ABRAHMA: “Through the Dusty Paths Of Our Lives”

“Φτιάξε μου ένα απ’ όλα και βάλε και ότι παίζει στην βιτρίνα…”

Οι Abrahma, δεν είναι νέοι στο μουσικό στερέωμα… δημιουργημένοι μετά την διάλυση των ALCOHSONIC, εμφανίζονται υπό την αιγίδα της εκλεκτικής Small Stone Records με το ντεμπούτο τους “Through the Dusty Paths Of Our Lives”. Δυνατός τίτλος, δυνατή εταιρεία, εξώφυλλο που τα σπάει, συμμετοχή του “πολύ” Ed Mundell σε κομμάτι… πάτα play!

Ξεκινάμε λοιπόν με ένα intro την 70λεπτη (!) βόλτα… Από την αρχή μέχρι το τέλος του δίσκου σε περνάνε οι Abrahma από όλες τις “τάσεις” του σύγχρονου stoner (αν θες ) φάσματος, είτε πιο μπλουζάτα, είτε ψυχεδελικά, είτε δυνατά λιτά και απέριττα, ambientικά, droneάτα. Προσφέρουν τα riff τους με άνεση, άλλοτε σκοτεινά βαριά, άλλοτε ρυθμικά in-your-face, με το μπάσο να έχει την τιμητική του σε επίπεδο έντασης και feedback, τους ρυθμούς να πηγαίνουν τα κομμάτια μπροστά, τις κιθάρες παιγμένες έξυπνα, δημιουργώντας ατμόσφαιρες κ αιθέρια περάσματα που δίνουν μια επιπλέον διάσταση στα κομμάτια. Η φωνή του τραγουδιστή-κιθαρίστα Sebastien, τα λέει με το γρέζι και τη μελωδικότητα που χρειάζεται χωρίς υπερβολές και γραφικούς θεατρινισμούς ή φλυαρία… Προέχει η μουσική, δοσμένη από μια καλοπροβαρισμένη μπάντα  κ αυτό είναι ένα από τα δυνατά σημεία του “Through the Dusty Paths Of Our Lives”!

Ολόκληρο το άλμπουμ σερβίρεται μονοκοπανιά, τα κομμάτια σχεδόν μπλέκονται μεταξύ τους, δίνοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν ενιαίο, αν θέλεις concept δίσκο. Κανένα πρόβλημα, μόνο που τα 70 λεπτά κάνουν την ακρόαση λίγο κουραστική, υπό συνθήκες. Χρειάστηκαν παραπάνω από μια και δυο και τρεις ακροάσεις να μπω στην φιλοσοφία των Abrahma, και να ξεχωρίσω κομμάτια που με φτιάχνουν. Μου φάνηκε σαν να θέλανε να αποδείξουν ότι “το έχουν”, φορτώσανε όσο περισσότερο υλικό γινόταν καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερο ηχοτόπιο, μην τυχόν και έχει κανείς παράπονο ότι έμεινε στην απ’ έξω… Και εδώ θεωρώ χάνει αυτός ο κατά τ’ άλλα δυνατός δίσκος! Μια πιο “less is more” προσέγγιση, σε ότι αφορά τον όγκο των κομματιών (15 παρακαλώ) θα έκανε το ντεμπούτο αυτό ένα από τα πιο δυνατά του είδους σήμερα.

Ακούγοντας τα κομμάτια θα ανακαλύψει ο οπαδός των Dozer, Clutch, 7zuma7, Monster Magnet, Novadriver, και γενικά του heavy ψυχεδελικού μέχρι κ southern ήχου το ένα ή άλλο τραγούδι που θα το βάλει στο soundtrack του καλοκαιριού του και όχι μόνο. Προσωπικά τα “Dandelion Dust”, “Honkin’ Water Roof”, “Big Black Cloud”, “The Maze”, “Omega” είναι εκεί…

Κλείνοντας, το “Through the Dusty Paths Of Our Lives”, δεν θα σου αλλάξει τον κόσμο σου, ούτε τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την μουσική που γουστάρεις, αλλά αδιαμφισβήτητα βάζει τους Abrahma στην κατηγορία συγκροτημάτων που θα περιμένεις την επόμενη βόλτα που θα ετοιμάσουν να έρθεις παρέα. Δείχνει μια μπάντα με εκτελεστικές δυνατότητες, συνθετική ικανότητα και  πολυδιάστατη μουσική αισθητική. Σίγουρα είναι δίσκος που θα ντύσει ηχητικά την επόμενη φορά που θελήσεις να κάνεις την εσωτερική σου αναζήτηση με ή χωρίς βοηθήματα… Αναμένεται συνέχεια! 

506