Εξοργισμένοι οι Radiohead και οι Pink Floyd

Σύμφωνα με το www.iefimerida.gr εξοργισμένοι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νομοθεσία που προωθεί για τα πνευματική δικαιώματα δηλώνουν συγκροτήματα όπως οι Radiohead και οι Pink Floyd τα οποία κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ελλιπούς αμοιβής των μουσικών.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο νόμου που έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες που εισπράττουν δικαιώματα για τη μουσική για λογαριασμό τους θα τα δίνουν στους ερμηνευτές ή εκτελεστές, συνθέτες και παραγωγούς που συμμετέχουν στη δημιουργία ενός μουσικού κομματιού.

Το σχέδιο νόμου εξόργισε τους μουσικούς οι οποίοι και έστειλαν επιστολή στην Κομισιόν στην οποία δηλώνουν τη βαθιά τους απογοήτευση από την επιλογή τους να υπερασπιστούν «τα συμφέροντα της μειοψηφίας των διευθυντών και των επιτηδείων».

Την επιστολή αυτή υπογράφουν οι: Νικ Μέισον των Pink Floyd, Εντ ο Μπράιαν των Radiohead, η βρετανίδα τραγουδίστρια Σάντι Σο, ο παραγωγός Μπόλαντ και ο διευθυντής της Younison, και λομπίστας των καλλιτεχνών Κέλβιν Σμιτς.

«Δεν τηρήσατε τις υποσχέσεις σας και ενθαρρύνετε τη διεύθυνση των εταιρειών συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων να κρατήσουν τους καρπούς της δημιουργικότητας μας», αναφέρουν στην επιστολή τους προς την Επιτροπή οι καλλιτέχνες και τονίζουν: «κλέψατε τις ελπίδες μας».

Λένε επίσης ότι η πενταετής περίοδος χάριτος θα ενθαρρύνει τις εταιρείες συλλογής να κρατήσουν τα χρήματα που χρωστάνε, και μειώνει το κίνητρο για τον εντοπισμό του κατόχου του δικαιώματος.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της επιτροπής οι εταιρείες συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων – περίπου 250 από τις οποίες λειτουργούν στην Ευρώπη – διατηρούν «σημαντικά χρηματικά ποσά» στα βιβλία τους, εν αναμονή της διανομής. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι 2010 μεγάλες εταιρείες οφείλουν 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δικαιώματα στους δημιουργούς.

Οι καλλιτέχνες λένε ότι ο αριθμός είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερος και ότι οι εταιρείες δεν έχουν κίνητρα για να πληρώνουν γρήγορα, λόγω των εισπράξεων που μπορούν να κάνουν με τα λεφτά που κρατούν στα χέρια τους
Περίπου 5-10% των πληρωμών διατηρούνται για χρονικό διάστημα τριών ετών μετά τη συλλογή τους, τονίζει η Επιτροπή.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., αναφέρει ότι οι εταιρείες έχουν διορία 12 μήνες μετά το οικονομικό έτος κατά το οποίο ένα τραγούδι παίχτηκε για να καταβάλλουν τα δικαιώματα.

Και τα χρηματικά ποσά για τα οποία ο ιδιοκτήτης των πνευματικών δικαιωμάτων παραμένει αγνώστων στοιχείων θα μπορούσε να τα ιδιοποιηθεί η εταιρεία συλλογής, μετά από πέντε χρόνια.


222