FUEL EATER: “Echoes Of Absurdity”

ALBUM

Είδος: Heavy / Stoner Metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 16 Νοεμβρίου 2023

Αν κάτι θα πρέπει να χαρακτηρίσει με μια λέξη την ολόφρεσκη δημιουργία των Αθηναίων Fuel Eater, αυτή θα ήταν ένα απλό και δυνατό “μπαμ!”. Με απόηχο μάλλον έναν καλοθρεμμένο κροταλία. Βλέπετε οι προσδοκίες που εγέρθηκαν με το προ πενταετίας “Soberian Kinship” όχι μόνο δεν διαψεύστηκαν αλλά με το “Echoes Of Absurdity” μάλλον δικαιώνονται πανηγυρικά μιας και το αποτέλεσμα της δουλειάς και η εξέλιξή τους βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

To “Echoes Of Absurdity” είναι ένα τεράστιο χωνευτήρι πλήρως ευδιάκριτων επιρροών που όμως διαχέονται μέσω του προσωπικού πρίσματος των μελών της μπάντας και παράγεται εξαιρετικά ομοιογενές, άκρως ενδιαφέρον υλικό. Το stoner αμερικανικής κοπής, το γνήσιο heavy metal και ισχυρές δόσεις ντουμίλας μπαίνουν στην κοινή μαρμίτα με το προϊόν που εξάγεται να ακούγεται σύγχρονο, “σημερινό”. Εξαιρετικές εμπνεύσεις από τον Θάνο Δρίτσα με πολύ βαριά δομικά riffs, desert ακουστικά intros, απολαυστικές γέφυρες και climaxed επιλόγους σε συνδυασμό με ένα στιβαρό, συμπαγέστατο ρυθμικό υπόβαθρο από τους Γιώργο Μούστο (μπάσο) και Βασίλη Κουτσομπίνα (drums) και με αιχμή του δόρατος έναν πολύ καλό Gordon Kansas πίσω από το μικρόφωνο ο οποίος έχει ευρεία ερμηνευτική γκάμα, σε στιγμές ακούγεται έξοχα λυρικός ενώ στα πιο “αγριεμένα” μέρη διαθέτει επαρκή σκληράδα, ένα βαρόμετρο συναισθημάτων, ιδανικός για το είδος μουσικής που διαπραγματεύονται οι Fuel Eater.

Όσο για τα κομμάτια; Μια πραγματική παρέλαση διαφόρων “πνευμάτων” με κυρίαρχο αυτό των Alice In Chains (“Of Dust And Lust ”, “Sen”) πλαισιωμένο από μερικές ευφάνταστες επιλογές. Όπως για παράδειγμα στο ελληνόφωνο “III Noma” που ξεκινάει με ατάκα από τις “Φυλακές Ανηλίκων” και ξεσπά σε μια doomy ρεμπέτικη σαμπαθιά με φοβερό Corrosion Of Conformity-like ρεφρέν, στο “Equidistant” με intro που με παρέπεμψε στους Psychotic Waltz (και ίσως περισσότερο στους Darkstar του Dan Rock) και συνέχεια με αισθητική Nine Inch Nails και Faith No More (γαμάτη η μπασογραμμή). Από εκεί και πέρα, φοβερά τα “The Book Of Absurdity” και (επίσης Sabbathic metal της εποχής του Dio και του Tony Martin με μετσοβίτικη (!) γέφυρα), το θαυμάσιο “Your Friend, Jean Paul ” με πολύ από το DNA των Maiden και το “Trending On Every Dimension” που κλείνει το album με ιδανικό τρόπο.

Το “Echoes Of Absurdity” είναι μια πολύ καλή δουλειά και όποια φιλοδοξία έχουν οι Fuel Eater είναι απολύτως δικαιολογημένη. Επαγγελματική παρουσίαση, τέλειος, συμβατός με την τεχνοτροπία που ακολουθείται ήχος, υψηλή τεχνικά απόδοση και άνετη ροή χωρίς να γίνεται σε καμία περίπτωση κουραστική, μηδενικά τα αδιάφορα σημεία. Ένας αξιοπρεπέστατος δίσκος μοντέρνου heavy metal βασισμένος στις διδαχές των ονομάτων που προαναφέρθηκαν, ένα σύνολο που αποσκοπεί και στη διασκέδαση αλλά και στην όξυνση του εγκεφάλου. Απολύτως προτεινόμενο.

Facebook: https://www.facebook.com/FuelEater
Bandcamp: https://fueleater.bandcamp.com/music

972
Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1196 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.