FLAMING SIDEBURNS: “Silver Flames”

ALBUM

Είδος: Action rock
Δισκογραφική: Svart
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 23 Απριλίου 2021

Ξέρω πολύ κόσμο που περίμενε καιρό τώρα, την πολυαναμενόμενη επιστροφή των Φινλανδών action rockers Flaming Sideburns, 14 χρόνια μετά το “Keys to the highway”.

Σε μια χρονιά που τα “ζωντανά” μουσικά δρώμενα είναι σε αναστολή και την ίδια χρονιά που φαίνεται να ετοιμάζουν την επιστροφή τους και οι Hellacopters, τέτοιες μουσικές είναι αναγκαίες.
Έτσι, η ανακοίνωση του πέμπτου δίσκου των Flaming Sideburns με γέμισε προσδοκίες, αν και δεν ήμουν σίγουρος τι θα ακούσω μετά από τόσα χρόνια.

Εκ πρώτης ακροάσεως, φαίνεται πως οι Flaming Sideburns έχουν ωριμάσει τόσο όσο και οι “back-in-the-day” ακροατές τους και εξηγούμαι ευθύς. Πέρασαν δεκατέσσερα χρόνια απουσίας των Φινλανδών από τη σκηνή, της οποίας ήταν εκ των πρωταγωνιστών, και ο ήχος της μεταμορφώθηκε κάπως. Εν μέρει, “εμπορευματοποιήθηκε” ως κομμάτι του garage rock revival (βλέπε περιπτώσεις όπως οι Arctic Monkeys), είτε οι παλαιότερη πρεσβευτές της έσκαψαν βαθύτερα σε πιο “χαλαρές” επιρροές, όπως στην περίπτωση του Nicke Andersson στους Imperial State Electric.

Έτσι και οι Flaming Sideburns, καθαρίζουν τον ήχο της κιθάρας τους και μπλέκουν τους Fuzztones με τους Beatles (βλέπε ψυχεδέλεια), εναλλάσσοντας συνεχώς ρυθμικές ταχύτητες. Αυτό που κάνει ακόμη πιο σημαντική την κυκλοφορία του “Silver Flames” είναι η συνάντηση της αυθεντικής σύνθεσης της μπάντας που προτείνει πως αυτή είναι η φυσική συνέχεια του θρυλικού ντεμπούτου “Hallelujah Rock’n’Rollah”.

Η αλήθεια είναι πως από πλευράς σύνθεσης και εκτέλεσης των κομματιών, καθώς και της ηχητικής τους αποτύπωσης στο album είναι όλα εξαιρετικά, αν και δεν είμαι σίγουρος πως μπορεί κανείς να ξεπεράσει τον αιφνιδιασμό που τρως από κάποιον πρωτάρη.
Για να μη φανώ πρωτοδισκάκιας, να δηλώσω πως αυτό που ακούω στο “Silver Flames” είναι εξίσου συναρπαστικό με εκείνο του ξεκινήματος του συγκροτήματος και κουβαλάει σε κάθε τραγούδι όλα αυτά που έζησαν οι καλλιτέχνες στη πορεία ζωής τους ως σήμερα.

Πολλά από τα τραγούδια του δίσκου χτυπούν το καθένα, μια διαφορετική χορδή της ψυχής μου και θεωρώ από τις πρώτες κιόλας ακροάσεις, πως το παρόν είναι όσο σημαντικό ήταν το “L.A. Woman” για τους Doors (Σόρρυ, Κιουρτσίδη). Μία μοναδική ποικιλία εκτείνεται κατά μήκος του “Silver Flames” και σε παρασύρει στο να το ακούσεις ξανά και ξανά.

Αφέσου ελεύθερος στη μαγεία της μουσικής και μην σκέφτεσαι κατά λέξη τα όσα γράφω. Με την καρδιά να κρίνεις τη μουσική που γράφεται από καρδιάς. Αυτό είναι το σωστό!
To πέμπτο ολοκληρωμένο δημιούργημα των Φινλανδών Flaming Sideburns είναι όπως ακριβώς το αιλουροειδές στο εξώφυλλο. Μη φοβάσαι, να σε μυρίσει θέλει!

Highlights: “Searching Like a Hyena”, “Cast out my Demons”, “Reverberation”, “Nibiru”

Facebook: https://www.facebook.com/flamingsideburns/
Instagram: https://www.instagram.com/theflamingsideburns/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/5NRQpL6c1anlSLNuD6KT4v

999

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2117 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.