Φοβάται ο Siegfried το θεριό και το θεριό τον Siegried. O τραγουδιστής των Αυστριακών power metalers Dragony, Siegfried Samer, καβαλά τον φτερωτό του δράκο και συναντά τον Δημήτρη Μαρσέλο στην άψη της μάχης, της οποίας η έκβαση μόνο θετική μπορεί να είναι και για τους δυο.
Ο μεν πρώτος επικοινωνεί με το ελληνικό μεταλικό κοινό πριν τη συμμετοχή τους στο Ghostlands & Ravenlands festival, o μεν δεύτερος…δεν είχε ξαναδεί δράκο. Συζητούν για τους Dragony, το πρόσφατο album τους “Hic Sunt Dracones” και για τον Μότσαρτ.
–Γεια σου, Siegfried. Θα είναι η πρώτη φορά για σας στη χώρα μας. Τι σου έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν ακούτε Ελλάδα;
Στην πραγματικότητα έχω πολλούς πολύ καλούς φίλους στην Ελλάδα, οπότε την έχω επισκεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, μένοντας κυρίως στην Αθήνα. Θυμάμαι να περνάω μια παραμονή Πρωτοχρονιάς στο σπίτι του Γιώργου Μπόκου (πρώην κιθαρίστα των Rotting Christ), καθώς γνωριστήκαμε μέσω ενός κοινού φίλου. Έχω επίσης περιοδεύσει με τον Bob Katsionis και έχω προωθήσει συναυλίες για τους Firewind και τον Gus G., οπότε γνωρίζω και αυτούς τους τύπους λίγο. Οπότε για μένα η Ελλάδα σημαίνει πολλές ωραίες αναμνήσεις, πέρα από τη γενικότερη εικόνα της Ελλάδας ως μια χώρα με κάποια από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες στον κόσμο.
–Έχετε κυκλοφορήσει ένα σχετικά νέο άλμπουμ με τίτλο “Hic Sunt Dracones”. Γιατί τα λατινικά είναι τόσο δημοφιλή στη metal κουλτούρα; Τι σας έκανε να τη χρησιμοποιήσετε για τον τίτλο του άλμπουμ;
Στην πραγματικότητα πάντα μου άρεσαν τα λατινικά, ήμουν το μόνο άτομο από την τάξη του σχολείου μου που επέλεξε να αποφοιτήσει μαθαίνοντας λατινικά, χαχα. Νομίζω ότι είναι δημοφιλής στη metal κουλτούρα επειδή προκαλεί αμέσως αυτή την αίσθηση περασμένων εποχών, την οποία πολλές metal μπάντες χρησιμοποιούν ως έμπνευση τόσο για τη μουσική όσο και για τους στίχους τους. Επιπλέον, αυτή η φράση σημαίνει “Here Be Dragons”, και για μια μπάντα που λέγεται Dragony, πάντα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτή τη φράση σε τίτλο, οπότε τώρα ήταν επιτέλους η ώρα!
– «Ορίστε οι δράκοι», αν το μεταφράσουμε ελεύθερα. Η φαντασία είναι το κύριο θέμα της μουσικής σας, αλλά υπάρχουν κρυφά μηνύματα ή ανησυχίες που προσπαθείτε να μεταφέρετε στο κοινό;
Μερικές φορές ίσως, αλλά πρωτίστως θεωρώ τους Dragony μια «ψυχαγωγική μπάντα», οπότε συνήθως δεν έχουμε φανερά μηνύματα ή κρυφά νοήματα στους στίχους μας. Βλέπουμε τη μουσική μας ως επί το πλείστον, ως απόδραση από τις δοκιμασίες του «πραγματικού» κόσμου – εννοώ ότι είναι υπέροχο που υπάρχουν συγκροτήματα και είδη που ασχολούνται με ρεαλιστικά θέματα και γεωπολιτικά ζητήματα- αλλά οι Dragony δεν είναι ένα από αυτά, χαχα.
–Αφηγείστε κάποια ιστορία στο «Hic Sunt Dracones»; Σας εμπνέει η λογοτεχνία για να γράψετε τραγούδια; Μεγαλώσατε διαβάζοντας βιβλία φαντασίας; Πώς σας έγιναν «εμμονή» οι δράκοι και άλλοι τέτοιοι θρύλοι; Πώς καταλήξατε στο όνομα Dragony για το συγκρότημα;
Ναι, το «Hic Svnt Dracones» είναι ένα concept άλμπουμ, όπως και το προηγούμενο άλμπουμ μας «Viribus Unitis». Το προηγούμενο άλμπουμ διαδραματιζόταν σε μια εναλλακτική ιστορία γύρω από το γύρισμα του 19ου προς τον 20ό αιώνα, επαναφέροντας την ιστορία του τελευταίου Αψβούργου αυτοκράτορα της Αυστρίας σε μια φανταστική steampunk ιστορία, μετατρέποντας τον Kaiser Franz-Joseph σε «Cyber Punk Joseph» και τη σύζυγό του, αυτοκράτειρα Ελισάβετ, σε μια βασίλισσα ζόμπι. Στο νέο μας άλμπουμ, ακολουθούμε μια παρόμοια προσέγγιση, αλλά αυτή τη φορά αναμειγνύουμε την πραγματική ιστορία της διαβόητης «Χαμένης Αποικίας» του Roanoke, η οποία ιδρύθηκε από τους Βρετανούς στα τέλη του 16ου αιώνα σε μια προσπάθεια αποικισμού του «Νέου Κόσμου» της Βόρειας Αμερικής, αλλά η οποία μυστηριωδώς εξαφανίστηκε, με μερικά από τα πιο δημοφιλή κλισέ και τροπάρια του Power Metal σήμερα, καθώς στην ιστορία μας, οι άποικοι απομακρύνονται σε μια «γη ξεχασμένη από τον χρόνο» σε μια ανατροπή τύπου Ιούλιος Βερν, και σε αυτό το μυστικιστικό βασίλειο όχι μόνο συναντούν δεινόσαυρους (δηλ. δράκους! ), αλλά έρχονται επίσης αντιμέτωποι με πολεμικές φυλές Βίκινγκς, οι οποίες κατέληξαν στο ίδιο βασίλειο χίλια χρόνια νωρίτερα στα δικά τους ταξίδια προς τη Βόρεια Αμερική. Τέλος, τα γεγονότα του Ragnarök, του σκανδιναβικού «Λυκόφωτος των Θεών», τίθενται σε κίνηση, και έτσι συνδυάζουμε πειρατές, Βίκινγκς, δεινόσαυρους και σκανδιναβική μυθολογία σε αυτό που μας αρέσει να αποκαλούμε «Το πιο Power Metal άλμπουμ» του έτους 2024.
Το όνομα της μπάντας ωστόσο προήλθε από το αρχικό μας όνομα, το οποίο ήταν The Dragonslayer Project, βασισμένο στο (πραγματικό) μικρό μου όνομα Siegfried, ο οποίος ήταν γνωστός ως Dragonslayer στη γερμανική μυθολογία. Αυτό το αρκετά μακρύ όνομα της μπάντας θέλαμε να το αλλάξουμε σε κάτι πιο σύντομο μόλις ηχογραφήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ, και έτσι καταλήξαμε τελικά στο Dragony, που ακούγεται λίγο αστείο και νομίζω ότι απεικονίζει αρκετά καλά το πνεύμα της μπάντας, καθώς καθιστά σαφές ότι είμαστε γενικά μια μπάντα με θέμα τη φαντασία, η οποία επίσης δεν παίρνει τον εαυτό της πολύ σοβαρά όλη την ώρα.
–Η συμφωνική πλευρά της μουσικής σας ταιριάζει με την αυστριακή κληρονομιά σας. Η Αυστρία είναι τόσο διάσημη για την παράδοσή της στην κλασική μουσική. Ο Μότσαρτ αποτελεί επιρροή για πολλούς μουσικούς, για παράδειγμα. Ήταν μέρος της ανατροφής σας;
Φυσικά, ο Μότσαρτ είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής προσωπικότητα στην Αυστρία, αλλά έχουμε μια σειρά από κλασικούς συνθέτες που εξακολουθούν να είναι πολύ παρόντες στην αυστριακή κουλτούρα σήμερα, όπως ο Σούμπερτ, ο Μπρούκνερ ή ο Μάλερ. Το 2025, για παράδειγμα, γιορτάζουμε την 200ή επέτειο από τη γέννηση του Γιόζαν Στράους, ο οποίος είναι πολύ διάσημος για τα βαλς του – και στην πραγματικότητα χρησιμοποιήσαμε μια διασκευή του διάσημου βαλς του “Blue Danube” ως εισαγωγή για το προηγούμενο άλμπουμ μας “Viribus Unitis”. Προσωπικά δεν είμαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Μότσαρτ, καθώς προτιμώ άλλους συνθέτες συνήθως, αλλά εξακολουθεί να είναι ίσως ο μεγαλύτερος «ροκ σταρ» της Αυστρίας που υπήρξε ποτέ, χαχα.
–Όταν ακούω το άλμπουμ, μου θυμίζει μεγάλες στιγμές των Helloween, καθώς και την αρχή του συμφωνικού metal με μπάντες όπως οι Rhapsody. Ποιοι καλλιτέχνες ήταν σημαντικοί για την εξέλιξη των Dragony;
Αυτά είναι δύο πολύ καλά παραδείγματα φυσικά! Προσωπικά μεγάλωσα ακούγοντας αυτές τις μπάντες, καθώς και συγκροτήματα όπως οι Edguy, οι Avantasia, οι Kamelot, οι Hammerfall και οι Nightwish, και νομίζω ότι μπορείτε να ακούσετε πολλές από αυτές τις επιρροές στα τραγούδια μας. Ειδικά όσον αφορά τους Avantasia, είμαι μεγάλος οπαδός της τραγουδοποιίας του Tobias Sammet, και νομίζω ότι αυτό είναι αρκετά εμφανές και στο νέο μας άλμπουμ, ειδικά στο ομώνυμο κομμάτι του!
–Θα είστε καλεσμένοι των The Silent Rage στο φετινό φεστιβάλ Ghostlands & Ravenlands. Τι περιμένετε να ζήσετε εκείνο το βράδυ;
Όπως ανέφερα, έχω έρθει στην Αθήνα αρκετές φορές και έχω παρακολουθήσει επίσης αρκετές συναυλίες στο Κύτταρο, όπως το Up The Hammers το 2014 και μια συναυλία των Primal Fear το 2019, οπότε θα είναι πραγματικά μια ιδιαίτερη εμπειρία να εμφανιστώ σε αυτό το club. Ανυπομονώ πραγματικά γι’ αυτό, καθώς θα είναι η πρώτη μας συναυλία στην Ελλάδα!
–Πώς θα περιέγραφες την εμφάνιση των Dragony; Γιατί ο κόσμος πρέπει να έρθει να σας δει ζωντανά;
Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να έρθει να μας δει αν θέλει να περάσει καλά και να ξεχάσει τα προβλήματα του για μερικά λεπτά. Ο κόσμος μπορεί να περιμένει σούπερ πιασάρικα τραγούδια και χορωδίες και πολλά τραγούδια για να τραγουδήσει μαζί μας.
–Σαν επίλογο θα ήθελα να προσκαλέσετε τους αναγνώστες μας στο φεστιβάλ χρησιμοποιώντας μερικούς από τους στίχους σας.
Θα παραθέσω το εναρκτήριο κομμάτι από το προηγούμενο άλμπουμ μας, ένα τραγούδι με τίτλο «Gods of War» το οποίο θεματικά ασχολείται με τον Αυστρο-Ουγγρικό συμβιβασμό του 1867- η μουσική σε αυτό το τραγούδι γράφτηκε στην πραγματικότητα κυρίως από τον Tommy Johansson από τους Majestica/ πρώην Sabaton:
“Through the storm and through the fire
Our legacy is forged
It’s the curse of our empire
As we praise forevermore
The Gods of War”
Ανυπομονούμε να δούμε τους φίλους μας στην Ελλάδα!
24