GRAVA: “The Great White Nothing”

ALBUM

Είδος: Blackened Sludge\Doom
Εταιρεία: Aesthetic Death (CD), Vinyltroll Records (LP)
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27 Σεπτεμβρίου 2024

Όπως μπορείς να καταλάβεις, όσοι ασχολούμαστε με την μουσική αρθρογραφία, ερχόμαστε σε επαφή με πάρα πολλά ακούσματα καθημερινά και ενώ δίνουμε σε όλα τον σεβασμό που τους αξίζει, δεν μπορεί όλα να είναι του γούστου μας ακόμα και αν οι τίτλοι περιγράφουν ένα είδος που φαινομενικά μας αρέσει. Όταν λοιπόν πατάμε το play σε ένα δελτίο τύπου και ο ήχος μας ενθουσιάζει, το συναίσθημα μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πρώτη γουλιά ζεστού καφέ το πρωί. Αυτό λοιπόν αισθάνθηκα και με το “The Great White Nothing” των Δανών Grava. Από το πρώτο άκουσμα, αναφώνησα: “Επιτέλους ένα album σάπιο, θρασύ και μαύρο”.

Οι Grava δεν δημιούργησαν ένα concept album αλλά κινήθηκε γύρω από μια θεματική και μια ιστορία που τους έδωσε έμπνευση και για τον τίτλο αλλά και για το εξώφυλλο του album. Τα δύο πρώτα κομμάτια του album (Erebus και White Thresher), πραγματεύονται την αποστολή του John Franklis όπου προσπάθησε να βρει ένα πέρασμα προς την Ασία από την Αρκτική. Η αποστολή ήταν μια τραγωδία καθώς και τα δύο πλοία (Erebus και Terror) δεν τα κατάφεραν στις ακραίες καιρικές συνθήκες και το πλήρωμα αυτών χάθηκε στο απέραντο λευκό του τοπίου (The Great White Nothing).

Οι Grava δίνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ματιά στη μουσική τους δηλώνοντας, ότι δεν τους ενδιαφέρει να πουν μια ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά αυτό που προσπαθούν είναι να αντικατοπτρίσουν σκηνές θανάτου μέσα από τα ματιά αυτών που πρόκειται να πεθάνουν. Από την εμπειρία που έχει ένας στρατιώτης σε χαράκωμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου (“Bayonet”) μέχρι μια πολύ θλιβερή ιστορία εκτέλεσης ανθρώπων σε ένα μικρό χωριό της Πολωνίας το 1707.

Όσοι έχουν περάσει πολύ όμορφα ακούγοντας LLNN και Breach, θα βρουν ένα ακόμα σχήμα να γεμίσει με σάπιες μελωδίες τα ακουστικά τους. Οι μελωδίες των Grava με έκαναν να αισθανθώ άβολα και αυτό είναι κάτι που εκτιμώ στα σχήματα που ακούω. H αίσθηση της απομόνωσης και της αγωνίας είναι κυρίαρχα κομμάτια του album και θεωρώ ότι το σχήμα θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

Οι παραπάνω λεπτομέρειες και η περιγραφή του οράματός τους έχουν σημασία, γιατί έτσι μπαίνεις πιο βαθιά στον βασανιστικό ήχο των Grava. H τριάδα δεν προσπαθεί να σοκάρει, αλλά με βαριά riff, βραχνά φωνητικά, ουρλιαχτά πανικού, εμπνευσμένες ατμόσφαιρες και πολεμοχαρή drums, πλέκει έναν blackened sludge doom δίσκο, ο οποίος αδιαφορεί για κλίμακες, μέτρα και περίεργες μελωδίες. Είναι ένα ωμό αφήγημα το οποίο με άρπαξε από τον λαιμό.

Facebook: https://www.facebook.com/gravadanois/
Bandcamp: https://gravadanois.bandcamp.com/album/the-great-white-nothing

14
Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 182 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.