SABATON: "The Great War"

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Σουηδική “πολεμική” μηχανή που ακούει στο όνομα Sabaton βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση και σε διαρκή άνοδο πραγματοποιώντας το ένα “χτύπημα” μετά το άλλο. Σε κάθε album, γίνονται όλο και πιο “σοφοί” βγάζοντας και ένα λαγό από το καπέλο τους. Τελευταίο τους “χτύπημα”, το “The Great War” που έρχεται να σε αφήσει σμπαραλιασμένο από τις ιστορίες του μεγαλύτερου, ίσως πολέμου του κόσμου.

Από τη δημιουργία τους το 1999, οι Σουηδοί power metallers αφουγκράστηκαν το πολεμικό κλίμα που γουστάρουν οι οπαδοί του heavy metal και ασχολήθηκαν εξολοκλήρου με το αποκαλούμενο στις μέρες μας ‘’battle” metal. Έχοντας ως διαρκή πηγή έμπνευσης τους, τις ατελείωτες πολεμικές ιστορίες του ανθρώπινου γένους έδωσαν μέσα στα 20 χρόνια ύπαρξης τους 9 “μυθικά” (σύμφωνα πάντα με τους φανατικούς οπαδούς του σχήματος) albums, με το τελευταίο όμως να είναι κάτι τι, πιο εντυπωσιακό και φιλόδοξο, αφού ασχολείται αποκλειστικά με το Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Sabaton, έγιναν γρήγορα γνωστοί για το “πολεμικό” metal και δε φαίνεται να θέλουν να αλλάξουν δρόμο ούτε και αυτή τη φορά. Οι χαρακτηριστικές ερμηνείες του Broden, τα μικρά αλλά ουσιαστικά solos και φυσικά τα χορωδιακά μέρη όπου απαιτείται, δείχνουν να είναι κάποια από τα ατού του group που το ‘’The Great War” φέρνει στην επιφάνεια για άλλη μια φορά. Αν με ρωτάτε δε για το αν είναι concept, εγώ θα έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη ναι.

Εξετάζοντας σιγά σιγά και μουσικά το album, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μία προσεγμένη δουλειά που πιθανότατα απαίτησε αρκετή μελέτη και μπόλικο χρόνο ώστε να ταιριάξουν όλες αυτές οι ιδέες μαζί. Το κάθε τραγούδι ξεχωριστά, αντιπροσωπεύει και μια ιστορία του Ά Παγκόσμιου Πολέμου και θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί σε οποιοδήποτε epic album. Θα μπορούσε δε, να είναι το soundtrack μίας ταινίας που να ασχολείται με την εκάστοτε ιστορία-τραγούδι. Η διάρκεια των τραγουδιών, δε θα πρέπει να μας ξενίζει αφού κυριολεκτικά καταφέρνει να πιάσει όλη την επικότητα που αντιπροσωπεύει το κάθε κομμάτι.

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το album ‘’μοναδικό”, είναι η χρήση χορωδιακών μερών που τα κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακά, πιο εμφατικά και τέλος πιο επικά. Από το εναρκτήριο ‘’The Future Of Warfare”, ως το τελευταίο ορχηστρικό ‘’In Flanders Fields”, μία αδιανόητη επική ατμόσφαιρα περιπλανιέται στο δίσκο.

Το ‘’The Great War”, ‘’τρομάζει” ακόμα και τον πιο φιλόδοξο οπαδό του group για το πόσο εμπνευσμένη μπορεί να είναι η μπάντα σε αυτό το δημιούργημά της. Δε νομίζω, ότι πολλοί από τους οπαδούς των Σουηδών πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ακούσουν κομμάτια όπως τα ‘’Seven Pillars Of Wisdom”, ‘’Devil Dogs” και το ατμοσφαιρικό ‘’The Attack Of The Dead Men”, με τη δύναμη που βγάζουν, με το ,ιλιταριστικό κλίμα που αντιπροσωπεύουν και με το αίσθημα του φόβου του πολέμου που αναδεικνύουν. Άξιοι “παραστάτες” αυτής της πολεμικής ιστορίας, είναι σίγουρα τα “82nd All The Way”, “Great War”, “Fields Of Verdun” και το ανυπέρβλητα επικό “The End Of The War To End All Wars”.

Οι Sabaton, φαίνεται ότι έχουν πετύχει το δικό τους “Seventh Son Of A Seventh Son”, το δικό τους “Kings Of Metal”, το δικό τους “Solitude, Dominance, Tragedy”. Και αν το “Carolus Rex” τους έβαλε για τα καλά στο χάρτη του power metal, το “The Great War” δείχνει να τους εκτοξεύει σε θρύλους της σκηνής και να τους τοποθετεί σε περίοπτη θέση στον heavy metal χάρτη. Για μένα, το καλύτερο album των Sabaton σε αυτά τα 20 χρόνια ζωής. Ακούστε το, νιώστε το, απολαύστε το. Στο τέλος, νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου.

SABATON – Great War

988
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.