DEVIN TOWNSEND: “PowerNerd”

Είδος: Prog Metal
Δισκογραφική: InsideOut Music
Ημ. Κυκλοφορίας: 25 Οκτωβρίου 2024

POWERNERD – noun
1.  –  A person of any gender who has, through tenacity and perseverance, turned what society may deem as a ‘weakness’ into a superpower.
2. –  A total fucking badass.
3. – You.

Το τι εστί “PowerNerd” το βγάλαμε από τη μέση. Το τι εστί Devin Townsend, δεν περιγράφεται, οπότε είτε τον ακολουθείς και τον λατρεύεις, είτε σου περνάει αδιάφορος. Μέση λύση δεν υπάρχει.

Ο απίστευτος λοιπόν Devin, επιστρέφει με νέο full length, 2 χρόνια μετά το εξαιρετικό “Lightwork” και έχοντας πλέον ένα αναπάντεχα καλό σερί κυκλοφοριών, βγάζει εκ νέου τη nerdy περσόνα του προς τα έξω, παραδίδοντας ένα album- φόρο τιμής στους μουσικούς που τον επηρέασαν και τον «έπλασαν».

Τουτέστιν, ο νέος δίσκος του Townsend είναι μπολιασμένος με συναίσθημα αλλά και νοσταλγική διάθεση, στοιχεία τα οποία περνούν από το συνθετικό καλειδοσκόπιό του και μετατρέπονται σε ένα σύνολο που κάνει ηχητικές διπλοβάρδιες σε γη και διάστημα.

Οι ultra heavy στιγμές και οι θεότρελες εναλλαγές παραμένουν παρελθόν, οι ταξιδιάρικες στιγμές έχουν βρει στασίδι, τα sing-a-longs δίνουν και παίρνουν, η παρακαταθήκη της πολυσχιδούς προσωπικότητας του 52χρονου Καναδού είναι παρούσα, ενώ η προοδευτική ματιά αφήνεται στα πέπλα μιας less-is-more λογικής, που φέρει περήφανα την ταυτότητα του δημιουργού του.

Μπορεί να ξεκινάει με rock n’ roll διάθεση, αλλά στην πορεία τα πράγματα σοβαρεύουν, γκριζάρουν και μια εσωστρέφεια αρχίζει να αναδύεται. Οριακά το album μοιάζει να έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να σου πει όλα όσα θέλει σιγά-σιγά και φτάνοντας στο τέλος, να νιώθεις μια γλυκιά μελαγχολία. Μέσα από τις συνθέσεις, γνωρίζεις τον Devin, μαθαίνεις την αλήθεια του και βλέπεις αν ταυτίζεται με τη δικιά σου.

Μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσω κομμάτια, μιας και πάνω-κάτω όλα είναι εξαιρετικά. Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι πως με βάση το ομώνυμο, το “Janism” και το “Gratitude”, που αποτελούν τα 3 μέχρι στιγμής single, το album γέρνει σε στιλ πιο πολύ προς το δεύτερο και το τρίτο.

Αν ήταν ποτό θα ήταν οινόμελο, αν ήταν εποχή θα ήταν φθινόπωρο, αν ήταν ρούχο θα ήταν το πολυφορεμένο σου hoodie, αν ήταν status θα ήταν “it’s complicated”. Αφού όμως είναι album, είναι ξεκάθαρα Devin Townsend!

Αντί επιλόγου, το “PowerNerd” είναι ένας καταπληκτικός δίσκος, που μιλάει άμεσα στην καρδούλα του ακροατή κι αγκαλιάζει όλες τις όμορφες προσωπικότητες του Devin. Είναι μια δουλειά που στην εξέλιξή της, παρουσιάζει τι κρύβεται πίσω από το αμήχανο χιούμορ και το nerdiness. Είναι ένα ώριμο χέρι, που τραβάει την κουρτίνα για να σου δείξει τι βρίσκεται από πίσω και ένα ακόμα διαμάντι στην πλούσια πορεία του Townsend, που θα κοσμήσει λογής λίστες στο τέλος της χρονιάς.

https://www.facebook.com/dvntownsend

https://www.instagram.com/dvntownsend

44
Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1410 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*