Queen + Paul Rodgers: “Live In Ukraine”

Στην περίπτωση των Queen είναι από τις ελάχιστες φορές που η ρήση “ουδείς αναντικατάστατος” ανα­φέ­ρε­ται κυριολεκτικά. Η μορ­φή, η φω­νή και το ταλέντο του Freddie Mercury δεν μπορεί να αναπληρωθεί από κανέναν και αυτό το αποδεχόμαστε ανα­ντίρ­ρη­τα.

Από την άλλη πλευρά, όταν δίνεται η δυνατότητα στους Brian May & Roger Taylor να συνεργαστούν με τον τεράστιο Paul Rodgers έστω και υπό τη βαριά κληρονομιά των Queen το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από αξιόλογο. Σίγουρα ο ήχος που αναδύεται δεν είναι ακριβώς αυτός που ξέρουμε από τους Queen – θα ήταν αφύσικο άλλωστε – αλλά έχουμε να κάνουμε μ’ ένα όμορφο μείγμα από Queen, Bad Company και Free καθώς η ιδιαίτερη φωνή και το ύφος του Paul Rodgers στοιχειώνουν τα πάντα.

Έτσι, χωρίς να αναλωθώ περαιτέρω σε συζητήσεις και αναλύσεις για το όλο εγχείρημα θα αξιολογήσω μόνο την απόδοση, τα επιλεχθέντα κομμάτια, το ήχο και την όλη εμφάνιση της μπάντας που στο συγκεκριμένο live απαρτίζουν οι: Brian May-guitar/vocals, Roger Taylor-drums/vocals, Paul Rodgers-vocals/guitar/piano, Spike Edney-MD/Keyboards, Jamie Moses-rhythm guitar & Danny Miranda-bass.

Η συναυλία δόθηκε το 2008 στην ιστορική και τεράστια πλατεία Ελευθερίας στο Kharkov της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εκστρατείας “Don’t Let Aids Ruin Your Life” που διοργάνωσε το ίδρυμα AntiAids Ουκρανίας. Έτσι, πάνω από 350.000 άνθρωποι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες του συγκεκριμένου φιλανθρωπικού συναυλιακού γεγονότος, το οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα στο πακέτο αυτό (DVD και διπλό cd). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως πρόκειται για την πρώτη συναυλία της περιοδείας Cosmos Rockin’ η οποία είχε σχεδιαστεί να ξεκινήσει από τη Μόσχα για 15.000 κόσμο και τελικά κατέληξε να λάβει χώρα σε περίπου 25πλάσιο κοινό! Αλλά, αυτοί ήταν πάντα οι Queen. Οι απόλυτοι θιασώτες της ρήσης “ζην επικινδύνως”.

Λοιπόν, σας διαβεβαιώνω πως πρόκειται για ένα άκρως απολαυστικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα με κομμάτια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της δισκογραφίας των Queen -μέχρι και το Cosmos Rockin’- αλλά και της δισκογραφίας του Paul Rodgers (Bad Company & Free). Είναι γεγονός πως το μεγαλύτερο βάρος καλείται να σηκώσει ο Paul Rodgers καθώς οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Όμως, η μοναδικότητα της φωνής και η συνολική του παρουσία κατορθώνουν να προσηλώσουν το κοινό αποκλειστικά σ’ αυτό που βλέπει και ακούει εκείνη τη στιγμή χωρίς να μπαίνει σε ανώφελα διλήμματα και αντιπαραβολές.

Ως highlights της βραδιάς θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το ακουστικό σκέλος με τα “Seagull”, “Love Of My Life”, “39”, τη συγκινητική στιγμή όταν στο “Bohemian Rhapsody” η μορφή και η φωνή του Freddie Mercury εμφανίζεται στο video wall και το υπόλοιπο γκρουπ να συνοδεύει σ’ αυτό το “τζαμάρισμα” από τον παράδεισο με τον Paul Rodgers να εμφανίζεται στο τελευταίο σκέλος του κομματιού. Επίσης, το κέφι και η ζωντάνια εκείνης της βραδιάς αποκρυσταλλώνονται με τους ήχους του “Cosmos Rockin” όπου πραγματικά όλη η πόλη χορεύει σε ρυθμό rock n’ roll.

Τέλος, η άκρως επαγγελματική κάλυψη αυτού του γεγονότος συνεπικουρεί στο άψογο αποτέλεσμα και πραγματικά “αποτυπώνει τη στιγμή” δίνοντας την ευκαιρία ν’ απολαύσουμε δύο ώρες μουσικής ιστορίας σ’ ένα special show αναφωνώντας και εμείς όπως ο Roger Taylor “What a Night!”

Παναγιώτης Κάπος

532