REIN XEED: “Swedish Hitz Goes Metal”

Πάντα υποστήριζα πως υπάρχουν μουσικά κομμάτια, που ενώ ανήκουν σε εντελώς διαφορετικούς μουσικούς χώρους απ’ ότι το metal, είναι metal στη ραχοκοκαλιά τους, απλά η ουσία της δημιουργίας τους, έπεσε/εμπνεύστηκε σε διαφορετικά χέρια!

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι τα “Wicked Game” του Chris Isaak, “In the Air Tonight” του Phil Collins, “Anvil of Crom” του μέγιστου Βασίλη Πολεδούρη, δεν είναι heavy metal; Και αυτά είναι ένα ελάχιστο δείγμα σε σχέση με το τι υπάρχει εκεί έξω, οπότε ο Tommy ReinXeed αρχηγός της ομώνυμης power μπάντας έχοντας αυτή τη γνώση, έφτιαξε ένα cover συγκρότημα που κάνει ακριβώς αυτό! Μετατρέπει επιτυχημένα pop κομμάτια, σε metal ήχο!

Αν και μπάντες όπως οι Northern Kings για παράδειγμα, έχουν προηγηθεί και είναι φτιαγμένες ειδικά για το σκοπό αυτό, καθιστώντας έτσι τον Tommy μη πρωτοπόρο, στη περίπτωση μας η διαφορά έγκειται στο ότι όπως καταλαβαίνετε και από το τίτλο, τα cover κομμάτια που έχουν επιλεχθεί, είναι Σουηδικής και μόνο προελεύσεως, κάτι σαν tribute στις μπάντες Abba, Roxette και… Ace of Base!

Οκ αν και κομμάτια όπως το “Mamma Mia” είναι κατά τη γνώμη μου άκυρα, ως προς την επιλογή και οι Ace of Base, μπάντα που δεν θα υποστήριζα την επιλογή της για μια μετατροπή τέτοιου είδους, πρέπει να παραδεχτώ πως είναι συνολικά αξιοπρεπής δουλειά και πάνω απ’ όλα δίνει την εκκίνηση και για άλλες τέτοιου είδους κυκλοφορίες!

Στα συν είναι τα cover των Roxette, που δεν χρειάζονται και πολύ εργασία ώστε να γίνουν metal, αφού τα “The Look”, “Sleeping in my Car”, “Joyride” και “Listen to your Heart”, είναι ήδη “rock” επιτυχίες από μόνα τους!

Η κυκλοφορία λοιπόν αυτή εγκρίνεται στο σύνολο της, όχι μόνο για συναισθηματικούς retro λόγους, αλλά γιατί δείχνει πως ορισμένοι από εμάς, τολμάμε να τιμήσουμε και να αγαπήσουμε και μουσικούς εκτός metal, χωρίς ντροπή πια!

Επίσης ίσως αυτό είναι ακόμη ένα λιθαράκι, ώστε κομματάρες όπως τα “Wild Boys” των Duran Duran και Take On Me των A-HA, να γίνουν αυτό που οφείλουν τόσες δεκαετίες τώρα… metal! Ακούει κανείς;

Μιχάλης Κανακουσάκης

459