Η εποχή που ζούμε μας έχει επηρεάσει όλους σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Ένας από τους κλάδους που πλήττεται σφόδρα, δεδομένης της κατάστασης και των απαγορεύσεων, είναι ο συναυλιακός. Διοργανώσεις επί διοργανώσεων έχουν ακυρωθεί αυτές τις μέρες και διοργανωτές, promoters, ηχολήπτες, φωτιστές και όλο το φάσμα των ανθρώπων που εργάζονται συλλογικά για να μας προσφέρουν τις αξιομνημόνευτες live εμπειρίες που όλοι έχουμε μοιραστεί, έχουν βρεθεί σε μία μετέωρη κατάσταση, αναμένοντας ουσιαστικά την έκβαση αυτής που δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Στο πρώτο αυτό μέρος, μιλήσαμε με την Ελίνα Κεμανίδη (Smoke the Fuzz), τον Δημήτρη Κυριακίδη (Hardtimes Athens) και τον Aλέξη Πολίτη (Fairplay), για να μας δώσουν μία εκ των έσω οπτική, με την αισιοδοξία ότι σύντομα θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί στους δρόμους.
Πως σας επηρέασαν οι παρούσες συνθήκες, τόσο οικονομικά, όσο και λόγω έλλειψης ενός χρονοδιαγράμματος εξόδου από την πανδημική κρίση;
E.K.: Η παραγωγή και διοργάνωση συναυλιών, ως γνωστόν, ήταν ο πρώτος κλάδος στον οποίο εφαρμόστηκε ο περιορισμός ή αναστολή λειτουργίας, για τον προφανή λόγο της συνάθροισης κοινού–και ορθώς βεβαίως, καθώς προφανώς και προέχει η υγεία και ασφάλεια όλων μας.
Δε μπορούμε να αρνηθούμε πως, ειδικά σε έναν πολύπαθο κλάδο όπως αυτός, ο οποίος ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται από διαρκή ανασφάλεια, ρίσκο και έντονη εποχικότητα, και στην ουσία αποτελεί ένα μόνιμο στοίχημα, οι παρούσες συνθήκες έδωσαν ακόμα ένα γερό χτύπημα, ειδικά τη στιγμή που η μείωση του ΦΠΑ σε 6% (από 24%) μας έδωσε μια ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης. Επίσης, μην ξεχνάμε το οικονομικό πλήγμα και σε όλους τους ανθρώπους των σχετικών ειδικοτήτων, που εργάζονται στα πλαίσια μιας διοργάνωσης (ηχολήπτες, φωτιστές, stagehands κτλ).
Από πλευράς παραγωγής, μεγάλο μέρος των εξόδων έχει ήδη γίνει, ανεπιστρεπτί, και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι ένας “έλεγχος της ζημίας”.
Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση, οι πληροφορίες είναι άπειρες και συγκεχυμένες, τα δεδομένα ακόμη περιορισμένα, κατά συνέπεια δε μπορεί να υπάρξει απολύτως αξιόπιστος προγραμματισμός ακόμη, δεδομένου ότι κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος για το τι μας επιφυλάσσει το άμεσο ή απώτερο μέλλον, ως προς την πορεία της πανδημίας.
Από την άλλη, ανέκαθεν τα συμβόλαια που υπογράφουμε με τους καλλιτέχνες προβλέπουν ειδική ρήτρα σε περίπτωση μη δυνατότητας πραγματοποίησης της συναυλίας για λόγους ανωτέρας βίας, που δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του διοργανωτή. Υπάρχει, λοιπόν, αμοιβαία κατανόηση, καθώς, ειδικά στην προκειμένη περίπτωση, η πανδημία αφορά σε όλο τον πλανήτη, και εργαζόμαστε ενωμένοι με όλους μας τους συνεργάτες (εντός και εκτός Ελλάδας)προς έναν κοινό σκοπό.
Η αμέσως επόμενη της αναβολής κίνηση είναι η από κοινού εύρεση μιας νέας εκατέρωθεν εφικτής ημερομηνίας (προς αποφυγή ματαίωσης), προσπαθώντας να αφήσουμε ένα περιθώριο αρκετών μηνών, ως δικλείδα ασφαλείας, για να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για την, ελπίζουμε, εξασθένηση της πανδημίας.
Η κρατική στήριξη ανέκαθεν ήταν απούσα, οπότε συνεχίζουμε να βασιζόμαστε στις προσωπικές μας αέναες προσπάθειες.
Προσπαθούμε να βρούμε μια χρυσή τομή αισιοδοξίας και ρεαλισμού, να προχωράμε ένα βήμα τη φορά και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προστατευτούν όλες οι πλευρές.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα το ξεπεράσουμε κι αυτό, θα βγούμε νικητές και σύντομα θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε και να μοιραζόμαστε αξέχαστες συναυλιακές εμπειρίες.
Δ.Κ.: Όπως και οι υπόλοιποι εργασιακοί κλάδοι, έτσι και ο μουσικός έχει πληγεί οικονομικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσον αφορά τις δικές μας διοργανώσεις, ήταν αρκετές για το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου και έχουμε υποστεί ένα οικονομικό “χτύπημα”…Το θετικό είναι ότι από κοινού, συγκροτήματα και πρακτορεία, προσπαθούν να “αναπληρώσουν” τις ημερομηνίες που χάθηκαν με νέες, σε κοντινή χρονική απόσταση (όπου αυτό είναι εφικτό και θα ανακοινωθούν σύντομα) ή σε πιο μακρινή (ίσως κάποιες και μέσα στο 2021!).
Το γεγονός της χρονικής αβεβαιότητας, σχετικά με την πορεία της πανδημίας, κάνει και αυτήν την μετάθεση ημερομηνιών να είναι σε “σαθρό έδαφος” έως την επόμενη ανακοίνωση που θα βγει σχετικά με την καραντίνα, σε επίπεδο προσωπικό, αερομεταφορών, συνοριακών ελέγχων κλπ. Οπότε είμαστε σε αναμονή εξελίξεων σχετικά με το πότε οι νέοι προγραμματισμοί, για τις περιοδείες που αναβλήθηκαν, θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν.
A.Π.: “Ευτυχώς” για την Fairplay, δεν υπήρχαν προγραμματισμένες συναυλίες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Βέβαια, η κατάσταση επηρέασε τις συναυλίες των Les Negresses Vertes σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα την μειωμένη προσέλευση. Από την άλλη, ανησυχούμε για τις μελλοντικές μας διοργανώσεις αλλά και για τους συναδέλφους μας και τις προγραμματισμένες συναυλίες τους που είτε ακυρώθηκαν ήδη είτε τίθενται εν αμφιβόλω καθώς δεν είναι ορατό ακόμα το τέλος αυτής της κατάστασης.
Θεωρείτε ότι θα έχει επιπτώσεις και στο άμεσο μέλλον, ειδικά σε σχέση με τους εκτός Ευρώπης μουσικούς;
Δ.Κ.: Πιστεύω ότι θα έχει επιπτώσεις, αλλά θεωρώ (αισιόδοξη σκέψη!) πως θα είναι μόνο στα επίπεδα υγειονομικού ελέγχου των μουσικών, π.χ. από Αμερική ή Αυστραλία σε Ευρώπη και αντίστροφα κατά την είσοδο/έξοδο των συγκροτημάτων.
Ε.Κ.: Δεδομένου ότι, εξ ορισμού, η πανδημία αφορά σε όλο τον πλανήτη, θεωρώ πως δεν υπάρχουν διαχωρισμοί.
Μέσα στο χάος και τον πανικό που επικρατεί, καθώς και το δικαιολογημένο φόβο μπροστά στο άγνωστο, χαιρόμαστε που έχουμε χτίσει, ως εταιρεία, όλα αυτά τα χρόνια, σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης με όλους μας τους συνεργάτες παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει εκατέρωθεν κατανόηση, αλληλεγγύη και από κοινού προσπάθεια για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος και την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς, το συντομότερο δυνατόν. Όλες οι πλευρές πράττουμε το καλύτερο δυνατό για να προστατευτούμε όλοι, εργαζόμενοι πάντα με καλή προαίρεση και αισιοδοξία.
Δε θέλουμε να καταστροφολογούμε. Η μουσική μας ενώνει και τώρα, όπως μας ένωνε πάντα.
A.Π.: Ακριβώς αυτό. Από την στιγμή που δεν υπάρχει ορατός ορίζοντας και από την στιγμή που δεν ξέρουμε ακόμη τις αποφάσεις των συγκροτημάτων που πρόκειται να έρθουν από το εξωτερικό, όλα είναι στον αέρα. Πολύ περισσότερο από την στιγμή που η πανδημία εξελίσσεται σε διαφορετικούς χρόνους σε κάθε χώρα και κάθε περιοχή του πλανήτη,
Κατά την άποψη σας, πόσο εύκολο θα είναι να γυρίσουμε στην ιδιαίτερα ενεργή συναυλιακά, ζωή μας, μετά το πέρας της πανδημίας;
E.K.: Όσος πανικός και αβεβαιότητα και να υπάρχουν αυτή τη στιγμή και όσο δυσοίωνο και να φαντάζει το άμεσο μέλλον, αισιοδοξούμε πως, μετά το πέρας όλης αυτής της περιόδου κρίσης, καραντίνας και απομόνωσης, η δίψα για αλληλεπίδραση και κοινωνική ζωή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Πάντα, εξάλλου, οι συναυλίες ήταν ανάγκη και όχι πολυτέλεια.
Πιστεύουμε απόλυτα στη διαχρονικά λυτρωτική δύναμη της ζωντανής συναυλιακής εμπειρίας και την τεράστια αγάπη για τη μουσική, που μας ενώνει όλους, ακόμα και, ή καλύτερα ειδικά, σε δύσκολους καιρούς.
Η μουσική πάντα θα είναι η πιο μαγική διέξοδος. Θα βγούμε όλοι νικητές και θα συνεχίσουμε τα μουσικά μας ταξίδια, που κάνουν τη ζωή μας τόσο μα τόσο πιο όμορφη…
A.Π.: Εξαρτάται από πολλά. Για παράδειγμα, πότε θα απελευθερωθούν οι συναθροίσεις ή αν θα έχουμε επανάληψη της πανδημίας τον επόμενο χειμώνα άρα νέα περιοριστικά μέτρα. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο αντιμετώπισης τόσο από πλευράς υγείας όσο και από επιχειρηματικής πλευράς. Απλά δεν ξέρουμε. Ελπίζουμε ότι θα βγούμε γρήγορα από αυτήν την κρίση και ότι θα μπορέσουμε σύντομα να επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες. Μέχρι τότε προσέχουμε, μένουμε σπίτι, τηρούμε τους κανόνες που μας δίνονται, ακούμε μουσική και παρακολουθούμε συναυλίες μέσω streaming.
Δ.Κ.: Η επιστροφή θα γίνει σιγά σιγά (σε συνάρτηση πάντα με το πως θα ενεργήσουν συγκροτήματα και πρακτορεία πάνω στο θέμα των περιοδειών).
Ήδη ευρωπαϊκές περιοδείες που ήταν για Απρίλιο-Μάιο μεταφέρθηκαν για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Μένει να δούμε και τι “μέτρα” θα ακολουθήσουν, αρχικά για το καλοκαίρι και κυρίως από φθινόπωρο και μετά. Δεν αξίζει να γίνει μια συναυλία και να κινδυνεύσει ούτε ένα άτομο, εάν δεν έχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Για την ώρα, μείνετε ασφαλείς ό,τι και αν κάνετε!