Sonja, Saturday Night Satan (12/10/2024) An Club

LIVE REPORT

Σάββατο βράδυ και τι καλύτερο για επίσκεψη στο ιστορικό An Club για συναυλία και μετά μπιρίτσα στα Εξάρχεια. Οι Sonja φαίνεται να αγαπούν την Ελλάδα καθώς είχαν επισκεφτεί την Αθήνα πέρυσι και φέτος διοργάνωσαν tour περνώντας ακόμα από Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα και καταλήγοντας στην Κύπρο.

Ένα από τα πιο ταιριαστά support για την συγκεκριμένη βραδιά δεν είναι άλλοι από τους Saturday Night Satan που μας έχουν απασχολήσει ευχάριστα το τελευταίο διάστημα. Είχα την τύχη να τους δω λίγους μήνες πριν με τους επίσης εξαιρετικούς Lucifer οπότε ήξερα περίπου τι να περιμένω. Και αυτό δεν ήταν άλλο από μια occult rock τελετή εμπνευσμένη από τους Sabbath, τους Coven και με την ευλογία του έκπτωτου αγγέλου. Εκρηκτικοί και αψεγάδιαστοι τόσο στα φωνητικά όσο και στον συνολικό ήχο τους έκαναν τους λίγους και καλούς που βρεθήκαμε από νωρίς να τους απολαύσουμε στο μέγιστο. Το ντεμπούτο τους “All Things Black”, που κυκλοφόρησε το Μάρτιο, φαίνεται πως θα τους ταξιδέψει αρκετά ψηλά καθώς τα κομμάτια που περιέχονται είναι ένα και ένα μικρά διαμάντια που ανεβάζουν συνολικά την εικόνα της ελληνικής σκηνής στο συγκεκριμένο είδος. Φανταστική δουλειά έχει γίνει και στο merchandise όπου τα μπλουζάκια είναι το ένα καλύτερο απ’ το άλλο.

Setlist: Lurking in the Shadows / Rule With Fire / All Things Black / Of Love and the Void / Crown of Arrogance / Witches’ Dance / 5 AM / By the River / Devil in Disguise

Οι Sonja μας έχουν απασχολήσει τα τελευταία 2 χρόνια για μερικούς πάρα πολύ σημαντικούς λόγους. Κατά αρχάς μιλάμε για μια δισκάρα που κυκλοφόρησαν και όντας το ντεμπούτο τους μας προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση που υπάρχουν μπάντες που γράφουν αριστουργήματα πάνω σε κλασικές metal επιρροές δίνοντας μια τελείως καινούργια και δική τους διάσταση. Αυτό φάνηκε και στο live show τους όπου έντυσαν τη μουσική τους με μια κολασμένα δυναμική αλλά ταυτόχρονα αιθέρια ατμόσφαιρα.

Ο δεύτερος λόγος είναι η Melissa Moore στην κιθάρα και τα φωνητικά, που από μόνο του, το να σηκώνεις όλη την κιθαριστική δουλειά της μπάντας ενώ ταυτόχρονα ερμηνεύεις φωνητικά προϋποθέτει άπειρες ώρες εξάσκησης. Η Melissa όντας trans άτομο ξεφεύγει απ’ τα καθιερωμένα της κατά βάση ανδροκρατούμενης metal κοινότητας και αποδεικνύει για μια ακόμα φορά, οπως και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, ότι η ταυτότητα φύλου είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί μόνο εμάς και τον εαυτό μας και να γίνεται αυτομάτως αποδεκτή, χωρίς περαιτέρω σχόλια και γνώμες από την υπόλοιπη κοινωνία. Έτσι λοιπόν όλα τα παραπάνω ελπίζω να μη χρειαστεί να τα αναφέρουμε καν τα επόμενα χρόνια καθώς όλοι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο φυσιολογικοί και αποδεκτοί, όπως εμείς θέλουμε να είμαστε, κάτι που είναι ο ορισμός του metal έτσι κ αλλιώς.

Στα της συναυλίας, το τρίο απ’ την Αμερική “τίμησε” τους πατέρες της αγαπημένης μας μουσικής, Iron Maiden, Manowar και Danzig με τρεις πολύ ενδιαφέρουσες διασκευές που ανατίναξαν τα μυαλά των παρευρισκομένων που έκαναν τον αναμενόμενο χαμό. Τα δικά τους είναι αυτά που απολαύσαμε ακόμα περισσότερο, με ελάχιστα προβληματάκια στα φωνητικά ανά διαστήματα αλλά με μια ενέργεια που μόνο σε φρέσκιες μπάντες που λατρεύουν το υλικό τους συναντάς. Δεν θα ξεχωρίσω κάποιο καθώς είναι όλα εξαιρετικά και με μοναδική αισθητική που σε κάνουν να χτυπιέσαι στον ρυθμό τους και στα βαριά riff της Melissa. Τα μόνα παράπονα που ακούστηκαν ήταν ότι μας άφησαν λίγο απότομα χωρίς encore στη μια ώρα από το ξεκίνημα τους. Ισχύει πως μια ώρα για headline μπάντα είναι λίγη, τουλάχιστον σε ότι έχουμε συνηθίσει μέχριν τώρα, και ελπίζουμε στο μέλλον να τους απολαύσουμε έστω για μερικά τραγούδια παραπάνω και ίσως με νέο υλικό.

Setlist: When the Candle Burns Low / Moans from the Chapel / Fuck, Then Die / Pink Fog / Devil’s Plaything / Discretion for the Generous / Loud Arriver / Nylon Nights / Deja-Vu / Bridge of Death

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κονταράκης

34
Avatar photo
About Νίκος Δρακόπουλος 18 Articles
Βαφτισμένος στον σκληρό ήχο μέσα στα riffs των AC/DC και των Judas Priest, συνεχίζει ακάθεκτος να ανακαλύπτει νέες μουσικές αγάπες και να χτυπιέται στις πρώτες σειρές κάθε είδους συναυλίας. Η φωτογραφία ανανέωσε την αγάπη για τις live εμφανίσεις δίνοντας την ευκαιρία να απαθανατίσει μερικές από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες μπάντες στο χώρο του rock/metal και όχι μόνο. Σε "άλλα" ενδιαφέροντα θα έβαζε στα top 5: Nα παίζει μουσική, να ακούει μουσική, να ρολάρει με πατίνια, να εκπαιδεύεται δια βίου, να ταξιδεύει.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*