ECHO BASEMENT

Το Σάββατο 8 Απριλίου οι Echo Basement επανέρχονται στο stage του Six d.o.g.s. παρέα με τους Holy Limbo, με σκοπό να παρασύρουν το κοινό  σε ένα ατμοσφαιρικό live θέαμα. Εν αναμονή του live, ο συντάκτης μας Κώστας Κασκάνης, άρπαξε την ευκαιρία για μικρή κουβέντα με το σχήμα, εφ όλης της ύλης…

Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο rockway.gr! Δώστε μας ένα σύντομο βιογραφικό σας για τους αναγνώστες μας…
Καλησπέρα και ευχαριστούμε για αυτήν την πρόσκληση. Ως μια μικρή εισαγωγή μπορούμε να πούμε ότι είμαστε οι Echo Basement και θα χαρούμε να δούμε το αναγνωστικό κοινό από κοντά στο live μας το ερχόμενο Σάββατο στο Six Dogs.

Τον Απρίλιο του 2016 κυκλοφόρησε από την FM Records  ο πρώτος σας ολοκληρωμένος δίσκος. Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του “Placid”;
Είμαστε σίγουρα πολύ χαρούμενοι. Είναι πολύ σημαντικό και όμορφο να παίρνεις στα χέρια σου και να έχεις αποκρυσταλλωμένο ένα μουσικό υλικό που αρχικώς είχες για χρόνια στο μυαλό σου, μετέπειτα δούλεψες και πειραματίστηκες σε αυτό εντός studio αλλά και ζωντανά και εν τέλει προσπάθησες να του δώσεις “ζωή” και μορφή. Τώρα σημαντική για εμάς είναι η αλληλεπίδραση που θα έχει αυτό το αποτέλεσμα με τον κόσμο.

Αυτοχαρακτηρίζεστε ως μια post-indie, progressive-shoegaze μπάντα. Τι σας ώθησε στο να δημιουργήσετε αυτό το κράμα  ήχου;
Μας προβληματίζει συχνά και αρκετά το ζήτημα των κατηγοριοποιήσεων. Είναι σίγουρα κλισέ και λίγο υποκριτικό να πει κανείς “δεν πιστεύω στις ταμπέλες” τη στιγμή που όλοι τις χρησιμοποιούμε. Έστω και χάριν συνεννόησης -που αυτή πιστεύουμε ότι είναι η συμβολή των ορισμών αυτών- το indie είναι ένας χώρος που νιώθουμε ότι μας εκφράζει. Από κει και πέρα, επειδή η μουσική δε γνωρίζει σύνορα και δεσμά, χαρακτηρίζουμε τη μουσική μας και post-rock τόσο γιατί μας αρέσουν τα ορχηστρικά κομμάτια και τα ορχηστρικά σημεία, όσο και γιατί κάποια στοιχεία, όπως οι επαναλήψεις και οι εξάρσεις αντιληφθήκαμε με τον καιρό, ότι εμφανίζονται συχνά στη μουσική μας. Τώρα, βέβαια, σημαντικότερο δεν είναι τι λέμε εμείς ότι παίζουμε, αλλά τι ακούει ο κόσμος να παίζουμε!

Νομίζω πως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ξανά μία στροφή προς τον post-rock ήχο και γενικότερα στην πειραματική σκηνή, τόσο σε επίπεδο διοργανώσεων όσο και στη δημιουργία ντόπιων μπαντών. Ποια είναι η άποψη σας;
Προ δεκαετίας ,η post-rock, όπως ονομάστηκε, έζησε την άνθισή της και υπάρχουν ακόμη οι μπάντες που μεγαλούργησαν, που φυσικά επηρεάζουν και το δικό μας ήχο. Σίγουρα, και όσο περνάει από το χέρι μας, θέλουμε να ενισχύονται όλες οι πειραματικές σκηνές, η ερασιτεχνική δημιουργία, η πρωτοβουλία και η ανάδειξη νέων καλλιτεχνών. Νομίζουμε ότι γενικότερα η αγγλόφωνη σκηνή στην Ελλάδα γνωρίζει μια άνθιση πλέον και υπάρχει πραγματικά οργασμός δημιουργίας.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιρροές σας; Τι μουσική ακούει ο καθένας ξεχωριστά και ποια θα λέγατε ότι είναι η αγαπημένη μπάντα του κάθε μέλους;
Έχουμε προφανώς αρκετά ακούσματα κοινά μεταξύ μας. Μάλλον η δεκαετία του ’90 είναι αυτή που μας “άνδρωσε” μουσικά, οπότε το alternative και το grunge είναι στοιχεία μας. Ο καθένας από κει και πέρα, εκτός του post-rock, που μας ένωσε, έχει και τα ιδιαίτερά του ακούσματα. Άλλος πιο ψυχεδελικά, άλλος πιο progressive, άλλος ακόμα και ρεμπέτικα, αλλά και fan της jazz έχουμε, fusion όπως τον πειράζουμε! Αγαπημένες μπάντες για να πούμε θα σκοτωνόμασταν στη διαδικασία της επιλογής.

Αν κάποιος σας έδινε την ευκαιρία να δημιουργήσετε ένα δικό σας “ιδανικό” φεστιβάλ με μπάντες που εσείς θα επιλέγατε, ποιες μπάντες θα περιελάμβανε;
Πολύ δύσκολη η επιλογή. Ειδικά αν συμπεριλάβουμε τις αγαπημένες μας μπάντες από το εξωτερικό. Για να το περιορίσουμε, από την εγχώρια σκηνή,  έχουμε συχνά αναφέρει, ότι τα συγκροτήματα με τα οποία μοιραζόμαστε τη σκηνή είναι συχνά συγκροτήματα που θαυμάζουμε. Ανάμεσά τους οι Holy Limbo, με τους οποίους θα εμφανιστούμε παρέα συντόμως, οι Celuta Red, οι Black Body Radiation, οι Moon Taken Over, ενώ και μπάντες της post-rock σκηνής, καθιερωμένες στην Ελλάδα όπως οι Gravity Says I, οι Afformance και οι we.own.the.sky των οποίων τις μουσικές παρακολουθούμε και μας επηρεάζουν.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία σχετικά νέα μπάντα στην Ελλάδα μέσα από αυτά που έχετε ζήσει ως συγκρότημα;
Εντάξει, είναι άπειρες, όπως άπειρες είναι γενικά οι δυσκολίες κάθε ανθρώπου, κάθε νέου, κάθε δημιουργού, κάθε εργαζόμενου και πριν, αλλά και ειδικότερα μέσα στην οικονομική κρίση. Σίγουρα το οικονομικό σκέλος είναι ανασταλτικός παράγοντας σε μια κοινωνία που όλα μετριούνται σε χρήμα, αλλά το μεράκι και η επιμονή πάντα ανταμείβουν.

Πρώτα έρχονται οι στίχοι ή οι μελωδίες-μουσική;        
Σε εμάς πρώτα έρχεται η μουσική. Ίσως για αυτό και με τα χρόνια παίρνουμε μια πιο ορχηστρική κατεύθυνση. Οι στίχοι, όπως και κάθε μουσικό όργανο, προσπαθούμε να υπηρετούν το κομμάτι. Δηλαδή κάθε στοιχείο εντός του τραγουδιού να συμβάλλει, ώστε να αναδειχθεί κάτι συνολικότερο.

Στις 8 Απριλίου παίζετε στο SIX D.O.G.S μαζί με τους Holy Limbo. Πείτε μας δυο λόγια για το opening act σας καθώς και το τι να περιμένει το κοινό από αυτό το live.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ανυπόμονοι για αυτή τη συναυλία. Έχουμε εμπεδώσει το ίδιο μας το υλικό μετά την κυκλοφορία του δίσκου, σε βαθμό που το αποδίδουμε -κατά τη γνώμη μας- πιο ελεύθερα, αλλά έχουμε ετοιμάσει και κάποια νέα πράγματα που θέλουμε να δοκιμάσουμε. Τόσο από άποψη ήχου, όσο και νέα κομμάτια που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά ζωντανά το ερχόμενο Σάββατο. Οι Holy Limbo, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ για τη συμβολή που θα έχουν στην βραδιά αυτή, αποτελούν  ένα σημαντικό συγκρότημα, έχουν βγάλει ένα πολύ ωραίο ΕΡ και τώρα ετοιμάζονται για δίσκο.

Πέρα από την εν λόγω εμφάνιση, υπάρχουν άλλα μελλοντικά σχέδια;
Ελπίζουμε η εμφάνιση αυτή να είναι ένα σημείο στροφής και μια απαρχή για την πορεία της μπάντας προς το δεύτερο δίσκο. Θα ακούσετε νέα σύντομα!

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!
Να ‘στε καλά! Θα χαρούμε να σας δούμε στο live!

347