ULCERATE: “Cutting the Throat of God”

REVIEW

Είδος: Technical Death Metal
Εταιρία: Debemur Morti
Ημ. κυκλοφορίας: 14 Ιουνίου 2024

Καταρχάς, θα δηλώσω πανευτυχής που οι Νεοζηλανδοί τρόφιμοι του ιδρύματος της απόγνωσης, θα επισκεφτούν Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στη δεύτερη στα πλαίσια του Mammothfest που θα μας αναγκάσει να φάμε για ακόμη μια φορά, καλή μπουγάτσα.

Ήταν εποχή καραντίνας, όταν οι Ulcerate μπήκαν για πρώτη φορά στη ζωή μου. Έγδαραν με τα γαμψά τους νύχια την ταλαιπωρημένη μου ύπαρξη και τις πληγές τις έχω κάνει τατού. Για το “Stare Into Death And Be Still” του 2020 είχα γράψει “Σε μια περίοδο που όλη η αφρόκρεμα της death σκηνής έχει βγάλει και τις μετράει, οι Ulcerate αγέρωχα την κρατάνε και κατουράνε πάνω στις μεζούρες” και πλέον έχει εξαφανιστεί μέχρι και η μεζούρα, φοβούμενη τη σκληρή υγρασία που αναδύεται από το μουσικό σκότος του “Cutting the Throat of God”.

Αν και ξεκίνησαν κάποτε από τις βασικές αρχές του death metal, γρήγορα έδειξαν πως η στασιμότητα δεν είναι κάτι που τους ταιριάζει. Τα βήματα τους, μια ραγδαία μουσική εξέλιξη, που φτάνει πλέον να εδραιώνεται σαν μοναδικό στιλ. Το πανέμορφο doom υπόβαθρο, με τις μαγευτικές δυσαρμονίες που θα ζήλευαν μεγαθήρια του μπλακμεταλισμού και εκείνη η ακομπλεξάριστη τεχνική που το τρίο από την Ωκεανία κατέχει, αποτυπώνονται και στο έβδομο τους album, που τους καθιστά ένα από τα πιο σημαντικά σχήματα του χώρου.

Οι εκπληκτικές δυνατότητες του Saint Merat στα τύμπανα, τα οποία θα είχαν και από μόνα τους νόημα, είναι και αυτή τη φορά ο X Factor που σε κάνει να απορείς WTF?, ενώ η μοναδική συνεργασία με τον Hoggard φτάνει σε τέτοια επίπεδα που οι δυο τους είναι σαν το τυρί και τη σάλτσα ντομάτας στην πίτσα.

Η παραγωγή είναι ανατριχιαστικά ιδανική για τα 7 τραγούδια του “Cutting the Throat of God” και δίνει βάθος στον ήχο που όταν δυναμώνει, νιώθεις στριμωγμένος σε κάποια σπηλιά, ανήλιαγη, όπου ακούγεται μονάχα η ανάσα κάποιου πελώριου τέρατος και εσύ κοιτάς τρομαγμένος τριγύρω, μην γνωρίζοντας από που θα έρθει πρώτα.

Το πάθος της ερμηνείας του Kelland δε, είναι και πάλι παροιμοιώδες και συμπληρώνει ισάξια την εξωφρενική απόδοση των άλλων δυο, σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορείς να φανταστείς το εγχείρημα με άλλη φωνή.

Το εξώφυλλο μοιάζει να φιλοξενεί τη μάχη κάποιου ατόμου με τον δεύτερο εαυτό του και το κόκκινο χρώμα μαρτυρά πως η έκβαση της δεν θα είναι καλή. Ηχητικά φαίνεται να υπάρχει μια κοινή γραμμή μεταξύ των κομματιών, πράγμα που δεν ισχύει και στιχουργικά, σύμφωνα με τις συνοδευόμενες πληροφορίες, που αναφέρουν όμως, μια έστω και αχνή σχέση με το όλο σχίσμα της ηθικής.

Όσες φορές και να ακροαστείς το μεγαλείο του έβδομου album των γιγάντων Ulcerate, θα βρεις κάτι καινουργιο να παρατηρήσεις. Μοιάζει σαν έναν χαμαιλέοντας που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τα συναισθήματα που κουβαλάς, ώσπου να καταλάβεις πως η άβυσσος που αντικρίζεις στη σχεδόν μια ώρα του “Cutting the throat of God”, έχει τη δική σου μορφή.

Πώς γίνεται να ξεπέρασαν τόσο πολύ τον εαυτό τους και πάλι; Τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον; Αυτές τις ερωτήσεις θα τις απαντήσουμε σύντομα εύχομαι.

Αφού τα έβγαλα όλα από μέσα μου, αφήνομαι στη δίνη τους χωρίς να με ενδιαφέρει σε ποια δίασταση θα ξεβράσει το κουφάρι μου η βαρύτητα.

Official Site: http://www.ulcerate-official.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Ulcerate/
Bandcamp: https://ulcerate.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/3Bv5btxNbwbt79fcjw9DAg

352
Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2175 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.