Watain, Dead Congregation, Thy Darkened Shade (4/5/2019) Gagarin 205

Πριν ξεκινήσω να γράψω γι’ αυτά που είδα και άκουσα εχθές, είναι πρέπον να δηλώσω ότι ούτε το Rockway.gr, ούτε και ο υποφαινόμενος συμφωνούν με τη στάση των Watain στην υπόθεση που προέκυψε με τις κατηγορίες περί Ναζισμού και ο μόνος λόγος που φιλοξενούμε αυτό εδώ το άρθρο είναι η δημόσια άρνηση της μπάντας στα όσα τους καταλογίζουν σχετικά (Άλλωστε, η χώρα μας έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές και σφαγές στα χρόνια που ήταν υπό το Γερμανικό ζυγό για να ανεχόμαστε ακόμη και στην μουσική τέτοιους σχετικούς υπαινιγμούς).

Άλλο ένα Σάββατο, στις επάλξεις. Ακόμα ένα Σάββατο, με ένα ιδιόμορφο live να λαμβάνει χώρα στο Gagarin 205 στη Λιοσίων. Οι Σουηδοί black metallers Watain, θα έφερναν στη χώρα μας το “ιεροτελεστικό”, “σκοτεινό” show τους, παρέα με τους δικούς μας Dead Congregation και Thy Darkened Shade, σε μία βραδιά βγαλμένη από τα πιο “σκοτεινά” όνειρά μας.

Φτάνοντας στο venue, έμεινα να “χαζεύω” τους “μαυροντυμένους” τύπους που είχαν κατακλύσει την οδό Λιοσίων, για να δουν από κοντά τους black metal “ήρωές” τους. Οι πόρτες είχαν ήδη ανοίξει όταν έφτασα και αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα για μία “περίοπτη” θέση στο χώρο, ώστε να παρακολουθήσω καλύτερα την “ιερή τελετή” των Σουηδών blacksters.



Η ώρα είχε φτάσει αισίως 20:00 όταν τα κεριά άναψαν, τα φώτα χαμήλωσαν και οι Thy Darkened Shade έκαναν την εμφάνισή τους στη σκηνή του Gagarin, υπό τους ήχους του εισαγωγικού “The Ides Of March”. Οι Αθηναίοι black metallers, με 20 χρόνια στο χώρο του “σκοτεινού” metal και με την ανάλογη “εικόνα” (με βαμμένα πρόσωπα και ανάλογη ενδυμασία), ήταν αυτοί που θα άνοιγαν το show και θα δημιουργούσαν την κατάλληλη dark ατμόσφαιρα για τη συνέχεια. Καλοπροβαρισμένοι και με αρκετή “ζωντάνια”, μας αποκάλυψαν τη δική τους black οπτική της μουσικής, με τα “Elixir Of Azazel”, “The Clandestine Insight Of Immorality”, “Or She-ein Bo Mahshavah”, “Revival Through Arcane Skins” και για κλείσιμο, το αρκετά ελληνικό “Δαήμων Ο Φώσφορος”. Η μπάντα, κατάφερε μέσα σε 40 λεπτά να παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον show, με ένα setlist που να αντιπροσωπεύει την 20ετή πορεία του group στο χώρο του black metal και να “ζεστάνει” τους παρευρισκόμενους για τη συνέχεια της βραδιάς. Καλή συνέχεια guys!

Thy Darkened Shade setlist:
The Ides Of March
Elixir Of Azazel
The Clandestine Insight Of Immorality
Or She-ein Bo Mahshavah
Revival Through Arcane Skins
Δαήμων Ο Φώσφορος



Επόμενη μπάντα στη σκηνή, οι επίσης Αθηναίοι death metallers Dead Congregation. Ένα group, με 15 χρόνια παρουσίας στο χώρο του death metal και πολύ γνωστό για τα ιδιαιτέρως “δυναμικά” shows του. Άλλωστε, μόλις πέρυσι, είχαν δύο “sold out” shows στο Temple στην Αθήνα. Ο κόσμος ήταν πλέον περισσότερος, το stage έτοιμο και έτσι λίγο μετά τις 21:00, οι Dead Congregation ανέβηκαν στη σκηνή. Οι αντιδράσεις των οπαδών, προμήνυαν μία αρκετά ενδιαφέρουσα ζωντανή εμφάνιση, από αυτές που σου μένουν αξέχαστες. Και κάπως έτσι έγινε! Ξεκίνημα με τα “Lucid Curse” και “Quintessence  Maligned” και ο κόσμος άρχισε να “ξεφεύγει” και να επευφημεί τους Αθηναίους deathsters.

Η συνέχεια, ανήκε στα “Vanishing Faith” και “Wind’s Bane” με το κοινό πλέον να είναι πλήρως προσαρμοσμένο σε αυτό που βλέπει και ακούει, και να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή με sing along, headbanging και αρκετά μικρά moshpits στο κέντρο του Gagarin. Ένα ατυχές συμβάν, ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα που λύθηκε γρήγορα όμως, έκοψε για λίγο τη φόρα του group. Δε στάθηκε βέβαια ικανό εμπόδιο, για τους μπαρουτοκαπνισμένους πλέον Dead Congregation να χάσουν τον ειρμό τους. Τα “Morbid Paroxysm” και “Only Ashes Remain”, το απέδειξαν περίτρανα επαναφέροντας την τάξη. Το τέλος είχε φτάσει και τα “Promulgation Of The Fall” και “Teeth Into Red”, ήταν το “κερασάκι στην τούρτα”. Κοινό και μπάντα, έγιναν ένα με το τέλος του show, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια. Εξαιρετική εμφάνιση, από μία μπάντα που θα αφήσει εποχή στο χώρο του death metal. Ήδη εξαργυρώνει την αγάπη για το metal με πολλές ζωντανές εμφανίσεις στο εξωτερικό και εύχομαι ένα ακόμα καλύτερο μέλλον. Το αξίζουν άλλωστε.



Dead Congregation setlist:
Lucid Curse
Quintessence Maligned
Vanishing Faith
Wind’s Bane
Morbid Paroxysm
Only Ashes Remain
Promulgation Of The Fall
Teeth Into Red



Οι κύριοι πρωταγωνιστές της βραδιάς, δεν ήταν άλλοι από τους Σουηδούς blacksters, Watain. Με 21 χρόνια παρουσίας στον ακραίο ήχο, με αρκετά extreme στάση ζωής και με ομολογουμένως απολαυστικά shows, ήρθαν να “μαυρίσουν” τον ανοιξιάτικο, Αθηναϊκό ουρανό. Το σκηνικό περιείχε όλα τα σχετικά, δηλαδή φωτισμένες τρίαινες, κεριά, ανάποδους σταυρούς και ένα μικρό τραπέζι με όλα τα σύνεργα του Erik Danielsson για την μικρή αυτή “ιεροτελεστία”. Κατά τις 22:15, ένα εισαγωγικό, μουσικό κομμάτι σαν από εκκλησιαστικό ύμνο, ακούστηκε, και η Σουηδική πεντάδα πάτησε τη σκηνή. Ο Erik Danielsson, κατευθύνθηκε στο μικρό τραπέζι γονατίζοντας και ξεκίνησε μία είδους “τελετή”, υπονοώντας και την έναρξη του show.



Το live, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και το “Storm Of The Antichrist” ήταν το έναυσμα. “Nuclear Alchemy” και το “σκοτεινό” “The Child Must Die”, έφεραν τους θεατές σε κατάσταση έκστασης, προκαλώντας το πρώτο κύμα πανικού. Ο ήχος ήταν εξαιρετικός και σε συνδυασμό με την ηχώ στα φωνητικά, σου έδινε την εντύπωση ότι έρχονται από τις “πύλες της κολάσεως”. Η μπάντα συνέχισε σε υψηλές ταχύτητες, με τα “Puzzles Ov Flesh” και “Angelrape”, να “σκορπούν” τους παρευρισκόμενους στους “τέσσερις ανέμους”. Τα “Furor Diabolicus” και “Sacred Damnation”, ήρθαν να “στοιχειώσουν σαν εφιάλτες” τα όνειρα κάθε οπαδού που υπήρχε στο κατάμεστο Gagarin. Το δεύτερο “κύμα πανικού” βρισκόταν προ των πυλών, με τα “Underneath The Cenotaph” και “Malfeitor”, να επιστρατεύονται γι’ αυτό. Οι περισσότεροι από εμάς, δεν κατάλαβαν καν τί τους “χτύπησε”!



Το group, όντας σε καταπληκτική κατάσταση, συνέχισε με τα “Towards The Sanctuary”, “On Horns Impaled” και “Stellarvore”, με τον κόσμο να καλείται να δείξει πλέον τα δικά του διαπιστευτήρια. Headbanging χωρίς σταματημό, moshpits δίχως αύριο και τη μπάντα να αντιλαμβάνεται ότι οι Έλληνες fans είναι οι καλύτεροι σε αυτό το κομμάτι. Το τρίτο “κύμα πανικού”, έφερε μαζί του τα “Sworn To The Dark”, τη διασκευή στο έπος των Bathory “The Return Of Darkness And Evil” και το τελικό χτύπημα των Watain, “The Serpent’s Chalice”. Το τί ακολούθησε αυτήν την τριάδα, δεν περιγράφεται με λόγια. Τρεις ύμνοι, που εκτιμήθηκαν δεόντως από το Ελληνικό κοινό. Το τέλος του show, σήμανε η επίσης μικρή “τελετή” λήξης του Erik στο ίδιο τραπέζι, “προσφέροντας θυσία” στους δικούς του θεούς, ευχαριστώντας τους για το σημερινό εξαιρετικό show. Οι Watain, αποχώρησαν αγκαλιά με την Ελληνική σημαία, ως “λάφυρο” από τη μάχη που έδωσαν.



Ό,τι και να πει κανείς για τους Watain, θα είναι λίγο! Ήταν κάτι περισσότερο από απολαυστικοί. Ήταν εκπληκτικοί, από την αρχή μέχρι το τέλος! Είναι από τα shows, που δεν πρέπει ουδείς που ασχολείται με το metal να χάσει. Οι Σουηδοί ήρθαν, έπαιξαν και “κλώτσησαν μερικούς πισινούς”.

Watain setlist:
Storm Of The Antichrist
Nuclear Alchemy
The Child Must Die
Puzzles Ov Flesh
Angelrape
Furor Diabolicus
Sacred Damnation
Underneath The Cenotaph
Malfeitor
Towards The Sanctuary
On Horns Impaled
Stellarvore
Sworn To The Dark
The Return Of Darkness And Evil
The Serpent’s Chalice



Βγαίνοντας από το venue, έβλεπες μόνο χαρούμενες φάτσες κάθε ηλικίας, μην ξέροντας προς τα πού να κατευθυνθούν. Η Σουηδική “καταιγίδα” που λέγεται Watain, τους έκανε να ξεχάσουν τα πάντα. Και αυτή, είναι η ουσία των lives. Να σε κάνουν να ξεχαστείς από τα καθημερινά προβλήματα και να απολαύσεις αυτές τις λίγες ώρες που ανήκουν σε σένα, στον εαυτό σου. Είναι ευτύχημα και χαρά όποτε συμβαίνει, και φυσικά είναι ο πιο άξιος άνθρωπος αυτός που το ζει.

Φωτογραφίες : Διονύσης Τσέπας

675
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.