MUSE: “The 2nd Law”

Πλούσια χρονιά η φετινή από άποψης κυκλοφοριών μεγάλων, και κάτι παραπάνω, ονομάτων. Το ίδιο ισχύει και για τον χώρο του alternative, είδος που δεν περνά τη καλύτερη φάση του στη χώρα μας αλλά τα εκάστοτε διαμάντια των… Muse ας πούμε δεν φεύγουν απαρατήρητα.

Οι τελευταίοι κυκλοφορούν τρία χρόνια μετά το άριστο “The Resistance” (τη συνέχεια του αξεπέραστου “Black Holes and Revelations”) το “The 2nd Law”.

Σ’ αυτόν τον έκτο δίσκο του – ίσως – σπουδαιότερου Βρετανικού συγκροτήματος της γενιάς του, συναντάμε πολύ περισσότερα ηλεκτρονικά σημεία απ’ ότι είχαμε συνηθίσει. Τίποτα λιγότερο απ’ ότι είχε αναφέρει ο Matt Bellamy δηλαδή. Η μουσική ταυτότητα του συγκροτήματος όμως δεν άλλαξε μιας και τα ηλεκτρονικά σημεία ενσωματώνονται σ’ αυτή παρά την αλλοιώνουν. Κι αυτό ευτυχώς δεν αλλάζει ούτε στις περισσότερο electro pop στιγμές, ακόμα κι αν κομμάτια όπως το “Follow Me” (ένα από τα καλύτερα του album) μοιάζουν με τους συμπατριώτες τους Nero, στη προκειμένη περίπτωση με το τραγούδι “Promises”.

Η ταυτότητα τους λοιπόν παραμένει, ιδιαίτερα πιστή ειδικά στον προκάτοχο του δίσκου. Για του λόγου το αληθές, το κομμάτι “Explorers” είναι πολύ συγγενικό με το “Guiding Light” του “The Resistance”. Πρόκειται μάλιστα για ύφος που χαρακτηρίζει σχεδόν το ένα τρίτο του “The 2nd Law”. Από την άλλη, κομμάτια όπως το “Panic Station” με το κλασσικότερο ύφος τους κλείνουν πολύ προς μια απ’ τις επιρροές του συγκροτήματος, τους Queen. Το τρίτο “πρόσωπο” των Muse στον νέο τους δίσκο είναι προφανώς το… ηλεκτρονικότερο, όπου ξεχωρίζουν με διαφορά οι εναλλαγές των φωνητικών του Bellamy, ο οποίος έχει ανεβάσει τον προσωπικό του πήχη κατά πολύ. Καλύτερο κομμάτι σ’ αυτόν τον τομέα είναι το ήδη διαθέσιμο “Madness”.

Το “The 2nd Law” δεν είναι ο καλύτερος δίσκος των Muse. Πολλοί μάλιστα θα τον χαρακτηρίσουν κατώτερο του “The Resistance”. Οι Άγγλοι παρόλα αυτά έχουν αφήσει στην άκρη το προηγούμενο album τους πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα εξερευνώντας τον ήχο τους, αυτόν που αποκλειστικά γι’ αυτούς θα μπορούσε να ξεχωρίζει ως space rock. Πρόκειται για μια ακόμη άκρως ενδιαφέρουσα κυκλοφορία που εννοείται θα τιμήσουμε δεόντως.

1039