KING BASTARD: “From Whence They Came”

Είδος: Psychedelic Doom
Εταιρεία: Self Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21 Ιουνίου 2024

Το psychedelic doom τρίο: King Bastard από τη Νέα Υόρκη επιστρέφει με τη δεύτερη ολοκληρωμένη κυκλοφορία του με τίτλο: “From Whence They Came”, ίδιοι περιγράφουν το album ως μια ηχητική Oδύσσεια που εξερευνά την εξέλιξη της ανθρωπότητας, την ψυχική αφύπνιση και την τελική πτώση και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτή τη περιγραφή. Οι King Bastard εξέλιξαν εμφανέστατα τον ήχο του “It Came From The Void” και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πιο εσωτερικό album χωρίς να φλυαρούν.

Οι κιθάρες και το μπάσο είναι κουρδισμένα πολύ…πολύ χαμηλά και τα riff που είναι χαρακτηριστικά στο είδος, υιοθετούν ένα πιο sludge τρόπο έκφρασης και δεν είναι ούτε γυαλισμένα ούτε πρωτόγονα αλλά ωμά και άγρια. Οι King Bastard έχουν την ικανότητα να υφαίνουν έναν ανίερο ιστό από ήχους που φαινομενικά είναι αντίθετοι μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ο δίσκος ξεκινά με tribal ήχους οι οποίοι δεν προδιαθέτουν σε καμία περίπτωση τoν ακροατή για το τι θα ακολουθήσει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα φωνητικά τα οποία είναι brutal και όχι βραχνά που συνηθίζουν οι περισσότεροι τραγουδιστές του psychedelic doom να υιοθετούν.

Πολλές φορές όταν διαβάζω εκτενείς αναφορές στον ήχο μια μπάντας από τους ίδιους, νιώθω ότι με προσγειώνουν απότομα και δεν με αφήνουν να απολαύσω το συναίσθημα που μου δημιουργούν χωρίς να έχω κάποιον υποβολέα. Στην περίπτωση όμως του “From Whence They Came”, η περιγραφή των King Bastard όχι μόνο δεν με προσγείωσε απότομα αλλά εξύψωσε την ηχητική εμπειρία. Εκτός από το σημείο που ανέφερα στην εισαγωγή, το σχήμα επίσης περιγράφει ότι οι μελωδίες τους θέλουν να δημιουργούν μια αίσθηση κοσμικής εξερεύνησης, με τα ήσυχα σημεία να παίζουν τον ρόλο μια αφήγησης για την απεραντοσύνη του διαστήματος και τα μυστήρια της ανθρώπινης συνείδησης.

Οι King Bastard προσφέρουν στον ακροατή ένα psychedelic doom δίσκο όπου οι λάτρεις του είδους θα αναγνωρίσουν τις ξεκάθαρες επιρροές από τους funeral ήχους, το death αλλά και την ψυχεδέλεια προηγούμενων δεκαετιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έφτιαξαν ένα υβρίδιο ήχων αλλά κατάφεραν να βρουν τη δική τους ταυτότητα σε ένα είδος που τείνει να κορεστεί. Προσωπικά λάτρεψα τα deathy growls πάνω από τα doom riff και τις ατμοσφαιρικές ψυχεδέλειες. Δεν ξέρω αν θα ξεχωρίσει ανάμεσα στα δεκάδες πανέμορφα ακούσματα που μας έχει προσφέρει το 2024 αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι όλα τέλεια. Είναι ένας πανέμορφος δίσκος και μου αρέσει η συντροφιά του.

Facebook: https://www.facebook.com/kingbastardtheband

Bandcamp: https://kingbastardtheband.bandcamp.com/

502
Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 181 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.