STYX

Οι υπέροχοι STYX δημιουρ- γήθηκαν από τις στάχτες των T.W.4 ενός τετραμελούς σχήματος από το Σικάγο και πρωταγωνίστησαν σε ένα μουσικό κίνημα που εξελισόταν εκείνη την περίοδο στην Αμερική και ονόμαστηκε pomp rock.

Το όνομά τους το παίρνουν από την ελληνική μυθολογία αφού Στυξ ονομαζόταν η λίμνη που το νερό της πήγαζε από τον Άδη.

Τα αδέλφια Chuck και John Panozzo (μπάσο και ντραμς αντίστοιχα) μαζί με τον καταπληκτικό τραγουδιστή Dennis De Young (και πλήκτρα) και τους κιθαρίστες James Young και John Curulewski (Tradewinds) κυκλοφορούν το παρθενικό τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους και ξεχωρίζει το τραγούδι “Best Thing” αλλά η έκπληξη στο άλμπουμ ακούει στο όνομα του George Clinton που υπογράφει το κομμάτι “After You Leave me“.

To 1973 κυκλοφορούν το “STYX 2” και η μπαλάντα “Lady” γνωρίζει εμπορική επιτυχία αλλά σχεδόν δύο χρόνια μετά.

Στη συνέχεια το γκρουπ κυκλοφορεί δύο άλμπουμς τα “Τhe Serpent is Rising” και το “Man Of Miracles” όπου φαίνεται έντονα ο λυρισμός,τα επικά φωνητικά και φυσικά οι progressive επιρροές.

Όμως η εταιρία τους δεν ήταν ικανοποιημένη από τις πωλήσεις με συνέπεια το “Equinox” να κυκλοφορήσει σε καινούργια δισκογραφική εταιρία και το άλμπουμ καταφέρνει να γίνει πλατινένιο.

Ξεχωρίζουν τα “Lorelei” και το εκπληκτικό ερμηνευτικά “Suite Madame Blue“. Το 1976 έρχεται μια σημαντική αλλαγή στο συγκρότημα αφού ο Tommy Shaw (φωνή, κιθάρα) αντικαθιστά τον John Curulewski (πέθανε δυστυχώς το 1988) και κυκλοφορούν το έξοχο “Crystall Ball“.

Το ομώνυμο τραγούδι μαζί με τα πολύ καλά “Mademoiselle” και “This Old Man” δίνουν το συνθετικό στίγμα του Tommy Shaw.

Οι STYX πλέον καθιερώνονται για τα καλά στο ροκ χάρτη και η περιοδεία που ακολουθεί γνωρίζει μεγάλη απήχηση από το κοινό.

Τον Ιούλιο του 1977 ακολουθεί άλλη μια σπουδαία κυκλοφορία με το φοβερό ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ “Grand Illusion” και γνωρίζουν μεγάλη εμπορική επιτυχία (πούλησαν πάνω από 3 εκατομμύρια άλμπουμς) με τα “Come Sail Away“, “Fooling Yourself” ενώ οι πραγματικοί οπαδοί του γκρουπ θα λατρέψουν το “Castle Walls“.

To 1978 το συγκρότημα απογειώνεται με την κυκλοφορία του “Pieces Of Eight“, ο ήχος γίνεται πιο μελωδικός ή πιο AOR αν θέλετε και το ανεπανάληπτο τραγούδι “Blue Collar Man” αποτελεί ένα κόσμημα για την ιστορία τους.

Ακολουθεί την επόμενη χρονιά άλλο ένα συναρπαστικό άλμπουμ το “Cornerstone” και κατορθώνουν να ανέβουν για δύο εβδομάδες στο Νο1 του καταλόγου επιτυχιών της Αμερικής με την μπαλάντα “Babe” αλλά το τραγούδι που λατρεύτηκε από τους fans ήταν το κλασικό “Boat on the River“.

Το 1981 κυκλοφορούν το concept δίσκο “Paradise Theater” όπου η ιστορία εκτυλίσεται γύρω από το θρυλικό Paradise Theater της πόλης του Σικάγου.

Σε αυτό το άλμπουμ το γκρουπ συνδυάζει έξυπνα το rock, το progressive και pop ήχο και κατορθώνει να ανέβει στην κορυφή των τσαρτς και οι πωλήσεις να εκτοξευθούν ξανά.

Κάπου εδώ το συγκρότημα ανοίγεται και πειραματίζεται και με τους ηλεκτρονικούς ήχους κάτι που φαίνεται στο επόμενο άλμπουμ τους “Kilroy Was Here” το οποίο εμπορικά πήγε καλά αλλά συνθετικά άρχιζε να μην θυμίζει τις καλές στιγμές του γκρουπ.

Πάντως εκείνη την εποχή στην ελληνική τηλεόραση (Εκπομπή Mουσικόραμα) έπαιζε πολύ συχνά το βίντεο κλιπ του “Mr Roboto“.

Το 1984 κυκλοφορούν το live δίσκο “Caught in the Act” που βγήκε και σε video και απεικονίζει την καλλιτεχνική μαγεία των STYX.

To συγκρότημα όμως αποφάσισε να ξεκουραστεί και τα μέλη του να κυκλοφορήσουν προσωπικούς δίσκους.

O T.Shaw έπαιξε με τους τρομερούς Damn Yankees (Ted Nugent, Jack Blades) αλλά κυκλοφόρησε και αρκετούς προσωπικούς δίσκους με κορυφαίο το “Ampition“.

O D.D Young εκτός από τα μέτρια άλμπους που κυκλοφόρησε είχε αξιόλογες συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις του Broadway όπου αναδείκνυε το ερμηνευτικό του ταλέντο.

Επίσης και ο κιθαρίστας J.Young ηχογράφησε προσωπικούς δίσκους χωρίς καμία επιτυχία,ώσπου το 1990 αποφασίζουν να ξαναενεργοποιηθούν και κυκλοφορούν το συμπαθητικό “Edge of the Century” με νέο μέλος τον Glen Burtnick στη θέση του T.Shaw.

Το 1996 πεθαίνει από εγκεφαλική αιμοραγία ο ντράμμερ John Panozzo και αντικαθίσταται από τον Todd Suckermann ενώ επιστρέφει ο Tommy Shaw.

To 1997 κυκλοφορούν τον live δίσκο “Return to Paradise” και όσοι το δείτε στη dvd έκδοση θα καταλάβετε για το μεγαλείο των STYX.

To καλοκαίρι του 1999 κυκλοφορούν το μέτριο “Brave New World” και ύστερα από μια σειρά με live κυκλοφορίες ηχογραφούν το 2003 το “Cyclorama” και στην θέση του τρομερού Dennis De Young έρχεται ο Σκωτσέζος (με σπουδαία καριέρα στο Καναδά) LAWRENCE GOWAN.

Το 2005 ηχογραφούν το “Bing Bang Theory” όπου το συγκρότημα διασκευάζει με επιτυχία τραγούδια των Beatles,Who,Jethro Tull,Free κ.α. ενώ ο Ricky Phillips (μπάσο) παίρνει τη θέση του G. Burtnick.

Το 2006 πραγματοποιούν μια εξαιρετική εμφάνιση μαζι με την Contemporary Youth Orchestra of Cleveland που αποτελείται από παιδιά!

Πράγματι ένα καταπληκτικό σόου που ευτυχώς κυκλοφορεί και αυτό σε dvd.

Αυτή την περίοδο το γκρουπ περιοδεύει σε πολιτείες της Αμερικής και ίσως κυκλοφορήσει και νέο άλμπουμ.

Οι STYX είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του πλανήτη και όσοι δεν τους έχετε ανακαλύψει ακόμη σίγουρα χάνετε πολλά rock vibes.


681