DEVIL TO PAY: “Forever, Never Or Whenever”

Με την “ανακάλυψη” του heavy rock ήχου, πολλοί έτρεξαν να αποκρυπτογραφήσουν τα χαρακτηριστικά του, από που προέρχεται και άλλα τέτοια, ξεχνώντας την ουσία του πράγματος, που είναι η μουσική και κατά πόσο σου αρέσει, σε εκφράζει, σε κερδίζει. Οι Devil To Pay είναι εδώ να μας το θυμίσουν αυτό, με το νέο τους, έκτο παρακαλώ, πόνημα με τίτλο “Forever, Never Or Whenever”.

Οι Αμερικανοί heavy rockers, ιδρύθηκαν το 2002 στην Indianapolis των ΗΠΑ και έχοντας 17 ήδη χρόνια στο “κουρμπέτι”, έχουν να επιδείξουν μόλις 5 albums. Το “Forever, Never Or Whenever”, είναι η έκτη τους δισκογραφική προσπάθεια και ίσως η πιο ατμοσφαιρική από όλες.

Οι Devil To Pay μπορεί να λένε heavy rock, όμως ακούγοντάς τους προσεκτικά, θα βρεις στοιχεία από southern rock, heavy metal και sludge στον ήχο τους. Ακόμα, είναι γεγονός ότι στο συγκεκριμένο album σπουδαίο ρόλο παίζει και το psychedelic, όπως και το ατμοσφαιρικό rock και metal.

Οι Αμερικανοί metallers, σίγουρα δε στηρίζονται στο παρελθόν για να αντλήσουν ηχητική θεματολογία. Στο “Forever, Never Or Whenever”, φαίνεται καθαρά ότι η μπάντα θέλει να “κάνει το κομμάτι της”, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό album, πέρα από ταμπέλες, παίζοντας πραγματικά αυτό που αγαπούν και γουστάρουν. Με fuzzy πινελιές και με την ατμόσφαιρα να είναι η top προτεραιότητα των Devil To Pay, ο δίσκος δείχνει πιο πολύ στην εποχή του παρά σαν επιρροή από τους προγόνους του heavy rock. Άλλωστε, το “Heave Ho”, είναι στα πρότυπα των μοντέρνων radio hits χωρίς να έχει τη διάθεση να γίνει pop rock, αλλά διατηρεί αυτή τη rock/metal κουλτούρα της μπάντας.

Ένα άλλο στοιχείο που κατάφερε να ταιριάξει το group στον ήχο του, είναι αυτή η ατμοσφαιρική ψυχεδέλεια την οποία πρωτοέφεραν στο χώρο οι masters Pink Floyd, οι Doors και οι Led Zeppelin. Τα “The Cautionary Tale Of Yen Sid” και “The Pendulum”, είναι τα χαρακτηριστικότερα δείγματα γραφής αυτού του psychedelic rock/metal ύφους των Devil To Pay και δύο από τις πιο αξιόλογες συνθέσεις του δίσκου. Πέρα από αυτά, η μπάντα έχει βάλει και κάποια alternative rock στοιχεία στον ήχο του, με τα “Tap Dancing On Your Grave” και “Light Sentence” να θυμίζουν κάτι από Placebo και The Cure. Ακόμα, το album έχει τη μοντέρνα rock ‘n’ roll διάθεση του “Imminent Demise” και τη space rock αισθητική του “Anti-Gravity Depravity”.

Τελικά, θεωρώ ότι η προσπάθεια των Devil To Pay να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα heavy rock albums, στέφεται με απόλυτη επιτυχία, αφού το “Forever, Never Or Whenever” είναι ένας δίσκος με έντονο το heavy rock ύφος, αλλά με συνδυασμό διαφορετικών ηχητικών ιδεών που φαίνεται ότι συμπληρώνουν η μία την άλλη. Είναι ένα μοντέρνο heavy rock/metal album, με αξιόλογες συνθέσεις και με μοντέρνα fuzzy “ιδεολογία”. Το “Forever, Never Or Whenever”, είναι ένα από τα καλύτερα albums στο χώρο του, ειδικά στη σημερινή rock και metal σκηνή, όπως έχει διαμορφωθεί. Νομίζω ότι θα το απολαύσετε πάρα πολύ, παρέα με μία μπύρα στο χέρι.

https://www.facebook.com/deviltopay/

DEVIL TO PAY – “37 Trillion” Lyric Video

569

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.