Η εν λόγω μπάντα είναι μια περίεργη επιλογή από όσα έχει κυκλοφορήσει η ελληνική Inner Ear, καθώς πρόκειται για κλασικό blues, αμερικάνικης προελεύσεως, με αρκετές δόσεις americana, κάτι το οποίο δεν το βρίσκεις συχνά στον κατάλογο της εν λόγω εταιρείας.
Είναι μάλιστα τόσο κλασικό που, ειλικρινά, τα κομμάτια του εν λόγω (mini) LP πάντα μου θυμίζουν κάτι.
Οι Illegal Operation είναι ένα blues κουιντέτο (ίσως και σεστέτο πλέον) Αθηναίων, που σχηματίστηκε προ 17 ετών περίπου για να παίξουν στο Athens Blues Festival και παρέμεινε ενεργό μέχρι και σήμερα με κάποιες αλλαγές και προσθήκες στο προσωπικό του. Έχουν στο δυναμικό τους κάποιες κυκλοφορίες, συγκεκριμένα, ένα άλμπουμ, ένα mini-άλμπουμ ένα single κι ένα EP και μάλιστα, στην άφαντη, πλέον, πλην, όμως, ιστορική Hitch Hyke, πράγμα το οποίο συνέβη προ αμνημονεύτων ετών.
Σήμερα, εν έτει 2017, η μπάντα κυκλοφορεί το παρόν το οποίο άλλοτε ακούγεται σαν να είναι παιγμένο στα σύρματα κάποιας ερήμου και άλλοτε σαν να είναι βγαλμένο από ένα μπαρουτοκαπνισμένο bar της Νέας Ορλεάνης. Οι επιρροές που επικαλούνται είναι οι JJ Cale, John Lee Hooker, Cpt. Beefheart, Calexico, Tom Waits κι άλλοι πολλοί.
Αυτό που διέγνωσα εγώ είναι ότι τα παιδιά έχουν ακούσει αρκετά και τους Curtis Stigers and the Forest Rangers και λιγότερο ίσως, τους Black Keys όπως και τον Gary Clark Jr., αν και προηγούνται χρονικά κι από εκεί και πέρα είναι πολύ κοντά ηχητικά στους εγχώριους Blues Wire, the Rosewood Brothers, Thee Holy Strangers και ιδιαίτερα στους αμιγώς “σκονισμένους” Earthbound. Τα slides,οι πεντατονικές και οι πνιχτές μπάσες φωνές είναι χαρακτηριστικά στα περισσότερα τραγούδια, τα οποία είναι άρτια εκτελεσμένα.
Το ερώτημα είναι, εντούτοις, για ποιο λόγο ο τόπος αυτός χρειάζεται μια ακόμη blues/rock μπάντα, όταν, όπως προαναφέρθηκε, βρίθει από τέτοιου είδους σχήματα, που, πέραν αυτού, σημειώνεται ότι παίζουν κάτι το οποίο είναι ούτως ή άλλως δύσκαμπτο και εξειδικευμένο. Επίσης τι έχει το κερί και δεν σβήνει; Είναι ένα από τα ερωτήματα που περιμένουν να απαντηθούν από ένα, αν μη τι άλλο, έξυπνο κι ευέλικτο κοινό, όπως το ελληνικό.
786