DEAD SHAPE FIGURE: “Cacoethes”

Τέταρτο album για τους deathsters Dead Shape Figure μετά από μακρά  σιωπή, μια από τις “χρυσές μετριότητες” της death metal σκηνής της χώρας των χιλίων λιμνών και για να δούμε αν η κυκλοφορία του “Cacoethes” δικαιολογεί την επαναφορά των Φινλανδών.

Η μουσική ακροβατεί ανάμεσα στο μελωδικό σκανδιναβικό death και το U.S. heavy / thrash. Βαριά και ογκώδης κιθαριστική δουλειά στα riffs και πολύ καλά solos, σε κομμάτια μεσαίων ταχυτήτων (με μια – δυο speedy εξαιρέσεις) με ρυθμούς που παλινδρομούν ανάμεσα στην γκρούβα και την επικότητα, υμνικά ρεφρέν (πάρα πολύ καλό και σχετικά καθαρό το growling του Galzi Kallio και ισχύς στα επικά καθαρά φωνητικά) και διάσπαρτα διακριτικά πλήκτρα που ενδυναμώνουν ατμοσφαιρικώς την έτσι κι αλλιώς ογκώδη φύση του ακούσματος.

Οι κύριες επιρροές, ευδιάκριτες και καλά φιλτραρισμένες, συνδυάζονται και ορίζουν τα κομμάτια του “Cacoethes” στα οποία εμφανίζονται, με τους Soilwork να αποτελούν ισχυρό συνθετικό συστατικό το οποίο συμπλέκεται με την heavy / thrash αισθητική των Testament σε κομμάτια όπως τα “The Last of the Bearing Beats”, “Switchblade Storm”, “Bolt of Chaos and Creation”, “In no Esteem” ενώ συνυπάρχει ταυτόχρονα και μια Mors Principium Est “φλέβα” που σε σημεία παίρνει τη μορφή αυτοτελούς οντότητας (όπως στο “Strange Light Pulsate” με το γρήγορο κοφτό riffing, ένα κομμάτι αντιπροσωπευτικό της εκτελεστικής δεινότητας της μπάντας).

Το “Cacoethes” σαν σύνολο είναι αξιόλογο. Το υλικό είναι καλοπαιγμένο, δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας φυσικά και η ηχητική του παρουσίαση είναι άριστη. Από την άλλη λείπει η διάρκεια στην ένταση των συνθέσεων και οι συγκλονιστικές στιγμές περιορίζονται σε κάποια όμορφα ρεφρέν και στα άρτια solos. Σίγουρα ένας δίσκος άνω του μετρίου που τους φίλους του είδους θα τους ικανοποιήσει μεν αλλά μέχρι εκεί. Συνυπολογίζοντας το γεγονός της πενταετούς απουσίας των Dead Shape Figure από τα δισκογραφικά δρώμενα, αυτό που ορίζει το album θα έλεγα ότι είναι η λέξη “μεταβατικό” και διαισθάνομαι ότι θα επανέλθουν πολύ γρήγορα με πιο σφιχτοδεμένο υλικό.

https://www.facebook.com/deadshapefigure

592

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.