TONER LOW

Μετά την κυκλοφορία του “III” που καθυστέρησε, αλλά επιβράβευσε με το τελικό του αποτέλεσμα, οι Toner Low επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα για μερικές από τις πιο stoner νύχτες της season. Τι είχε να μας πει ο Daan (κιθάρες, μικρόφωνο);

Σας πήρε αρκετό χρόνο για να κυκλοφορήσετε το τρίτο σας album, αλλά άξιζε, σωστά;
Ναι, πήραμε τον χρόνο μας ανάμεσα στα full-lengths, διότι πάντα δουλεύουμε για μήνες το κάθε κομμάτι, του αφιερώνουμε καιρό για να αναπτυχθεί σωστά. Όσο για την περίοδο μεταξύ των ηχογραφήσεων και της κυκλοφορίας, ήταν η μικρότερη που έχουμε περάσει ποτέ, μόλις τρεις μήνες. Για το ντεμπούτο μας χρειαστήκαμε έναν ολόκληρο χρόνο για να το τελειώσουμε, ενώ για το δεύτερο που κυκλοφόρησε το 2008 μας κράτησε απασχολημένους για πέντε μήνες.

Σχολιάζεται πως το “III” είναι με διαφορά η καλύτερη δουλειά σας…
Για εμένα, σαν μέλος του συγκροτήματος, μου φαίνεται ότι είμαι πολύ “εκ των έσω” και όχι στην σωστή θέση για να πω αν το “III” είναι ότι καλύτερο έχουμε κάνει ή όχι. Όταν όμως γράφαμε το υλικό γι’ αυτό, είχαμε την εντύπωση ότι τα τραγούδια του είχαν μεγαλύτερη ποικιλία απ’ ότι στα προηγούμενα δύο albums μας. Αν συνδυάσουμε αυτό με την άποψη διάφορων ανθρώπων που συμφώνησαν, τότε το σίγουρο είναι ότι το “III” είναι το πιο ποικιλόμορφο album μας.

Πως ήταν γενικά οι ηχογραφήσεις του;
Κάναμε δύο ημέρες εκτενών ηχογραφήσεων, γράφοντας τις κιθάρες, το μπάσο και τα drums για τα τραγούδια. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, οι ηχογραφήσεις συνέχισαν σε διαφορετικό studio. Ο drummer μας, ο Jack, δούλεψε επί έξι εβδομάδες στην ολοκλήρωση αυτού του δίσκου, δημιουργώντας και ηχογραφώντας δείγματα, ηχητικά εφέ, τα πλήκτρα, το πιάνο, ορισμένα φωνητικά και μπόλικα mixes για κάθε ένα από τα τραγούδια. Εν τέλει, 20 με 25 ώρες χρειάστηκαν για την ηχογράφηση των βασικών κομματιών, με 400 έως 500 ώρες για το τελικό αποτέλεσμα.

Είναι τα κομμάτια του “III” τα αγαπημένα σας στις live εμφανίσεις σας;
Όχι, δεν είναι τα αγαπημένα μας, αλλά επειδή είναι οι πιο τελευταίες προσθήκες στα setlists τα απολαμβάνουμε για αυτό που είναι. Παρόλα αυτά, δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε τραγούδια ή δίσκους, σε κάθε συναυλία παίζουμε λίγο από όλα.

Τι ιδιαίτερο πιστεύεις ότι προσφέρουν οι Toner Low με τις συναυλίες τους;
Λοιπόν, έχουμε οπτικά εφέ εμπνευσμένα από το artwork του νεότερου δίσκου μας να προβάλλονται πίσω από την σκηνή. Υπάρχουν επίσης παρόμοιες προβολές στην εμφάνιση του μπάσου και των drums, κάτι που είναι λιγότερο συνηθισμένο στην stoner και την doom σκηνή. Το κάνουν βέβαια οι Dead Meadow, από όπου και πήραμε την ιδέα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα riffs, τα οπτικά και η μυρωδιά του καμένου πράσινου.

Στα κομμάτια σας προτιμάτε να δίνετε απλοϊκούς τίτλους…
Τα ονομάζουμε σύμφωνα με την σειρά που τα έχουμε γράψει, αλλά με το “III” τα πράγματα πήγαν κάπως λάθος. Αυτό οφείλεται σο ότι η σειρά με την οποία τοποθετήθηκαν τα κομμάτια στο τελικό CD παραποιήθηκε. Παρόλα αυτά, από την στιγμή που το track listing δεν τυπώνεται στο album, δεν ξέρει κανείς ποιο είναι ποιο εκτός από εμάς. Στον δίσκο απλά αναφέρεται το “φάση 6 με 9”. Απλά συνεχίσαμε μ’ αυτό και δεν θελήσαμε να το δυσκολέψουμε περισσότερο. Άλλωστε, δεν ανακοινώνω τα κομμάτια που παίζουμε live, οπότε και δεν έχει σημασία η ονομασία τους. Ο λόγος που δεν χρησιμοποιούμε κανονικούς τίτλους είναι το ότι δίνουμε αριθμούς στα κομμάτια όταν τα γράφουμε, κάτι που ξεκινήσαμε από το 2007, όταν αποχώρησε δηλαδή ο τραγουδιστής και μπασίστας Deef.

Γενικά σας αρέσει ο μινιμαλισμός στην μουσική σας, σωστά;
Εννοείται, τα περισσότερα τραγούδια μας περιέχουν απλά μερικά riffs και έχουν λίγα φωνητικά, ή και καθόλου. Περάσαμε όμως από μια progressive-doom εποχή όταν δουλέψαμε τα πρώτα τραγούδια του “III”. Αυτό ίσως είχε να κάνει με τον οδηγό μας στην τελευταία περιοδεία, ο οποίος είναι τρελαμένος με τους Dream Theater. Αυτές οι prog-doom επιρροές μπορούν να γίνουν αντιληπτές στην έβδομη και όγδοη φάση. Το όγδοο κομμάτι ήταν αρχικά για εμάς η έκτη φάση. Ήταν το πρώτο κομμάτι που γράψαμε για το “III” και συνεπώς θα άνοιγε τον δίσκο.

Ποια στοιχεία του ψυχεδελικού doom απολαμβάνεις περισσότερο;
Μου αρέσει η απλή προσέγγιση στην μουσική στο doom. Επίσης, αυτή η “διαστημική” ατμόσφαιρα είναι κάτι στο οποίο μπορώ να ταυτιστώ και μοιάζει με την μουσική των προηγούμενων δεκαετιών.

Ακούς άλλα είδη μουσικής;
Φυσικά, όλοι μας ακούμε όλα τα είδη μουσικής. Προσωπικά προτιμώ την πιο old-school, την surf music των 60s και το garage rock που υπήρξε στα τέλη της ίδιας δεκαετίας. Όχι αποκλειστικά αυτά όμως, μου αρέσει τόσο η παλιά όσο και η νέα μουσική. Από τους Necrophagia μέχρι και την Loreena McKennitt για να σου αναφέρω κάποια ονόματα.

Ανυπομονείτε για την επίσκεψη σας στην Ελλάδα;
Ναι, θα είναι η πρώτη μας φορά εκεί και θα παίξουμε επιτέλους και εκεί τα τραγούδια μας!

Μέχρι στιγμής, ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός;
Εννοείς στην Ελλάδα; Δεν ξέρω, νομίζω η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και η Πάτρα θα είναι το ίδιο cool. Αν υπολογίσουμε τις άλλες χώρες, ο αγαπημένος μου προορισμός θα πρέπει να είναι οπουδήποτε στην Γερμανία. Κάνουμε συχνά shows εκεί και παίζουμε σε πολλά όμορφα μέρη.

Έχεις κάτι να προσθέσεις;
Let’s go trippin’!

758