FIREWIND: “Firewind”

ALBUM

Είδος: Power Metal
Δισκογραφική: AFM Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15 Μαΐου 2020

Οι πρόσφατες εμπειρίες/εικόνες από ένα από τα “καμάρια” (που λένε και στο χωριό μου) της χώρας μας στο χώρο του metal, του Gus G, ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές. Το “Fearless” για τον υποφαινόμενο υπήρξε μέσα στις 5 καλύτερες κυκλοφορίες του 2018 (review) . Η εμφάνισή του με τους Primal Fear το Γενάρη του 2019 στο Κύτταρο απολαυστική, και γεμάτη συναισθήματα και εξαιρετική μουσική, αποδιδόμενα “μαγικά” (live report). Για να έρθει και μία εξαιρετικής αισθητικής, ομορφιάς και ποιότητας, “βίντεο συνέντευξη” στον Υπεύθυνο ύλης του Rockway Γιάννη Φράγκο (video interview link) , να επιβεβαιώσει και εδραιώσει την σχηματισθείσα (δια ζώσης) εξαιρετική άποψη του γράφοντα, όσον αφορά στο μουσικό ύφος, ήθος και “right attitude”, ενός σεμνού εργάτη και “ερωτικού ακολούθου”/“εραστή” όπως το αντελήφθην/αντιλαμβάνομαι, της μουσικής που αγαπάμε και της μουσικής ως τέχνη εν γένει.

Επόμενο νομοτελειακά, θα ήταν το βήμα της μπάντας που ηγείται, των Firewind. Έμενε λοιπόν να φανεί, αν υπήρχε εκεί πιθανότητα απογοητεύσεως….

Έρχεται λοιπόν αυτόν τον Μάιο του 2020, συνοδευόμενο από δύο σημαντικές αποχωρήσεις (του επί δεκαπενταετία κιθαρίστα/κιμπορντίστα Bob Katsionis, που αποφάσισε την “πλεύση” προς άλλα “μουσικά κανάλια” και του frontman, την τελευταία πενταετία, Henning Basse), το επόμενο κεφάλαιο στην, πλέον εικοσαετίας, ιστορία της μπάντας, με το ομώνυμο πόνημα Firewind.

Σε παραγωγή (υψηλού επιπέδου) του ίδιου του Gus G και με την “πιστοποίηση ISO” στην μίξη του Tobias Lindell (Europe, H.E.A.T., Avatar), φτάνουν να μας παρουσιάσουν ένα Power Metal & Hard Rock αποτέλεσμα, δημιουργημένο και ουχί “φτιασιδωμένο” από “ειδικούς” του είδους.

Σε αυτό, έρχεται να συμπράξει φωνητικά και να δώσει το δικό του “στίγμα”, ο Γερμανός Herbie Langhans (Avantasia, Voodoo Circle, Sinbreed, Beyond the Bridge, Seventh Avenue) δίνοντας συνέχεια στην παράδοση αρκετών καλών τραγουδιστών που έχουν πλαισιώσει τους Firewind. Και κάθε άλλο παρά διεκπεραιωτικό είναι αυτό το “στίγμα”, καθώς φαίνεται όσο “ξετυλίγεται η κλωστή” του “Firewind”, ότι γίνεται άμεσα ένα με την υπόλοιπη παλαιά “μαγιά” (όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει π.χ. στο “Overdrive”), δίνοντας επιπλέον οντότητα στις συνθέσεις, συν μία αίσθηση στον ακροατή ότι ζούσε γι’ αυτήν την ευκαιρία ονόματι Firewind, ενώ σε στιγμές πιστεύεις παρά το ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ότι ο Γερμανός αποδίδει στο 80% των πραγματικών δυνατοτήτων.

Το μπάσο και τα τύμπανα “ομοιογενώς”, σαν “ένα μέρος”, στέκουν επιβλητικά σαν το πέρασμα αιθέριας υπάρξεως (όπως χαρακτηριστικά π.χ. στο “Pefect Strangers”) και “αδιάσπαστα” καθ’ όλη τη διάρκεια, και αποδίδουν πλέον του αρμόζοντος για το power ιδίωμα “μεγέθους”, “σαν ομάδα που κερδίζει καιρό” και “δεν αλλάζει ούτε τις κάλτσες”. Για να ολοκληρώσει την αρτιότητα ενός “παζλ έργου τέχνης”, η συνεισφορά του Gus, με την απέριττη και ουσιώδη παρουσία, που προσωπικά δεν “βαριέμαι” ούτε καν σε τυχούσα υπερβολή της.

Συνθετικά δεν έχουμε το concept αποτέλεσμα του “Immortals” (2017), αλλά υπάρχουν κάποια κομμάτια (“Orbitual Sunrise”, “Longing to Know You”, “Space Cowboy”), που συνδέονται μεταξύ τους σε μία sci-fi ιστορία, ενός αστροναύτη και του πως αυτός βιώνει την “ασέλγεια” του ανθρώπου στον πλανήτη Γη, γεγονός που διαπιστώθηκε περίτρανα και τον τελευταίο καιρό, με τις δυστοπικές εξελίξεις και τα συνεπακόλουθα θετικά σημεία αυτών…

Υπάρχουν power, ανθεμικά δημιουργήματα, συνταιριασμένα με hard rock “πινελιές” και εξαιρετικές μεωδίες στο ανωτέρω αναφερθέν “κουβάρι κλωστής”, και στιγμές που οι κιθάρες μαγεύουν, όπως μεταξύ πολλών άλλων, στην εισαγωγή του εναρκτήριου, αλλά και του “Longing to Know You”. Υπάρχει η ουσία και καρδιά αγνού heavy metal.

Ακούγοντας το “Firewind”, ένιωσα σαν το μικρό παιδί που αδημονεί να “ξανακλέψει γλυκό από το βάζο της γιαγιάς”, αλλά και που βιώνει τη χαρά στη θέα ενός σύγχρονου gadget που του δωρίζεται. Η ισορροπία των βιωματικών συναισθημάτων μεταξύ “νοσταλγικού και φουτουριστικού ηχοτοπίου”, ήταν από τα δυνατότερα κέρδη/σημεία της συγκεκριμένης ακροάσεως.

Ορίστε;

Αν πρέπει να το ακούσετε ή να το αποκτήσετε; Ρητορικό μάλλον ερώτημα….
Αν θα είναι στα καλύτερα της χρονιάς; Ακόμα ένα τέτοιο πιθανότατα, αλλά μην “το παίζω” και Ισοκράτης….

Official Website: http://firewind.gr/?fbclid=IwAR15zwfe3B3azl2b_rlyk3qvVye8Nzgg01dhnctzgzdKeC3putmPElDWP7s
Facebook: https://www.facebook.com/firewindofficial
Instagram: https://www.instagram.com/firewindofficial/
Twitter: https://twitter.com/firewindmusic
YouTube channel/Firewind: https://www.youtube.com/channel/UCHrE1Fi-9eCnMFYMPZGAvnw
YouTube channel/AFM records: https://www.youtube.com/channel/UCKdA5J4-opjla1aWOjF74mg

658
Avatar photo
About Σταύρος Βλάχος 53 Articles
Γαλουχήθηκε στα πρώτα “μουσικά βήματα”, όντας μαθητής Δημοτικού, μέσω του “Headbanger’ s Ball”, του (τότε) μουσικού καναλιού MTV. 30 χρόνια μετά τις τότε πρώτες του “πειρατικές κασσέτες”, μία εξαιρετικά ευχάριστη συγκυρία τον οδηγεί στο σαγηνευτικό “χώρο” ονόματι Rockway. Με το “εν οίδα ότι ουδέν οίδα” γνώμονα, με σεβασμό στη δημιουργία μουσικών στιγμών, θα αναζητά και ανακαλύπτει συνοδοιπόρος με τους αναγνώστες, ονειρικά, “μουσικά μέρη” και “ηχοτοπία”, που θα δίνουν ομορφότερη όψη στην καθημερινότητά μας, ώστε να γινόμαστε μέσω αυτής, ευτυχέστεροι και καλύτεροι άνθρωποι… Andiamo amici!