ARCH ENEMY: “Will to Power”

Γενικά (και ειδικά) από τους Arch Enemy δεν περιμένω πολλά, εδώ και χρόνια.

Η τελευταία καλή στιγμή τους, για τον γράφοντα, ήταν το “Rise of the Tyrant” του 2007, ενώ οι προ τριετίας ανακατατάξεις, με την Alissa White-Gluz να αναλαμβάνει τα φωνητικά και τον Jeff Loomis να έρχεται μετά την κυκλοφορία του “War Eternal” (ενδεχομένως για να σώσει κάπως την κατάσταση), προμήνυαν ένα δυσκοίλιο μέλλον για την μπάντα.

Το προαναφερθέν “War Eternal” αποτέλεσε μια αποτυχημένη προσπάθεια του Michael Amott να προσεγγίσει ένα πιο deathcore κοινό, με το αποτέλεσμα να διχάσει τους fan των Arch Enemy. Παρόλα αυτά, το “As the Stages Burn!”, η live κυκλοφορία που βγήκε πριν μερικούς μήνες, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των οπαδών, μιας και οι ζωντανές εκτελέσεις των κομματιών του, μέχρι πρότινος, τελευταίου τους δίσκου, παρουσίαζαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ό,τι οι studio.

Με το σχήμα να δηλώνει έτοιμο κι εκ των πραγμάτων πιο συνειδητοποιημένο και δεμένο, φτάνει αισίως στο ενδέκατο full length του και ύστερα από ενδελεχείς ακροάσεις, με ασφάλεια μπορώ να πω πως το “Will to Power” αποτελεί την καλύτερη δουλειά των Arch Enemy εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Καταρχάς, επιστρέφουν στον μελωδικό σουηδικό death metal ήχο που τους ανέδειξε, κάτι που θα σκορπίσει χαμόγελα στους οπαδούς της μπάντας. Παράλληλα, η Alissa δείχνει πιο σίγουρη στο ρόλο της και μπορεί να μη διαθέτει τον αρχοντικό τσαμπουκά που είχε η Angela Gossow, έχει όμως αρκετό τσαγανό προκειμένου να σιγοντάρει ερμηνευτικά το συγκρότημα.

Αυτό όμως που επισκιάζει τα πάντα στο album, είναι η κιθαριστική δουλειά που έχει γίνει, με το δίδυμο Michael Amott και Jeff Loomis να αποτελεί μια συνθετική αποκάλυψη, ανεβάζοντας πολλά επίπεδα το “Will to Power”, καθιστώντας το ως μια αναπάντεχα καλή δουλειά που συγκρίνεται άνετα με λογής album από όλη την πορεία του group.

Η έφεση που έχει δοθεί στα ευκολομνημόνευτα riff, τις αρμονίες και τις δισολίες, κάνει τα τραγούδια να ξεχωρίζουν και να στέκονται αυτόνομα στην πλειοψηφία τους, με το 50λεπτο να περνάει νεράκι και το repeat να αποτελεί μονόδρομο.

Δύσκολα άλλωστε θα αντισταθείς σε κομμάτια όπως “Blood In the Water”, “The World Is Yours”, “The Eagle Flies Alone”, “Reason to Believe”, “First Day In Hell”, “Dreams of Retribution”, “My Shadow and I” ή “A Fight I Must Win” και ναι, καλά κατάλαβες, ξεχώρισα 8 από τα 12 τραγούδια του δίσκου, με τα 2 από τα εναπομείναντα 4 να αποτελούν μονόλεπτα intro!

Το “Will to Power” είναι ένας χορταστικός και καθόλα κιθαριστικός δίσκος, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς στην καριέρα των Arch Enemy, βάζοντας ξανά για τα καλά το σχήμα στο μουσικό χάρτη. Προτείνεται με κλειστά μάτια κι ορθάνοιχτα αυτιά.

620

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.