CADAVER SHRINE: “Benighted Desecration”

ALBUM

Είδος: Death metal
Εταιρεία: Chaos Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Φεβρουαρίου 2023

Χωρίς να έχεις ακούσει ούτε μία νότα, το ντεμπούτο των Cadaver Shrine σε υποδέχεται με το μουμιοποιημένο ανθρώπινο κουφάρι του εξωφύλλου. Δεσπόζει μια έκφραση οδύνης και τρόμου, ανεξίτηλα χαραγμένη σε αυτό που κατά σύμβαση αποκαλούμε “χρόνο”. Μοιάζει να προέρχεται από τη μακάβρια συλλογή του μουσείου του Γκουαναχουάτο στο Μεξικό, όπου φιλοξενούνται τα ταριχευμένα σαρκία των θυμάτων της χολέρας του 1833. Σίγουρα ψυλλιάζεσαι τι σε περιμένει λίγο πριν πατήσεις play και δεν θα πέσεις πολύ έξω.

Στο “Benighted Desecration”, ο Ολλανδός πολυοργανίστας Maurice “Mories” de Jong (Gnaw Their Tongues, Hagetisse, De Magia Veterum, Cloak of Altering κ.α.) παρουσιάζει υλικό από το ανεξάντλητο συνθετικό του ντεπόζιτο μέσω ενός ακόμη one-man project. Εδώ, ωστόσο, δεν γράφει τη μουσική που μας έχει συνηθίσει. Δεν υπάρχει black metal, ούτε drone, ούτε noise, ούτε dark ambient.

Το project Cadaver Shrine είναι death metal. Old-school death metal. Ευρωπαϊκού στιλ. Με καμπόσο death doom μέσα του. Με κιθάρες λερές και βορβορώδεις. Με επιτηδευμένα θολό και βρομερό ήχο. Με βάρος σαν βρεγμένο από χολή και αίμα χώμα πάνω σε ομαδικό τάφο. Με τύμπανα σαν καρφιά σε κάσες από σάπιο ξύλο και σαν φτυαριές που σφηνώνονται στη λάσπη. Με βαθιά φωνητικά σαν οιμωγές βασανισμένων θυμάτων μάστιγας που έχουν στοιχειώσει ένα υπόγειο σπήλαιο. Ελάχιστες άρρωστα μελωδικές νότες εδώ κι εκεί σπάνε τη δυσωδία της αποσύνθεσης.

Το αποτέλεσμα είναι ένα μονολιθικό, θανατερό metal που δεν βασίζεται τόσο σε μεμονωμένα tracks όσο στο χτίσιμο ενός συνολικού κλίματος αποφοράς και κλειστοφοβικού τρόμου. Ο de Jong δείχνει απελευθερωμένος μέσα στην αμεσότητα του ίσως πιο απλού project που έχει ποτέ επιχειρήσει να φτιάξει. Αποτίνει φόρο τιμής στους death metal ήρωες των νεανικών του χρόνων, ενώ παράλληλα εξερευνά εναλλακτικούς δρόμους για να κάνει αυτό που πάντα τον ενδιέφερε· να στήνει μουσικά σύμπαντα σκότους και ζόφου. Και είναι πολύ καλός σε αυτό.

Bandcamp: https://chaos-records.bandcamp.com/album/benighted-desecration 

378

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.