ENVY: “Eunoia”

ALBUM

Είδος: Post Rock/Hardcore
Δισκογραφική: Pelagic Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 20 Σεπτεμβρίου 2024

Προσωπικά μιλώντας είμαι λάτρης της Ιαπωνικής κουλτούρας και υπέρμαχος της αντίστοιχης τεχνολογίας σε όλους τους τομείς. Στη γαστρονομία, την έβδομη τέχνη, στον τομέα των Anime και στον ρεαλισμό που εστιάζουν, η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου προάγει πολιτισμό και παιδεία σε πρωτοφανή και απόλυτα ζηλευτά επίπεδα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο κόσμο της μουσικής και τους εκπροσώπους αυτής, κάθε ένας από τους οποίους βάζει το προσωπικό του στίγμα και την ιδιαίτερη ηχητική του σφραγίδα μέσα από την εκάστοτε δισκογραφική δουλειά, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την πετριά του γράφοντα.

Οι Envy αποτελούν ένα από αυτά τα συγκροτήματα όπου αδιάλειπτα εδώ και τρεις δεκαετίες, από τις απαρχές των 90s, πειραματίζονται μουσικά καταργώντας στεγανά μεταξύ ιδιωμάτων αποκτώντας μια crossover αισθητική.

Αρχικά αποτέλεσαν μία εκ των κορυφαίων, και πιθανόν το κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν της εγχώριας Hardcore σκηνής, αρχής γενομένης με το δίσκο “ Breathing and Dying in This Place…” να ξεσπά με τις Thrash καταβολές του και στη συνέχεια στο “From Here to From Here to Eternity” να επεκτείνουν την ηχητική τους παλέτα με καινούρια και πιο μελωδικά στοιχεία, χωρίς να χάνουν σε ταυτότητα και σε επιθετικότητα.

Πλέον η πειραματική και κινηματογραφική τους προσέγγιση στο μελωδικό ατμοσφαιρικό Rock τους έχει αναγάγει στου κορυφαίους σε προτιμήσεις στους κύκλους της Post Rock και Alternative Metal κοινότητας.

Μέσα από μία απρόσμενη περίοδο κρίσης για τη μπάντα με τη φυγή των Tobita, Seki και Fugakawa, ο οποίος επέστρεψε τελικά λίγο αργότερα, η εναπομείναντα παλιά φρουρά αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και αναπροσαρμόστηκε από τις νότες της, τις ιδέες της και την προσθήκη των Yoshi , Taki και Watanabe σε κιθάρες και τύμπανα αντίστοιχα.

Οι ανακατατάξεις και η καινούρια συνθήκη των Ιαπώνων αντί να προκαλέσει αναταράξεις στο όχημα των Envy προσέδωσε ηρεμία και σταθερότητα, κάτι που γίνεται αντιληπτό στο νέο δίσκο, και που πιθανόν να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και η συνεργασία με την Pelagic Records.

Το σεξτέτο προέβη σε ένα αλισβερίσι νέων ιδεών και ηχητικών νεωτερισμών ξεφεύγοντας από το αμιγώς Post Rock της ορχηστρικής οδού και μας χαρίζει shoegaze μελωδίες, σε ατμοσφαιρικά δάση ανθισμένων κερασιών, λίγο προτού τα ρημάξει με τα παλιακά Post Hardcore ξεσπάσματα.

Τα έντονα και συναισθηματικά φωνητικά έχουν άμεσο αντίκτυπο στους στίχους και από κοινού αποτελούν ένα από τα δυνατά χαρτιά της μπάντας καταφέρνοντας με το κατάνα σπαθί τους να διακριθούν στου Emo/Screamo κύκλους.

Τα φωνητικά στη μητρική τους γλώσσα ίσως ακουστούν παράταιρα σε κάποιους, όμως εξυπηρετούν τον σκοπό τους, ειδικά με τις εναλλαγές από καθαρά σε growl και τις αυξομειώσεις σε ένταση.
Στους λάτρεις πάντως των Anime θα φέρουν θύμισες από πολλά κινούμενα σχέδια και κατά κάποιον τρόπο θα διεισδύσουν στο μαγικό κόσμο των Manga και Manhua. προσδίδοντας μία ατμόσφαιρα μυστηρίου στην ήδη υπάρχουσα ατμοσφαιρική κατάσταση.

Ο καινούριος δίσκος έχει ήδη την εύνοια μου και θα αναγκάσει πολλούς να εκφράσουν τα συναισθήματα τους με ζήλεια και φθόνο για τους Envy για αυτό που δημιούργησαν.

Ένα άλμπουμ με αβυσσαλέο πάθος, φορτισμένο συναισθηματικά με ωμή δύναμη και εκλεκτικές ιδέες κάνοντας το επόμενο βήμα μπροστά, για τους ίδιους, το ιδίωμα και τη μουσική γενικότερα….

Facebook: https://www.facebook.com/envyOfficial.jpn
Bandcamp: https://envy.bandcamp.com/album/eunoia

98
Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 320 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*