OATHBREAKER

Σίγουρα αναλογιζόμενος τη metal-hardcore σκηνή δύσκολα η χώρα του Βελγίου θα σου ερχόταν στο μυαλό για να αναζητήσεις μπάντες.

Άντε οι sludge-άδες Blutch και οι Hardcore-άδες Justice και ΒΕΑR που είχα μάθει εγώ, άντε και κάνα 2-3 που ίσως έχει ανακαλύψει κάποιος άλλος και μέχρι εκεί. Εδώ και λίγα χρόνια όμως το δίπτυχο AMENRA – Oathbraker έχει ταράξει τα νερά κι έχει κάνει πολλά βλέμματα κι αυτιά να στραφούν προς αυτό το μικρό γεωγραφικό κομμάτι στη Β. Ευρώπη.

Εδώ όμως δε θα μιλήσουμε για την μουσική σκηνή του Βελγίου αλλά για την μπαντάρα που ακούει στο όνομα Oathbreaker και που θα χουμε την χαρά, την ευχαρίστηση, την ευκαιρία (you name it) να δούμε ζωντανά την Παρασκευή 28 Απριλίου στη Descent Edition του Smoke the Fuzz Fest.

Οι Oathbreaker λοιπόν προέρχονται από το Φλαμανδικό κομμάτι του Βελγίου κι υφίστανται λίγο λιγότερο από 10 χρόνια. Δημιουργήθηκαν το κοντινό 2008 και την ίδια κιόλας χρονιά κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δουλειά.

Από το ομώνυμο λοιπόν EP διάρκειας 13 μόλις λεπτών διαφαίνονταν η ποιότητα, ο χαρακτήρας και η διαφορετικότητα της μπάντας. Hardcore – Crust – Sludge – Black – Post, όλα μαζί συνδυασμένα δημιούργησαν ένα καταιγιστικό δημιούργημα.

Τα σημάδια της Converge-o-σχολής ορατά, οι αργόσυρτες επιρροές εμφανέστατες και οι Oathbreaker καταφέρνουν να αποκτήσουν ταυτότητα και νόημα στην ύπαρξή τους.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν αποκτούν συμπαγή μορφή και το 2011 κυκλοφορούν τη δισκάρα που φέρει το όνομα “Maelstrom”. Ο τρόπος που συνδυάζεται πλέον το Hardcore με τις υπόλοιπες επιρροές είναι μαγικός, η παραγωγή είναι άψογη και η Deathwish μοιάζει να έκανε καταπληκτική επιλογή που ενέταξε αυτή τη μπάντα στο ρόστερ της. Κανένα κομμάτι δεν ξεχωρίζει μιας και ο δίσκος αποτελείται από 9 καταπληκτικές συνθέσεις και το όνομα Oathbreaker αρχίζει να ακούγεται όλο και περισσότερο στο διψασμένο για κάτι διαφορετικό κοινό του σκληρού ήχου.

Έτος 2013 και οι Oathbreaker κυκλοφορούν τη δεύτερη δουλειά τους. Τι μπορείς να περιμένεις από μια μπάντα που έχει βγάλει έναν τόσο καταιγιστικό και αφοπλιστικό full length 2 χρόνια πριν; Το να παραμείνει ο πήχης στα ίδια επίπεδα δεν θα σε πειράξει καθόλου σίγουρα.

Το σχήμα ενισχύει τα black metal στοιχεία του διατηρώντας την hardcore αισθητική που το χαρακτήριζε μέχρι εκείνη τη στιγμή και κυκλοφορεί το “Eros/Anteros”. Τίτλος επηρεασμένος από την Ελληνική Μυθολογία (όπως και στον τρίτο δίσκο), παραγωγή από το χεράκια του Kurt Ballou και οι Oathbreaker μεταλλάσσονται, γίνονται πιο ατμοσφαιρικοί, πιο σκοτεινοί και προσφέρουν ένα ακόμη διαμαντάκι.

Η τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά για το συγκρότημα βγαίνει το 2016 και φέρει τον τίτλο “Rheia”. Ο τρίτος και πιο κομβικός δίσκος για ένα σχήμα, όπως λένε πολλοί, αφήνει άπαντες με το στόμα ανοιχτό και τοποθετεί τους Oathbreaker στις πιο αξιοπρόσεκτες μπάντες της γενιάς μας και αποδεικνύει ότι η μέχρι τώρα τους πορεία είχε νόημα κι ουσία.

Σε αυτόν τον πραγματικό δυναμίτη φαίνεται ξεκάθαρα πως οι Βέλγοι έκαναν πάντα ένα βήμα μπροστά. Διατηρούσαν πάντα τα στοιχεία που τους καθιέρωσαν και κάθε φορά εμπλούτιζαν τις κυκλοφορίες τους με οτιδήποτε εκείνοι έκριναν ότι θα πάνε τον ήχο τους παραπέρα. Και με έναν μαγικό τρόπο όλες αυτές οι αλλαγές δημιουργούσαν σε εμάς τους δύσμοιρους ακροατές χαμόγελα και ρίγη συγκίνησης. Το “Rheia” είναι ένα μαγικό  black-post δημιούργημα με τον αφοπλιστικό χαρακτήρα των Oathbreaker. Από κει και πέρα, τα λόγια είναι περιττά και η μουσική μιλάει από μόνη της…

Το μόνο που μένει πλέον είναι να δούμε ζωντανά αυτή την καταπληκτική μπάντα και να βιώσουμε ιδίοις όμμασι  την μαγική ατμόσφαιρα των στουντιακών κυκλοφοριών. Υπομονή, λίγες μέρες έμειναν….

Οι OATHBREAKER είναι:
Lennart Bossu – Κιθάρα
Gilles Demolder – Μπάσο/Κιθάρα
Caro Tanghe – Φωνητικά
Wim Coppers – Drums

684
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.