Idle Hands, Aetherian (12/5/2019) The Crow Live Stage

Οι Κυριακές δε φημίζονται για τη ζωντάνια τους, πόσο μάλλον μετά από ένα Παρασκευο-σάββατο γεμάτο συναυλιακά δρώμενα.

Όμως οι νεοσύστατοι Idle Hands που μου έχουν πάρει τα μυαλά με το ολόφρεσκο ντεμπούτο album τους, ήταν ένας πολύ καλός λόγος να αφήσω τη θαλπωρή της Κυριακάτικης νύχτας και να ξεκινήσω για το Crow Live Stage, όπου και θα τους έβλεπα ζωντανά στην πρώτη τους εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους.

Οι πόρτες άργησαν κατά πολύ να ανοίξουν από τις 21.00 που ήταν και το αρχικό σχέδιο και όπως ήταν αναμενόμενο, ο κόσμος δεν ήταν πολύς – λογικό, αν κρίνουμε από το πόσο άγνωστη μπάντα είναι (ακόμα, αλλά όχι για πολύ) οι Idle Hands, αλλά και την επιλογή της μέρας.



Περίπου μια ώρα μετά την προβλεπόμενη, στην ανανεωμένη σκηνή του Crow ανέβηκαν οι Αθηναίοι Aetherian, που εκτός από πολύ καλές κυκλοφορίες, δείχνουν να τα πηγαίνουν όλο και καλύτερα στις ζωντανές εμφανίσεις τους και να κερδίζουν κόσμο μέσα από αυτές.

Είχα περίπου ένα χρόνο να τους δω από την τελευταία φορά, σε εκείνο το φεστιβάλ προς τιμήν της Astarte και στο ενδιάμεσο δεν υπήρξε νέα δουλειά, οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία να απολαύσω ξανά γνώριμα τραγούδια τους.

Η μπάντα ήταν δεμένη και με άνεση μας μετέδωσε τον μελωδικό, Be’lakorικό death ήχο της, ειδικά μέσα από κομματάρες όπως το “Dark Earth” και “The Rain”, παρά την μπερδεμένη ηχοληψία της επί σκηνής, κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται φυσικά το ίδιο το σχήμα.

Οι Aetherian περνούν καλά πάνω στην σκηνή και αυτό φαίνεται, με αποτέλεσμα να περνάμε και εμείς καλά μαζί τους.

AETHERIAN “The Rain” live in Athens 2019



Aetherian setlist:
1. Drops Of Light
2. Black Sails
3. Dark Earth
4. Shade Of The Sun
5. Seeds Of Deception
6. The Rain



Είναι υπέροχο να βλέπεις συναυλιακά απωθημένα δεκαετιών ολόκληρων, αλλά επίσης μοναδική είναι η αίσθηση να βλέπεις μια μπάντα που νιώθεις πως θα γίνει τεράστια, που σε έχει ήδη αγγίξει τόσο πολύ με ένα EP που κυκλοφόρησε μόλις λίγους μήνες πριν και ένα album που βγήκε στα ράφια μόλις δύο μέρες πριν αυτό εδώ το live, να είσαι παρών στη γέννησή της.

Αυτό ακριβώς συνέβη αυτή την Κυριακή στην σκηνή του Crow: οι Αμερικάνοι Idle Hands, με μόλις ενάμιση album, ήρθαν να μαγέψουν το Αθηναικό κοινό με την ίδια ένταση που το έκαναν μέσω της δισκογραφίας τους – και το κατάφεραν.

Πραγματικά, δεν ξέρω πως καταφέρνουν τόσο τέλεια αυτό το πάντρεμα του new wave/goth ήχου που έχουμε λατρέψει από τους The Damned, New Model Army και Rosetta Stone με μια τόσο ρετρό, τίμια και πορωτική μεταλλική χροιά, αλλά το έχουν κάνει και μας το έδειξαν ζωντανά από τα πρώτα δευτερόλεπτα του “Nightfall” που ανοίγει και το νέο album “Mana” που κυκλοφόρησε μόλις την Παρασκευή 10 Μαίου.



Ο Gabriel έχει χαρισματική φωνή, ιδιαίτερη, που σου καρφώνεται σαν πινέζα στον εγκέφαλο και δεν τη ξεχνάς ή μπερδεύεις ποτέ πια – και η απόδοσή της ζωντανά δεν έχανε σε τίποτα απολύτως.
Με εντελώς γοτθική περιβολή και μαύρα γυαλιά, που θύμιζαν παλιές καλές Sisterικές εποχές, μας σύστησε την μπάντα και ο χορός ξεκίνησε: το ένα διαμάντι ερχόταν μετά το άλλο σχεδόν χωρίς ανάσα. “Blade And The Will”, “I Feel Nothing”, “Jackie”, “Give Me To The Night”, αυτό το σχήμα γράφει και εκτελεί μικρά κομψοτεχνήματα με τόση μαεστρία που απλά τα τραγουδάς για εβδομάδες και δεν αφήνουν περιθώριο να τα ξεχάσεις.

Ο κόσμος που ήρθε για να τους τιμήσει λικνιζόταν στους ρυθμούς του Colin, ανατρίχιαζε με τη φωνή του Gabriel, απογειωνόταν με τα solos του Sebastian, που σαν άλλος Malmsteen (εμφανισιακά) στα μαύρα, όργωνε την σκηνή με τις χορογραφίες του.

IDLE HANDS “A Single Solemn Rose” live in Athens 2019



Το δέσιμο αυτής της μπάντας και οι ρόλοι τους, μου θύμισαν μια διαφορετική εκδοχή των Katatonia, σε άλλα ηχητικά μονοπάτια και νοοτροπία βέβαια, αλλά με την ίδια σταθερότητα και σιγουριά αλλά και ιδιαιτερότητα του κάθε μέλους σε αυτό το οικοδόμημα που ξεκίνησε μόλις πριν λίγο καιρό να χτίζεται (και εμείς το ζήσαμε, εσείς που δεν ήρθατε δεν ξέρω τι κάνατε, αλλά δεν ξέρετε τι χάσατε).



Στο ομότιτλο “Mana”, ο Gabriel μας ανακοίνωσε πως έμαθε την ελληνική σημασία της λέξης και πως τίποτα τελικά δεν είναι τυχαίο, μια που μας το παρουσίαζαν την Ημέρα της Μητέρας.

Τα 55 σχεδόν λεπτά του setlist (και να θέλαμε περισσότερα, δεν είχαν άλλα τραγούδια να μας παίξουν) ήταν πλούσια, γεμάτα και ουσιαστικά.
Η μπάντα μας ευχαρίστησε και εμείς τους αποθεώσαμε όπως έπρεπε, γιατί τους θέλουμε ξανά πίσω το συντομότερο δυνατό, γιατί εκείνοι δεν μας πρόσφεραν απλά ένα καλό show, δεν μας πρόσφεραν μόνο μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια που έχουμε ακούσει το τελευταίο εξάμηνο, αλλά μας έκαναν να ξεχάσουμε πως ήταν Κυριακή, πως ήταν μεσάνυχτα, πως ήταν 2019.
Μας έκαναν να περάσουμε ΥΠΕΡΟΧΑ.

Και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

Idle Hands setlist:
1. Nightfall
2. Blade And The Will
3. Time Crushes All
4. I Feel Nothing
5. Jackie
6. Don’t Waste Your Time
7. Double Negative
8. Give Me To The Night
9. Can You Hear The Rain
10. Mana
11. Cosmic Overdrive
12. Single Solemn Rose
13. By Way Of Kingdom
14. Dragon, Why Do You Cry?

IDLE HANDS “Dragon, Why Do You Cry” live in Athens 2019



IDLE HANDS “By Way Of Kingdom” live in Athens 2019



Video/ φωτογραφίες: Γιάννης Φράγκος

774

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.