Εντάξει, ήταν μια συναυλία που περιμέναμε με ανυπομονησία καιρό τώρα.
Όταν ανακοινώθηκαν τα live των Stress σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και αργούσε ν` ανακοινωθεί αυτό της Αθήνας, το συζητούσε πολύς κόσμος. Η ημέρα δεν άργησε, βέβαια, κι η μυρωδιά του `80 ήρθε την Πέμπτη αυτή, στο Gagarin 205. Αφορμή, η επετειακή έκδοση του “ήχου της ανασφάλειας”(b-otherside records) των Stress για τα 30 χρόνια απ `την πρώτη κυκλοφορία του, το `84.
Τη βραδιά άνοιξαν οι Cartoons. Αν και δεν είχε μαζευτεί ακόμη πολύς κόσμος μπροστά, εκείνοι δεν πολυμάσησαν κι έδειξαν να γουστάρουν αρκετά που βρίσκονταν πάνω. Πίσω τους ένα τεράστιο πανό “Stress”. Γενικά τους έχω ξαναδεί και παλιότερα, με Χαοτική Διάσταση τότε και μ` αρέσουν που έχουν και το post-punk στοιχείο τους. Δεν τους βρήκα ιδιαίτερα δυναμικούς αυτή τη φορά, ίσως γιατί βγήκαν πολύ νωρίς. Πάντως, έπαιξαν αρκετά τραγούδια, ανάμεσά τους και τα “Λάβαρα”, που το ζητούσαν πολλοί απ` το κοινό και είναι κι εμένα τ` αγαπημένο μου και την “Εναλλακτική μορφή θανάτου”.
Πολύ ωραίο σημείο ήταν όταν αφιέρωσαν στους Stress το ”Άγχος”, αλλάζοντας το ελαφρώς. Τέλος έπαιξαν και την κομματάρα “Εκπαιδευτικός Παροξυσμός” των ΑΝΤΙ, που όπως φαίνεται το αγαπούν πολύ.
Cartoons setlist
Τίποτα δεν τρέχει
Γεια μας
Συναγερμός
Άλλη μια μέρα
Λοβοτομή
Εναλλακτική μορφή θανάτου
Λάβαρα
Ζόμπυ
Σαν τα cartoons νεκροί
Ταχυτητα
Τρέξε
Σκιές
Άγχος (Stress cover)
Εκπαιδευτικός παροξυσμός (ΑΝΤΙ cover)
Επόμενοι, βγήκαν οι ANFO, “εκρηκτικοί” βάση ονόματος αλλά και πολύ δυνατοί στη σκηνή. Μιας και μιλάμε για 2 μέλη απ` τους “Αδιέξοδο”, ο Σωτήρης Θεοχάρης δήλωσε τη χαρά του να βρίσκεται και να παίζει με τους Stress, με τους οποίους έχουν περάσει τόσα πολλά μαζί. Κάτι ωραίο να τ` ακούς και να το βλέπεις, ένα 80`s gathering.
Από τα τραγούδια που έπαιξαν, ξεχώρισα το επίκαιρο “I hate hipsters”, το “Bipolar disorder” και το “Class War”,όπου ο τραγουδιστής αναφέρθηκε στον ταξικό πόλεμο που διανύουμε!
ANFO setlist
Sunday morning mirror
Unfinished
Bipolar disorder
Class war
Trigger happy
Pray drive
I hate hipsters
Black sheep
Dead men walking
Happy end
Μετά από ένα μικρό διάλλειμα, μπούκαραν κυριολεκτικά οι Stress με τη “Λέρο”, με την οποία κι έκλεισαν το live. Το κοινό ξεσηκώθηκε στο δευτερόλεπτο, ενώ στόματα και γροθιές ξυπνήσανε για τα καλά. Πολύ χειροκρότημα και μετά μια ωραιότατη έκπληξη…
Ανέβηκε στη σκηνή ο Φρανκ απ` τους Panx Romana, ο οποίος μάλιστα κουβάλησε ένα ξύλινο σανίδι για να “γεφυρώσει” μ` αυτό σκηνή και κοινό. Όπως ανέφερε κι ο ίδιος, ο λόγος ήταν περισσότερο συμβολικός ως προς άλλα κομμάτια της ζωής μας.
Avanti maestro… ε καταλαβαίνετε! Με Φρανκ και Stress στη σκηνή να παίζουν το “Δικαίωμα στη ζωή” και τη “Γενοκτονία”, γίνηκε χαμός από κάτω. Να πω εδώ, ότι το κοινό ήταν λίγο αστείο γιατί είχε μέσα από πιτσιρικάδες πάνκηδες μέχρι νοσταλγούς παλιοροκάδες.
Οι Stress, πάντως ήταν στις καλές τους σε σχέση με την Θεσσαλονίκη. Εδώ ήταν δυναμικοί, μίλησαν, φώναξαν, ο κιθαρίστας ειδικά τα έσπαγε απ` την πλευρά που ήμουν εγώ. Κάτι που πέρασε και στο κοινό, τουλάχιστον στους μπροστινούς τους οποίους μπορούσα κι έβλεπα, οπού τα stage diving έρχονταν βροχή.
Προς το τέλος, έπαιξαν το “Στρατιώτη”, τον “Χαφιέ”, το “Φόβο”, το “Άβουλο ον” και το “Άγχος”, οπού εγώ πλέον είχα ξεφύγει! Αφού ξαναείπαν και τη “Λέρο” κι όλοι κοπανηθήκαμε μια τελευταία φορά, ο διπλανός μου φώναξε στον κιθαρίστα που μάζευε: “Όλα απ` την αρχή, ξανά!”
Stress setlist
Όμορφες μέρες στη Λέρο
Αθήνα
Υποκριτές
Δικαίωμα στη ζωή
Γενοκτονία
Περιθωριακός
Ξέχασες κιόλας τη ζωή σου
Σκέψου πριν να είναι αργά
Στρατιώτης
Ινδιάνικο
Χαφιές
Athens Burning
Devil Driver
1984 Παρά κάτι
Άβουλο Όν
Φόβος
Άγχος
Λέρος
Το live μου άφησε γενικά πολύ καλό συναίσθημα. Θα μπορούσα να σχολιάσω διάφορα στα μείον ως προς το καθαρά μουσικό κομμάτι. Ο λόγος που δεν θα έμπαινα καν στον κόπο, είναι όχι μόνο επειδή αγαπώ αυτή τη μουσική, αλλά γιατί ξέρω ότι στο είδος αυτό μουσικές παρατηρήσεις δε χωρούν. Κι όπως δεν ενδιαφέρει εμένα το correct εδώ, πιστεύω το ίδιο ισχύει για το υπόλοιπο κοινό και για τις ίδιες τις μπάντες. Άλλωστε αυτή είναι η ελλ. πανκ μουσική του `80, άτεχνη και πολιτική!
Παίξε πανκ ρεεεεε
Photos: Αποστόλης Καλλιακμάνης
541