Blaze Bayley, Serpent Lord, Side Effects (7/12/2019) Temple



Veni, vidi, vici!! Ήλθον, είδον, ενίκησα!! Πομπώδης έκφραση για ένα τόσο απλό άνθρωπο και “τίμιο” τραγουδιστή σαν τον Bayley, που όμως αντιπροσωπεύει απόλυτα το τι κατάφερε αυτός και η υπόλοιπη μπάντα του το Σάββατο 7/12 στο Temple. Όχι μόνο δικαίωσε τους οπαδούς του που ήρθαν να τον ακούσουν, αλλά κατάφερε να κερδίσει με την απόδοσή του, ακόμα και όσους πιθανόν να ήταν κάπως δύσπιστοι σε σχέση με το τι θα μπορούσε να προσφέρει συναυλιακά εν έτει 2019. Μαζί του, δύο νέα Ελληνικά συγκροτήματα, οι Side Effects και οι Serpent Lord.

Την αυλαία άνοιξαν οι Side Effects. Αν σου αρέσουν οι Maiden της κλασσικής περιόδου δεν γίνεται να μην λατρέψεις αυτήν τη μπάντα. Φέτος κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album το “Expedition” και όπως λέει και ο Αντώνης Ξενάκης στην κριτική του ΕΔΩ, δεν κοπιάρουν αλλά καταφέρνουν να μας παρουσιάσουν κάτι νέο με βάση το αγαπημένο τους συγκρότημα. Έπαιξαν πέντε τραγούδια, όλα από το νέο δίσκο, με τον εξαιρετικό τους τραγουδιστή Τάσο Λάζαρη να αποδίδει άψογα το υλικό επί σκηνής. Δουλεμένη μπάντα, βγήκαν χωρίς άγχος και κατάφεραν στο μισάωρο που έπαιξαν, να διασκεδάσουμε τόσο εμείς όσο και αυτοί. Αν εξαιρέσεις τον ήχο που δεν ήταν τελείως “καθαρός”, οι Side Effects έκαναν μία πολύ καλή εμφάνιση.



Side Effects setlist:
Exordium (intro)
Into the Sea
The Island of Phaeacians
For Love and Land
Side Effects
Expedition



Μετά τους Side Effects ακολούθησαν οι Serpent Lord, οι οποίοι ήταν το κύριο support, σε όλη την Ελληνική περιοδεία του Blaze Bayley. Από τις προετοιμασίες καταλάβαμε ότι θα ακολουθούσε κάτι διαφορετικό, αφού πλέον  στη σκηνή είχαν τοποθετηθεί δυο banners αριστερά και δεξιά, μαζί με φιγούρες δύο μοναχών.



Οι Serpent Lord αυτοπροσδιορίζονται ως occult heavy metal συγκρότημα και έχουν κυκλοφορήσει ένα EP και ένα full length πέρσι, το “Towards the Damned”. Αρκετά επαγγελματική παρουσία, με τον τραγουδιστή Μάριο Αρίκα να είναι full θεατρικός και να τραβάει την προσοχή του κόσμου. Οι Serpent Lord είχαν άψογη σκηνική παρουσία, με αρκετές  “χορογραφίες” και κατάφεραν αβίαστα να κερδίσουν το χειροκρότημα του κόσμου. Όπως είπε και ο Blaze αργότερα, “αυτό το συγκρότημα αξίζει να είναι headliner”.



Serpent Lord setlist:
Intro
Sacrilegium
The Lesser Key
Horned God
Nephilim
Ambassador of the New Age
Solitude intro (Candlemass) – Evvuio Oitovo Iman
Sacred Serenity (Death cover)
Seed of Divine



Και αφού είδαμε δύο πολύ καλές νέες μπάντες, ήρθε η ώρα να απολαύσουμε τον κύριο Blaze Bayley. Η αλήθεια είναι ότι ήξερα τι θα ακολουθήσει, αφού η συναυλία του στο Κύτταρο πριν 2,5 χρόνια, μου είχε δείξει έναν Blaze σε μεγάλη φόρμα, ο οποίος έχει ξεπεράσει πλέον τους δαίμονες του παρελθόντος. Αυτό που δεν περίμενα, είναι ότι θα είναι ακόμα καλύτερος! Ακριβώς στην ώρα του, χωρίς περιττά σκηνικά και “φρου φρου και αρώματα”, με τα φώτα του Temple να μένουν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισής του, εμφανίστηκε ο συμπαθής Άγγλος για να “γκρεμίσει” το Temple.



Ξεκίνησε με τρία τραγούδια από την Infinite τριλογία του και από τον πανικό που έγινε ήδη στο “A Thousand Years”, κατάλαβα ότι θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές. Το τέταρτο κομμάτι ήταν το πρώτο δώρο στους απανταχού maiden-άκηδες, που έχουν πολλά χρόνια να το ακούσουν στις συναυλίες των Maiden. “Lord of the Flies” και από κάτω ο κόσμος παραληρεί. Συνέχισε με άλλα τρία τραγούδια από την τριλογία και ο τρόπος που τα προλόγιζε, με έκανε να σκεφτώ ότι σίγουρα υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία στα τελευταία albums. O κόσμος συμμετείχε αρκετά και στα επόμενα τραγούδια από τα προσωπικά του Blaze, γνώριζε πολύ καλά το υλικό και έδειξε ότι δεν είχε έρθει μόνο για να ακούσει Maiden.



Το setlist ήταν έτσι φτιαγμένο, ώστε ανά δύο η τρία τραγούδια Blaze, να παίζεται ένα Maiden, για να γίνεται πανηγύρι! Επίσης, αυτήν τη φορά απουσίαζαν τραγούδια από την εποχή που ήταν στους Wolfsbane. Μετά το “Fight Back”, μας μίλησε για όλους αυτούς τους δημοσιογράφους του μουσικού τύπου που λέγανε ότι δεν ήταν καλός για τραγουδιστής των Maiden, ότι συνεχίζει να ζει το μουσικό του όνειρο με τους οπαδούς του, που ήταν αυτοί που τον στήριξαν στα δύσκολά του χρόνια, και ότι δεν πρέπει κανένα να αφήνουμε να μας λέει ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί. Με το που τελείωσε το λόγο, ήρθε η ώρα για το “Virus”, μία σύνθεση που δεν την παίζουν οι Maiden, και όλο το Temple ήταν σε παραλήρημα. Και εδώ να τελείωνε η συναυλία, ήμουνα ευχαριστημένος.



Αμέσως μετά ήρθε το “Silicon Messiah”, που ήταν το μόνο που έπαιξε από τα παλιά του albums και στη συνέχεια “The Day I Fell to Earth” και “Together We Can Move the Sun”, όπου συμμετείχε όλος ο κόσμος.  Όταν σκάσανε οι πρώτες νότες του “The Clansman”, καταλαβαίνετε τι έγινε! Μας άκουσε όλο το Γκάζι! Κάπου εκεί, ο Blaze ευχαρίστησε τον Έλληνα promoter, τις μπάντες που έπαιξε μαζί και για άλλη μία φορά τους οπαδούς του. “Calling You Home”, “Stare at the Sun” και το τελείωμα απλά μυθικό. “Man on the Edge” και “Futureal”, και έγινε της π0$τ@ν@ς το κάγκελο. Μέχρι και στον εξώστη χοροπήδαγε ο κόσμος! Φυσικά, μετά τη συναυλία ο γίγαντας Blaze έκατσε για φωτογραφίες και υπογραφές.



Κάπως έτσι τελείωσε μία φανταστική συναυλία, με όλα να είναι άψογα. Ήχος “καθαρός”, η φωνή του Blaze πολύ καλή μέχρι τέλους και τους κυρίους Martin McNee στα τύμπανα, Karl Schramm στο μπάσο και Chris Appleton στην κιθάρα να είναι άψογοι. Μπράβο στους διοργανωτές, για το πρόγραμμα που δεν παρέκλινε καθόλου από το timetable που είχαν ανακοινώσει. Αντί επιλόγου, θα αναφέρω τα λόγια του Γιάννη Φράγκου που ήταν μαζί μου και τα συνοψίζει όλα. “Φίλε, αυτό είναι το Metal”! Ευχαριστούμε κύριε Blaze Bayley!



Blaze Bayley setlist:
The Dark Side of Black
A Thousand Years
Dark Energy 256
Lord of the Flies (Iron Maiden)
The World Is Turning the Wrong Way
Life Goes On
Fight Back
Virus (Iron Maiden)
Silicon Messiah (Blaze) – video link
The Day I Fell to Earth (Blaze)
Together We Can Move the Sun – video link
The Clansman (Iron Maiden) – video link
Calling You Home – video link
(Encore):                                    
Stare at the Sun (Blaze) – video link
Man on the Edge (Iron Maiden) – video link
Futureal (Iron Maiden) – video link



Φωτογραφίες/video: Γιάννης Φράγκος

ΥΓ: Δεν πρέπει να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τον Δημήτρη Κουδωνά για την ανεκτίμητη συνδρομή και βοήθειά του, σε κάποια τεχνικά θέματα που αντιμετώπισα στο συγκεκριμένο live. [Γιάννης Φράγκος]

670
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.