SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY: “Navaz”

Όταν διάβασα στο δελτίο τύπου τη λέξη “folk”, η πρώτη μου σκέψη ήταν πώς να αποφύγω το εν λόγω review. Δεν είναι ότι δε μου αρέσει το είδος, αλλά μεγάλο fan του δε με λες.

Εντάξει οι Skyclad (respect), οι OrphanedLand, οι Haggardάντε και οι Eluveite, αλλά κάπου εκεί σταματούν (από επιλογή) τα ονόματα που πλαισιώνουν τη “folkmetal” δισκοθήκη μου. Να όμως που μια ακόμη μπάντα έμελλε να βρει το δρόμο της προς αυτήν! Οι Τσέχοι SilentStreamofGodlessElegy δισκογραφούν εδώ και 15 χρόνια, με ιδιαίτερη επιτυχία και εντός, αλλά και εκτός των συνόρων τους! Μάλιστα έχουν λάβει και βραβείο για το album “Themes” (2000) σε εγχώρια βραβεία! Πόσο πίσω είμαστε τελικά, ε; Τέλος πάντων, το Navaz”, λοιπόν, αποτελεί το έκτο κατά σειρά πόνημά τους και με βεβαιότητα μπορώ να πω πως αποτελεί το έναυσμα να ασχοληθώ εκτενέστερα με τους SSOGE! Θες οι μελωδίες; Θες οι ενορχηστρώσεις; Κάτι με τραβάει σε αυτήν την κυκλοφορία και με συνεπαίρνει. Αυτό όμως που με προσγειώνει κάπως ανώμαλα είναι το γεγονός πως όλες συνθέσεις συναντώνται στη μητρική γλώσσα του συγκροτήματος, το οποίο μπορεί μεν να εξυπηρετεί το όλο “folk” (άλλοι το λένε “ethnic”) στοιχείο, αλλά ο εγκέφαλός μου δε μπορεί εύκολα να επεξεργαστεί μεγάλο όγκο τσέχικων στίχων. Χαλάλι όμως, γιατί οι SSOGE με κέρδισαν ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες! Όσο για το κοινό που απευθύνονται, τι να πω… Σίγουρα δεν έχουν σχέση με τους Skyclad (είπαμε: respect), αλλά γυροφέρνουν τους Eluveite, ενώ σε στιγμές μου θύμισαν τους (εκπληκτικούς) συντοπίτες μας, ονόματι “Άβατον” (τι να κάνουν άραγε αυτοί;)!Κοντολογίς, προσωπικά οι SSOGE μου κίνησαν το ενδιαφέρον, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα αυτού του ιδιώματος τα τελευταία χρόνια, και δεδομένου πως γράφω καλή κριτική για αυτούς, όταν παράλληλα τέτοιου είδους ακούσματα πολλές φορές με κάνουν και βγάζω σπυράκια, κάτι θα κάνουν σίγουρα σωστά!

468

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.