Freedom lies two feet from the border, if I can just get this goddamn horse in the water”).

Η μυρωδιά του καμένου μπαρουτιού χτυπάει δυνατά τη όσφρηση σου στο “Quick in the trigger” και νιώθεις να είσαι αυτόπτης μάρτυρας σε κάποια μονομαχία πιστολάδων στην Άγρια Δύση όπου ο γρηγορότερος θα μείνει όρθιος, όταν χτυπήσει η καμπάνα της εκκλησίας (“I won’t be your Yes man, I won’t be your dog, it’s all for the taking when you’re quick to the draw”).

Και πόσο όμορφα ξεκινάει η κιθάρα το “Smash & Grab” με τη φυσαρμόνικα να ακολουθεί το χορό (“Every penny has been counted, everyday of your life is a Smash & Grab”).

“Something out there is creeping, creeping on me don’t make no sound, feels the Black Heart beating” μας λέει ένα ακόμα πανέμορφο τραγούδι (“Hangin’ tree”), προτού παραδοθούμε στο “You’re my girl”, στο οποίο συμμετέχει ο Robin Zander, τραγουδιστής και κιθαρίστας των Cheap Trick.

“Shoot my way out” φωνάζουν οι Five Horse Johnson πριν το τέλος του ”The Taking of Black Heart”, παίζοντας ένα βαρύ και ασήκωτο ρυθμό (“The preacher said put your guns away, or you will run like a dog till your dying day, the Good Lord told me that I got to stay, shoot my way out today”).

Το καλύτερο από όλα όμως μας το κρατάνε για το τέλος. “Die in the river” λέγεται η σημαντικότερη στιγμή του δίσκου αυτού. Όμορφη εισαγωγή με το ρυθμό των τυμπάνων του Gaster να συναντιέται με τη μελωδία της φυσαρμόνικας του Oblander και να κλείνει όμορφα την ιστορία.  “Throwing myself in the river, wash my demons away,i gotta hook downstream and disappear faraway.”

Η Smallstone μας δίνει ακόμα έναν όμορφο δίσκο με την αυγή της νέας χρονιάς και τους Five Horse Johnson στα καλύτερα τους! Η αγορά του για μας τους “Νότιους” είναι must!

514

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2113 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.