ENTOMBED: “Left Hand Path”

Κάθε άνθρωπος, κατά τη διάρκεια της ζωής του φτάνει στο σημείο που πρέπει να διαλέξει μεταξύ των δύο μονοπατιών και να ακολουθήσει είτε τη συμβουλή της Αρετής είτε της Κακίας.

Για τους Entombed υπήρξε μόνο μια επιλογή. Το μονοπάτι αριστερά, μιας που όπως φαίνεται και στο εξώφυλλο του ντεμπούτου τους, “Left Hand Path” στα δεξιά έχει και ρέμα και γκρεμό μαζί.

Ακολουθώντας λοιπόν το αριστερό μονοπάτι χάραξαν νέο δρόμο στον death metal χάρτη, που άρχισε να διαμορφώνεται πλέον βάση Σουηδικών προδιαγραφών. Η πολύ καλή παραγωγή του δίσκου και η μοναδική τεχνική των νεαρών Σκανδιναβών έκανε τον “μεταλλικό” κόσμο να μιλάει για ένα νέο φαινόμενο, που στη συνέχεια θα πλασάριζε εαυτόν ως ένα από τα σημαντικότερα death metal μουσικά σχήματα όλων των εποχών.

Οι κριτικές ήταν παραπάνω από αποθεωτικές και εκτόξευσαν τη φήμη των Entombed σε ύψη που ουδείς θα περίμενε.

Τα βαθιά λαρυγγικά φωνητικά του Lars Petrov, τα εξαίσια τύμπανα του Nicke Andersson (ιδρυτή μετέπειτα των ιστορικών The Hellacopters), ο οποίος σχεδίασε και το logo του συγκροτήματος, οι όμορφες κιθαριές των Uffe Cederlund και Alex Hellid, παρέα με τη σταθερή και δυναμική παρουσία του μπάσου, να μοιράζεται στις ηχογραφήσεις στις αγκάλες των Cederlund και Andersson δημιούργησαν μία εκπληκτική ατμόσφαιρα, που παρόμοια της δεν είχε ως τότε εμφανιστεί. Αυτά, λίγα χρόνια πριν να σκάσουν μύτη οι At The Gates και In Flames και να δημιουργηθεί το λεγόμενο New Wave of Swedish Death Metal.

Οι στίχοι επιτίθενται ως επί το πλείστον, της εγκαταστημένη δυτική θρησκεία και κατακρίνει το ήθος της, πίσω από ένα μουσικό υπόβαθρο που πραγματικά θέτει το Death Metal σε πεντακάθαρα όρια.

Κομμάτια σταθμός σαν το ομώνυμο “Left Hand Path”, που ανοίγει το δίσκο, το μοναδικό “But Life goes on” (“My charred body will decay, But my soul will be floating anyway”) και το “Carnal Leftovers” ολοκληρώνουν μια ωδή στο θάνατο και την αιωνιότητα της ψυχής και καίει τα μυαλά των τότε, νεανικών μας χρόνων.

Αν θεωρείς το εαυτό σου death-μεταλλά και δεν έχει ετούτο εδώ το album, τότε θα πρέπει να σκοτώσεις και να πιεις το αίμα το Justin Bieber για να εξιλεωθείς στα μάτια του Βασιλιά του Κάτω Κόσμου.

531

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2117 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.